Acasa | Good to know | Cand îngrijorarea poate fi de fapt bună pentru tine

Cand îngrijorarea poate fi de fapt bună pentru tine

 SHARE  

Adaugat in 9 mai 2017

Cand îngrijorarea poate fi de fapt bună pentru tine

Ingrijorare. Foto: Pixabay

Ingrijorarea poate avea si beneficii pentru sănătate, potrivit unei noi lucrări științifice.

Nu numai că îngrijorarea poate servi ca un tampon emoțional împotriva scenariilor mai nefavorabile, spun cercetătorii, dar poate fi, de asemenea, un motivator puternic pentru comportamente proactive și sănătoase, scrie time.com.

In articolul, publicat în Social and Personality Psychology Compass, se susține, de asemenea, că persoanele care se îngrijorează pot avea performanțe mai bune la școală sau la locul de muncă. "Cred că există o lipsă de înțelegere atunci când oamenii sunt făcuți să se simtă rău datorita îngrijorarii lor si li se spune "nu va mai îngrijorați ", spune autorul studiului, Kate Sweeny, profesor de psihologie la Universitatea din California.

Îngrijorarea te poate proteja: este mai probabil ca oamenii ingrijorati să urmeze recomandări de sănătate și siguranță, cum ar fi purtarea centurilor de siguranță, aplicarea de protecție solară la fiecare câteva ore, sa fie la zi cu analizele medicale de rutina.

Adevărul este mai nuanțat: Într-un studiu citat în articol, femeile care au raportat o îngrijorare  moderata- în comparație cu cele cu niveluri relativ scăzute sau ridicate de îngrijorare - au fost cele mai susceptibile de a fi examinate pentru cancer. ''Se pare ca prea multa si prea putina ingrijorare poate interfera cu motivatia, dar cantitatea potrivita de ingrijorare poate motiva fara paralizie", spune Sweeny.

Sweeny sugerează o explicație în trei pași pentru efectele motivaționale ale îngrijorării:

  1. În primul rând, servește ca un semn că o situație necesită o acțiune.
  2. În al doilea rând, păstrează această situație în mintea oamenilor.
  3. În al treilea rând, sentimentul neplăcut îi determină să facă ceva în legătură cu situatia respectivă, pentru a se simți mai bine.

Îngrijorarea cu privire la rezultate viitoare poate, de asemenea, să ajute oamenii să se pregătească pentru vesti proaste sau să facă ca vestile bune să pară și mai bune prin comparație. Acesta este motivul pentru care chiar și optimiștii tind să se aștepte la cele mai proaste rezultate cand ceva este nesigur, așa cum a Sweeny a constatat intr-o cercetare anterioară.

Sweeny subliniază totuși că îngrijorarea extremă este în continuare dăunătoare sănătății; poate fi asociata cu starea de spirit depresivă, sănătatea fizică precară și bolile psihice.

"Cred că mesajul principal este că atunci când vă simțiți îngrijorați, să vă gândiți dacă aceste gânduri sunt productive - poate că există lucruri pe care ar trebui să le faceți sau puteti preveni să se întâmple lucruri rele - și în acest caz este un lucru bun".

Sweeny adaugă, de asemenea, că unii oameni nu se îngrijorează in legatura cu anumite lucruri, cum ar fi ce se poate întâmpla dacă se angajează în comportamente nesigure sau nesănătoase. "În aceste cazuri, îngrijorarea intr-o doza sanatoaasa este mult mai bună decât să nu vă îngrijorați deloc".Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4264 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.