Acasa | Cariera | De ce angajatorii favorizează bărbații

De ce angajatorii favorizează bărbații

 SHARE  

Adaugat in 20 septembrie 2017

 De ce angajatorii favorizează bărbații

Angajare. Foto: pixabay.com

Nu este ceva nou faptul că pentru femei e mai greu să se angajeze decât pentru bărbați, chiar și atunci când candidații au exact aceleași calificări. Cercetări recente scot în evidență de ce se întâmplă acest lucru, scrie qz.com.

Angajatorii nu favorizează bărbații pentru că ar avea ceva impotriva femeilor, ci pentru că au percepția că bărbații au o performanță mai bună în medie la anumite sarcini, potrivit cercetarii “Is Gender Discrimination About Gender?”

Lucrarea a fost scrisă de Katherine B. Coffman și Christine L. Exley, ambii profesori la Harvard Business School, care s-au alăturat profesorului de economie al Universității Stanford, Muriel Niederle.

"Am descoperit dovezi ample despre discriminarea femeilor, totuși, această discriminare nu pare a fi rezultatul stereotipurilor sau animozitatilor specifice genuluii".

Concluziile pot ajuta angajatorii să antreneze recrutorii pentru a fi conștienți de prejudecățile lor și pentru a lucra pe marginea lor.

Cele două fețe ale discriminării


Discriminarea se desfășoară în mod clar la locul de muncă. Femeile câștigă circa 78 cenți la fiecare dolar câștigat de bărbați. In multe industrii, femeile sunt mai puțin susceptibile de a avansa.

Cercetatorii au vrut sa analizeze sursa acestei diviziuni de gen, asa ca au folosit experimente online pentru a cerceta doua tipuri de discriminare de gen:

  • Discriminarea statistică, care se înrădăcinează în convingerile privind diferențele medii de gen în abilități sau calificări.
  • Discriminarea bazată pe gust, care este condusă de stereotipuri, favoritism pentru un grup și o prejudecată împotriva unui alt grup.

"In cazul discriminării statistice, aveți anumite convingeri față de bărbați si femei și ce pot face și, având în vedere acele credințe, alegeți persoana care credeți că este cea mai bună. Pur și simplu acționați într-un mod care credeți că va maximiza profiturile ", explică Coffman. ''In cazul discriminării bazată pe gust, știi că o anumită persoană va fi productivă, dar o sacrifici prin faptul că nu angajezi acea persoană. Nu am descoperit deloc ca se intampla așa ceva''.

Cercetatorii au descoperit in experimentele lor că discriminarea statistică se produce, într-adevăr, împotriva femeilor în procesul de angajare.

Testarea discriminarii si a bias-ului de gen

Pentru a simula o situație de angajare din viața reală, cercetătorii au creat experimente online cu 100 de participanți reprezentând candidati care caută un loc de muncă, iar alți 800 reprezentând angajatorii care doresc să angajeze. Lucrătorilor li s-a cerut să completeze o serie de chestionare în domeniul sportului și al matematicii (stereotip, este mai ușor pentru bărbați sa răspunda), unele dintre aceste întrebări fiind ușoare și altele greu. În general, bărbații au raspuns ceva mai bine decât femeile, răspunzând la o întrebare suplimentară în mod corect.

Când li s-a spus că bărbații au făcut ceva mai bine în medie decât femeile în ceea ce privește testele în domeniul sportului sau al matematicii, angajatorii angajau mai degraba un bărbat, chiar dacă femeia si barbatul aveau rezultate identice la test.

Cercetătorii apoi au eliminat genul din decizia de angajare. Candidatii au fost identificați de potențialii angajatori prin luna de nastere, para sau impara. (În realitate, fara ca angajatorii sa stie, cercetătorii au pus femeile la luna impara și toți bărbații la luna para). Folosind doar rezultatele testelor ca ghid, angajatorii au eliminat lunile impare si sexul, alegând femei doar 37% din timp. Când candidatii au fost identificați ca femei, au fost aleși 43% din timp.

Rezultatele ne arata că discriminarea nu se bazează pe prejudecăți împotriva femeilor. În schimb, angajatorii se bazează pe informațiile despre performanța medie și nu angajează membri ai grupurilor cu performanțe mai scăzute. "

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să angajeze alte femei

Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi ale favorizării "în grup" și părtinire "în afara grupului", ceea ce înseamnă că angajatorii erau mai dispuși să angajeze un membru din grupul cu performanțe scăzute dacă împărtășea același sex sau lună de naștere.

În cadrul experimentului de gen, angajatorii de sex feminin aveau mult mai multe șanse să angajeze femei decât cei de sex masculin. Atunci când o femeie lua decizia, femeile erau angajate în 50% din timp, dar in cazul unui angajator de sex masculin femeile aveau doar 40% șanse să se angajeze.

În mod evident, împărtășirea aceleiași identități sociale poate avea un impact asupra alegerilor de angajare.

Combaterea discriminării


Cercetatorii speră că rezultatele lor vor stimula directorii să analizeze mai atent dacă cei care efectuează angajările în cadrul organizațiilor lor au prejudecati despre bărbați si femei care ar putea afecta deciziile lor privind candidații la un anumit post.

Candidații trebuie să fie conștienți de faptul că angajatorii pot avea idei preconcepute despre diferențele dintre abilitățile bărbaților și femeilor în anumite domenii, astfel încât solicitanții trebuie să furnizeze orice informație care poate sa ii faca pe angajatori să depășească anumite convingeri pe care le pot avea.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7233 citiri

66 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.