Acasa | Good to know | De ce femeile perpetuează mitul că menstruația le face proaste?

De ce femeile perpetuează mitul că menstruația le face proaste?

 SHARE  

Adaugat in 7 iulie 2017

 De ce femeile perpetuează mitul că menstruația le face proaste?

Femeie. pixabay.com

Această idee sexistă continuă să fie transmisă de la o generație la alta, de la prietena la prietena - așa cum remarcă chiar și oamenii de știință, care au descoperit ca este doar un mit.

Ideea că femeile nu pot gândi si sunt irationale în timpul menstruației nu este doar mit perpetuat de bărbați, scrie mic.com.

"Ca specialist în medicina de reproducere și psihoterapeut, am vazut multe femei care au impresia că ciclul menstrual le influențează bunăstarea și performanța lor cognitivă", a spus profesorul Brigitte Leeners.

Cu alte cuvinte, femeile spun acest lucru despre ele însele.

Dar noi cercetări, realizate la Spitalul Universitar din Zurich, au arătat că nu există niciun impact asupra memoriei, judecății sau capacității de a acorda atenție la două lucruri simultan datorită modificării nivelurilor hormonale din timpul ciclului menstrual.

Modificarile hormonale legate de ciclul menstrual nu arata nici o asociere cu performanta cognitiva, a spus Leeners, specialist in medicina de reproducere si coordonator al studiului.

S-a pornit de la ipoteza ca cei trei hormoni principali - estrogen, progesteron și testosteron - afecteaza cortexul prefrontal al creierului, care controlează funcții precum logica, memoria, planificarea, raționamentul și rezolvarea problemelor.

Cercetatorii au monitorizat 68 de femei pentru a determina daca functiile lor cognitive au fost afectate pe parcursul ciclurilor lor menstruale, cautand diferente in performanta fiecarui individ. Rezultatul?  Se pare ca femeile sunt la fel de capabile cognitiv ca și bărbații, indiferent dacă sunt la menstruatie sau nu.

Acestea fiind spuse, există desigur o legătură între corpul nostru și modul în care procesele pe care le suportă ne fac să ne simțim. Putem recunoaște faptul că menstruatia poate veni cu crampe, balonare și dureri de cap si influențează capacitatea cuiva de a rezolva sarcini. Acest lucru este complet diferit fata de a spune că menstruatia are un impact direct asupra creierului și il impiedica sa isi faca treaba. Prima abordare implica lucruri care pot fi ajustate cu medicina modernă, celălalta implică un defect și o vină înnăscuta la femei, care le face, prin extensie, incapabile să se ocupe vreodată de sarcini importante.

S-ar putea să fie excepții individuale de la aceste constatări, da cercetarea poate fi un catalizator pentru a regandi modul în care ne vedem menstruația și impactul asupra corpului, spune Leeners.

Prea multă conversație inteligentă despre menstruație nu există. Menstruația este tabu și îi face pe oameni să se simtă inconfortabil, dar este necesar să vorbim despre ea, pentru că atât bărbații cât și femeile permit miturilor să le afecteze percepția asupra competenței femeilor.

Nu există absolut nici un motiv pentru care un astfel de mit, menit să diminueze și să devalorizeze potențialul femeilor, să se prolifereze, într-o lume in care avem informatii științifice reale la îndemână.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4621 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.