Acasa | Good to know | De ce atat de multe femei se opun feminismului?

De ce atat de multe femei se opun feminismului?

 SHARE  

Adaugat in 22 decembrie 2017

 De ce atat de multe femei se opun feminismului?

Feminism. Foto: Pixabay.com

Sexismul contemporan are o natura ambivalenta. Deseori avem atitudini pozitive (benevolente) și negative (ostile) față de femei (și de bărbați).

Sexismul ostil implică negativitatea de modă veche și evidentă față de femei, prin care sunt percepute ca fiind dornice sa controleze barbatii. Aceasta  atitudine reflectă convingerile că bărbații ar trebui să aibă mai multă putere decât femeile, că femeile își pot folosi sexualitatea pentru a beneficia de statutul superior al barbatilor și că femeile sunt mai puțin competente decât bărbații, scrie theconversation.

Sexismul benevolent, pe de altă parte, este mai subtil. Este pozitiv, dar încă subminează femeile și le limitează rolurile sociale. Femeile sunt vazute intr-un mod stereotip care include credința că femeile bune se cultivă și că bărbații ar trebui să le protejeze, ceea ce înseamnă că sunt mai slabe. Această formă de sexism trece adesea neobservată și totuși are consecințe negative pentru femei - făcându-le mai puțin interesate de activism, subapreciându-și propriile competențe și chiar diminuându-și performanțele.

Puterea status quo-ului


Poate fi surprinzator, dar persoanele care dau dovadă de multă bunăvoință fata de femei la teste psihologice sunt susceptibile de a fi și ostile. Oamenii pot avea adesea astfel de atitudini aparent conflictuale, fără să-și dea seama de ele. Acest lucru se datorează faptului că oamenii împart femeile în "bune" ( care merită atitudini "pozitive") și  ''rele" (cei care merită pedeapsa). Ambele forme de sexism servesc la menținerea status quo-ului.

Sexismul ostil pedepseste comportamentele considerate nepotrivite pentru femei.


Cu toate acestea, ostilitatea deschisă per se conduce adesea la revoltă, ceea ce face nereușită menținerea status quo-ului. Astfel, acest "pumn de fier" are nevoie de o "mănușă de catifea". Și această mănușă este exact sexismul binevoitor - recompensează conformitatea fata de sistem. Femeile care urmează rolurile tradiționale de gen sunt puse pe un soclu social și sunt protejate.  Astfel, comportamentele stereotipe sunt întărite.

Într-adevăr, studiile au arătat acest lucru din nou și din nou. Astfel de exemple apar în publicitate. Alții au descoperit că operează în sfere profesionale, educaționale, juridice, economice și sociale - inclusiv romantice. Prin trecerea la domenii tradiționale "de sex masculin", femeile câștigă în competență, dar adesea pierd în a se face placute. Acest lucru poate fi, de asemenea, un motiv pentru care femeile sunt adesea reticente în a se confrunta deschis cu cazuri de sexism.

Este chiar așa de surprinzător faptul că și unele femei se opun feminismului?

În combinație, cele două ideologii sexiste condiționează și socializează femeile (și bărbații) să mențină status quo-ul. Este pur și simplu mai sigur să fii în rand cu lumea. La urma urmei, toți vrem să fim placuti de ceilalti.

Ca rezultat, femeile internalizează adesea așteptările stereotipe. Pot avea opinii mai conservatoare și cred că femeile sunt mai potrivite pentru anumite roluri. De exemplu, ele se pot bucura de responsabilitatea gospodăriei și a copiilor și simt că feministele încearcă să le ia puterea din acest domeniu, cerând ca bărbații să împartă responsabilitatea. Alte femei nu sunt de acord cu interpretările mai extreme ale feminismului.

Convingerea că femeile sunt mai bune decât bărbații în sfera domestică - și că barbatii nu se vor descurca fără ajutorul și sprijinul lor acasă - poate fi folosita de femei pentru a-și justifica opoziția față de feminism. Alte mecanisme justificative includ convingerea că o abordare mai blândă și mai puțin combativa în atingerea egalității de gen este mult mai probabil să fie eficientă în asigurarea sprijinului bărbaților.

Ce putem face?

Sa fii deschis despre ceea ce se întâmplă este un început. Identificarea structurilor ascunse care mentin credintele invechite ar putea ajuta atât femeile, cât și bărbații să pună la îndoială sistemul. De ce ar fi benefica aceasta abordare? Pentru ca egalitarismul este, de fapt, bun atât pentru bărbați, cât și pentru femei în întreaga lume. Nu numai că sporește performanța organizațională și economia națională, dar cuplurile care isi impart munca în casă spun că au parte de mai mult sex și că sunt mai fericite in relatie. Si atunci de ce sa nu te straduiesti?

Pentru ca acest lucru sa se intample avem nevoie de modele feminine, sprijin de la bărbați și campanii de informare.

Cercetările sugerează că democratizarea, cu accentul pus pe promovarea înțelegerii și a toleranței, poate ajuta. Cele mai recente cercetări arată, de asemenea, că comportamentul nonverbal, cum ar fi gesturile fizice care comunică puterea, poate ajuta femeile prin creșterea interesului lor în domenii netradiționale, cum ar fi statistica, matematica sau tehnologia.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9903 citiri

22 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.