Acasa | Familie | „Am un copil prea cuminte”. Cum îl ajuți ca mamă

„Am un copil prea cuminte”. Cum îl ajuți ca mamă

 SHARE  

Adaugat in 17 aprilie 2019

„Am un copil prea cuminte”. Cum îl ajuți ca mamă

Baiat. Foto: pixabay.com

Am un copil prea cuminte! Nu mi-am imaginat că voi ajunge vreodată să spun că am un copil prea cuminte. De unde știu că e cuminte? Păi să vă spun, eu am și un copil foarte nervos așă că dacă nu eu, atunci cine să știe?

Vreți să știți și ce înseamnă că am un copil prea cuminte?

E un băiețel bun, blând, ascultător cu care m-am înțeles foarte bine dintotdeauna. Mă credeți acum că am un copil prea cuminte? Nu? Atunci să vă mai spun. Vine de la școală și își pune singur să mănânce apoi se apucă de teme și abia apoi se ocupă de micile lui pasiuni. Stă singur acasă de când era încă în școala generală și când am nevoie se ocupă și de fratele lui mai mic.

E bine că am un copil prea cuminte? Aud acolo în spate galeria. Eu cred că nu e întotdeauna bine. Pentru că să fie cuminte mi se pare că îi răpește mult timp. El oferă explicații, nu țipă. El nu se bate ci încearcă să medieze conflictul.

Am un copil prea cuminte care când a avut un conflict cu colegii de la școală s-a frământat câteva zile până când a luat decizia să le spună adulților din jurul lui. Adulților, da? Nu până să le dea doi pumni colegilor. 

Pentru că am un copil prea cuminte îmi și fac griji pentru el. Vă spun mai jos ce m-a ajutat pe mine și cred eu și pe el.

Am încercat să îl înțeleg și să îl accept așa cum este 

Mi-am spus de multe ori că am un copil prea cuminte și că trebuie să fac tot ce pot să îl înțeleg. Al meu a preferat liniștea agitației și camera lui jocurilor prea active. Nu mi-a fost ușor să petrec timp cu el în camera lui vorbind și citind. Am citit, întâi cu voce tare și apoi pur și simplu stând lângă el. Am așteptat să fie el pregătit să se deschidă către mine.

I-am descoperit pasiunile

Cititul a fost prima dintre ele. I-am citit când era mic apoi am investit foarte mulți bani în cărțile alese de el. Nu l-am întrerupt când era afundat într-o carte ci am încercat să pătrund eu în lumea poveștilor lui.

Am avut răbdare

Da, am un copil prea cuminte și totuși am nevoie de foarte multă răbdare cu el. Să îl ascult, să îl ajut să prelucreze situații mai tensionate și mai dificile au fost de multe ori adevărate maratoane de răbdare și așteptare.

Am explicat și iar explicat 

Orice mică acțiune, orice noutate din viața noastră a fost explicată în toate formele posibile și imposibile. A avut asta și părți bune? Nu știu, măcar a învățat mai multe sinonime. Pentru că am un copil prea cuminte și care după cum ați citit citește mult nu puteam să spun lucrurile folosind același bagaj de cuvinte. De fiecare dată trebuia să dezvolt, să anticipez, să ofer și mai multe detalii.

Am modelat comportamente

Ce vreau să zic cu asta? Am încercat să privesc fiecare situație în care mi-a cerut ajutorul prin ochii lui și să ofer sfaturi din această perspectivă. Să nu îi cer să facă lucruri despre care știam că nu ar fi putut să le facă.

I-am oferit provocări pe măsura puterilor lui 

A mers la tenis și înot, dar a renunțat la baschet și karate. Nu a vrut să meargă să învețe să cânte la nici un intstrument muzical. Am găsit împreună un curs de limbi străine unde se descurcă foarte bine. Am un copil prea cuminte și pentru că uneori lucrurile bune nu rămân nepedepsite am și un copil foarte nervos.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

19283 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.