Acasa | Good to know | De ce femeile perpetuează mitul că menstruația le face proaste?

De ce femeile perpetuează mitul că menstruația le face proaste?

 SHARE  

Adaugat in 7 iulie 2017

 De ce femeile perpetuează mitul că menstruația le face proaste?

Femeie. pixabay.com

Această idee sexistă continuă să fie transmisă de la o generație la alta, de la prietena la prietena - așa cum remarcă chiar și oamenii de știință, care au descoperit ca este doar un mit.

Ideea că femeile nu pot gândi si sunt irationale în timpul menstruației nu este doar mit perpetuat de bărbați, scrie mic.com.

"Ca specialist în medicina de reproducere și psihoterapeut, am vazut multe femei care au impresia că ciclul menstrual le influențează bunăstarea și performanța lor cognitivă", a spus profesorul Brigitte Leeners.

Cu alte cuvinte, femeile spun acest lucru despre ele însele.

Dar noi cercetări, realizate la Spitalul Universitar din Zurich, au arătat că nu există niciun impact asupra memoriei, judecății sau capacității de a acorda atenție la două lucruri simultan datorită modificării nivelurilor hormonale din timpul ciclului menstrual.

Modificarile hormonale legate de ciclul menstrual nu arata nici o asociere cu performanta cognitiva, a spus Leeners, specialist in medicina de reproducere si coordonator al studiului.

S-a pornit de la ipoteza ca cei trei hormoni principali - estrogen, progesteron și testosteron - afecteaza cortexul prefrontal al creierului, care controlează funcții precum logica, memoria, planificarea, raționamentul și rezolvarea problemelor.

Cercetatorii au monitorizat 68 de femei pentru a determina daca functiile lor cognitive au fost afectate pe parcursul ciclurilor lor menstruale, cautand diferente in performanta fiecarui individ. Rezultatul?  Se pare ca femeile sunt la fel de capabile cognitiv ca și bărbații, indiferent dacă sunt la menstruatie sau nu.

Acestea fiind spuse, există desigur o legătură între corpul nostru și modul în care procesele pe care le suportă ne fac să ne simțim. Putem recunoaște faptul că menstruatia poate veni cu crampe, balonare și dureri de cap si influențează capacitatea cuiva de a rezolva sarcini. Acest lucru este complet diferit fata de a spune că menstruatia are un impact direct asupra creierului și il impiedica sa isi faca treaba. Prima abordare implica lucruri care pot fi ajustate cu medicina modernă, celălalta implică un defect și o vină înnăscuta la femei, care le face, prin extensie, incapabile să se ocupe vreodată de sarcini importante.

S-ar putea să fie excepții individuale de la aceste constatări, da cercetarea poate fi un catalizator pentru a regandi modul în care ne vedem menstruația și impactul asupra corpului, spune Leeners.

Prea multă conversație inteligentă despre menstruație nu există. Menstruația este tabu și îi face pe oameni să se simtă inconfortabil, dar este necesar să vorbim despre ea, pentru că atât bărbații cât și femeile permit miturilor să le afecteze percepția asupra competenței femeilor.

Nu există absolut nici un motiv pentru care un astfel de mit, menit să diminueze și să devalorizeze potențialul femeilor, să se prolifereze, într-o lume in care avem informatii științifice reale la îndemână.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6005 citiri

12 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.