Acasa | Familie | ”Ești fată, comportă-te ca atare” și alte expresii pe care să nu le spui fiicei tale

”Ești fată, comportă-te ca atare” și alte expresii pe care să nu le spui fiicei tale

 SHARE  

Adaugat in 17 ianuarie 2017

”Ești fată, comportă-te ca atare” și alte expresii pe care să nu le spui fiicei tale

Fata. Foto: Photoxpress

În vocabularul nostru au intrat expresii de impactul cărora nu suntem mereu conștienți. Așa cum nu este recomandat să spunem: ”fii bărbat, bărbații nu plâng niciodată”, la fel și în dialogul cu fetele e bine să evităm câteva remarci care, în timp, creează etichete.

Iată șapte expresii pe care să nu le spui fiicei tale, conform vospitaj.com.

Aceasta e o jucărie pentru băieți

E greu să găsim un argument rațional pentru care o fetiță nu ar trebui să se joace cu mașinuțe. Jucăriile pe care o fetiță le preferă au legătură doar cu dorința ei de a cunoaște lumea, curiozitatea de a înțelege mecanismele după care întreg universul funcționează, nu doar porțiunea care i se atribuie. Eticheta ”joc pentru băieți” poate fi chiar nocivă dacă este folosită în cazul seturilor tip ”micul om de știință”, în timp ce la categoria ”jocuri pentru fetițe” sunt seturi cu prințese. Această împărțire transmite mesajul că băieții trebuie să gândească, iar fetele trebuie să fie frumoase și atât.

Ești fată. Comportă-te ca atare

Folosită în contexte diverse, de la cățăratul în copaci, săritul pe pat sau impolitețe. O formulare mai fericită ar fi că este urât să fii nepoliticos, e periculos să urci în copaci, etc. Prima întrebare care ar trebui să apară în mintea mamei ar fi dacă este cu adevărat necesar să-i interzică fetei anumite lucruri și de ce. Este aceasta doar din cauza stereotipurilor de gen sau există motive mai întemeiate. Adesea, mamele repetă această expresie automat, pentru că și ele au auzit-o în nenumărate rânduri de la părinții lor.

În viață, să fii bărbat e mai ușor

Sunt cu adevărat sfere în care bărbații se descurcă mai ușor, aceasta însă nu înseamnă că o fată nu are ce căuta în acele domenii, sau că din copilărie trebuie să audă despre ”soarta ei nedreaptă”. Va trăi mereu cu senzația că este în inferioritate față de colegii de sex opus. În aceeași categorie de expresii intră și ”e bărbat, i se permite”. Cel mai bine e să-i spui fiicei că succesul ei depinde de dorința ei de a reuși, de efortul depus, de cunoștințele acumulate și nu de faptul că s-a născut fată.

Trebuie să slăbesc/să slăbească/să slăbești

Discuțiile despre slăbit, chiar dacă nu sunt la adresa fetei, îi transmit mesajul greșit că o femeie trebuie mereu ceva să îmbunătățească/ să schimbe/ să lucreze asupra siluetei proprii. Un mesaj mult mai sănătos ar fi că e bine să se alimenteze corect, iar mâncarea să-i aducă și bucurie, nu doar nutrienți. De asemenea, e bine să afle de la mama că sportul creează o stare de bine generală. În plus, în aceste situații cele mai bune nu sunt cuvintele, ci exemplul propriu.

Îmi doream un băiat, dar te-ai născut tu

Chiar dacă apoi vrei să adaugi ”acum sunt foarte fericită că nu te-ai născut băiat”. Copiii au nevoie să știe că au fost doriți de părinți așa cum sunt și nu altfel. Locul copilului în sufletul părintelui este o temă foarte sensibilă care îl poate afecta pe termen lung și îl poate face să se simtă nesigur.

Fii drăguță

Dacă unei fete i se cere adesea să fie ”drăguță/drăgălașă” acesta devine principalul ei scop. Adesea fetele sunt crescute în așa fel încât celor din jur să le fie ușor în preajma lor, când, de fapt, ar trebui învățate să le fie lor bine cu ele însele mai întâi. O fată nu este doar ”drăguță/cuminte/cu bun simț”, ci poate fi și ”creativă/amuzantă/energică”. Așadar încurajează-ți fata să-și spună punctul de vedere, să-l susțină, să nu fie de acord.

Ești atât de frumoasă

În acest caz nu spunem că nu e cazul să remarcăm atributele fizice ale fetei, ci doar că nu trebuie să fie singurele menționate dintre toate calitățile ei. E mai bine să observăm și competențele pe care le are și sunt obținute prin muncă, mai mult decât niște caracteristici cu care s-a născut și pentru care nu are un merit.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11000 citiri

33 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.