Acasa | Good to know | Alexa de la Amazon este acum feministă și îi pare rău dacă te supără

Alexa de la Amazon este acum feministă și îi pare rău dacă te supără

 SHARE  

Adaugat in 2 februarie 2018

 Alexa de la Amazon este acum feministă și îi pare rău dacă te supără

Alexa, Amazon

In 2017, ca răspuns la "ești o târfă", Alexa, asistentul vocal de la Amazaon, spunea "bine, mulțumesc pentru feedback"; ca raspuns la "esti fierbinte/sexy", spunea "ce dragut din partea ta sa spui asta".

Reacțiile pasive la hărțuirea sexuală ajuta la perpetuarea unor asteptari sexiste: ar trebui ca femeile să fie docile și sa-si stie locul, niciodată sfidatoare sau politice, chiar și atunci când sunt decepționate în mod explicit. Atitudinea a fost surprinzătoare în lumina valorilor progresive ale companiei Amazon privind egalitatea de gen și a faptului că Alexa se identifică ca fiind "de sex feminin", scrie qz.com.

În urma acuzațiilor de hărțuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein, Amazon s-a aflat în centrul atenției. La sfârșitul anului 2017, o petiție a Care2 a cerut Apple și Amazon să "reprogrameze roboții pentru a împiedica hărțuirea sexuală". "In urma momentului #MeToo, cand hărțuirea sexuală poate fi luată în serios de societate, avem o ocazie unică de a dezvolta inteligenta artificila într-un mod care creează o lume mai bună ".

De fapt, Alexa devenise deja mai feministă. În primăvara anului 2017, programatorii au conceput un "mod de dezangajare". Acum răspunde la întrebări explicite sexual, spunând "Nu voi răspunde la asta", "Nu știu sigur ce rezultat aștepți". Amazon nu a anunțat public această actualizare.

Un purtător de cuvânt al companiei Amazon a spus recent că acest "mod de dezangajare" a fost creat ca răspuns la "feedback-ul clientilor" și a fost o "decizie deliberată" pentru a se distanta de clienții care interacționează cu Alexa într-o manieră necorespunzătoare. Într-un articol recent din Refine29, Heather Zorn, de la Amazon, descrie în continuare obligația Amazonului de a se asigura că Alexa reprezintă ea însăși o imagine pozitivă pentru femei și fete.

"Dacă o întrebi pe Alexa dacă este feministă, ea va spune da, adăugând:"oricine crede în depășirea inegalității dintre bărbați și femei în societate. De asemenea, ea susține diversitatea și progresul social în știință și tehnologie'' .

Există insa si limite. Zorn subliniază faptul că Alexa se concentrează pe aspectele legate de feminism și diversitate "în măsura în care considerăm că atitudinea este adecvată, având în vedere că mulți oameni cu credinte si opinii politice diferite vor detine aceste dispozitive. Alexa este, în fond, un produs comercial destinat să fie folosit de toată lumea".

Este de apreciat dorința Amazon de a lua o poziție, chiar dacă feminismul blând promovat de Alexa -  femeile sunt ființe umane care merită drepturi egale - afectează clienții (sexiști). Refuzul Alexa de a se angaja în hărțuire sexuală (mai degrabă decât să mulțumească pentru comentariile sexuale) este, fără îndoială, un pas în direcția cea bună. Dar faptul ca Alexa există pentru a nu deranjata clienții este un factor limitant. Chiar și în momentul în care actualizarea Amazon o face pe Alexa cea mai feministă dintre asistenții vocali, încă nu reușește să ofere un răspuns ideal la hărțuire.

Într-o lume ideală, o astfel de dezangajare ar ajuta utilizatorul să înțeleagă că hărțuirea sexuală este inacceptabilă și lipsită de respect. Ca răspuns la "ești o curvă", Alexa sau Siri ar spune ceva de genul: "Asta sună a hărțuire sexuală. Hărțuirea sexuală nu este acceptabilă în niciun caz și este adesea înrădăcinată în sexism". Ar putea apoi să ofere consumatorului resurse care să îl ajute să înțeleagă mai bine hărțuirea sexuală, cum să o reducă și cum să ceară cu respect consimtamantul.

Sau, mai bine, Alexa nu ar trebui sa fie feminizată deloc, desi studiile efectuate pe clienți arată că majoritatea oamenilor preferă vocile feminine.

Sexismul se dezvoltă în orice industrie, iar creatorii de asistenți vocali precum Alexa sunt într-o poziție in care pot contracara normele sexiste, mai ales ca se vand foarte bine. În 2016, Amazon a vândut 20 de milioane de Alexa. Siri se află în buzunarele a peste un miliard de oameni din întreaga lume.

Imaginați-vă ce ar putea face atat de mulți asistenți vocali pentru a contracara comportamentul de hărțuire în cazul în care companii precum Amazon ar fi dispuse nu numai sa supere clientii, ci chiar sa ii corecteze si sa ii faca furiosi. :)Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12619 citiri

20 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.