Acasa | Good to know | Cand îngrijorarea poate fi de fapt bună pentru tine

Cand îngrijorarea poate fi de fapt bună pentru tine

 SHARE  

Adaugat in 9 mai 2017

Cand îngrijorarea poate fi de fapt bună pentru tine

Ingrijorare. Foto: Pixabay

Ingrijorarea poate avea si beneficii pentru sănătate, potrivit unei noi lucrări științifice.

Nu numai că îngrijorarea poate servi ca un tampon emoțional împotriva scenariilor mai nefavorabile, spun cercetătorii, dar poate fi, de asemenea, un motivator puternic pentru comportamente proactive și sănătoase, scrie time.com.

In articolul, publicat în Social and Personality Psychology Compass, se susține, de asemenea, că persoanele care se îngrijorează pot avea performanțe mai bune la școală sau la locul de muncă. "Cred că există o lipsă de înțelegere atunci când oamenii sunt făcuți să se simtă rău datorita îngrijorarii lor si li se spune "nu va mai îngrijorați ", spune autorul studiului, Kate Sweeny, profesor de psihologie la Universitatea din California.

Îngrijorarea te poate proteja: este mai probabil ca oamenii ingrijorati să urmeze recomandări de sănătate și siguranță, cum ar fi purtarea centurilor de siguranță, aplicarea de protecție solară la fiecare câteva ore, sa fie la zi cu analizele medicale de rutina.

Adevărul este mai nuanțat: Într-un studiu citat în articol, femeile care au raportat o îngrijorare  moderata- în comparație cu cele cu niveluri relativ scăzute sau ridicate de îngrijorare - au fost cele mai susceptibile de a fi examinate pentru cancer. ''Se pare ca prea multa si prea putina ingrijorare poate interfera cu motivatia, dar cantitatea potrivita de ingrijorare poate motiva fara paralizie", spune Sweeny.

Sweeny sugerează o explicație în trei pași pentru efectele motivaționale ale îngrijorării:

  1. În primul rând, servește ca un semn că o situație necesită o acțiune.
  2. În al doilea rând, păstrează această situație în mintea oamenilor.
  3. În al treilea rând, sentimentul neplăcut îi determină să facă ceva în legătură cu situatia respectivă, pentru a se simți mai bine.

Îngrijorarea cu privire la rezultate viitoare poate, de asemenea, să ajute oamenii să se pregătească pentru vesti proaste sau să facă ca vestile bune să pară și mai bune prin comparație. Acesta este motivul pentru care chiar și optimiștii tind să se aștepte la cele mai proaste rezultate cand ceva este nesigur, așa cum a Sweeny a constatat intr-o cercetare anterioară.

Sweeny subliniază totuși că îngrijorarea extremă este în continuare dăunătoare sănătății; poate fi asociata cu starea de spirit depresivă, sănătatea fizică precară și bolile psihice.

"Cred că mesajul principal este că atunci când vă simțiți îngrijorați, să vă gândiți dacă aceste gânduri sunt productive - poate că există lucruri pe care ar trebui să le faceți sau puteti preveni să se întâmple lucruri rele - și în acest caz este un lucru bun".

Sweeny adaugă, de asemenea, că unii oameni nu se îngrijorează in legatura cu anumite lucruri, cum ar fi ce se poate întâmpla dacă se angajează în comportamente nesigure sau nesănătoase. "În aceste cazuri, îngrijorarea intr-o doza sanatoaasa este mult mai bună decât să nu vă îngrijorați deloc".Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4692 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.