Acasa | Articolul tau | ”În mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă”

”În mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă”

 SHARE  

Adaugat in 6 ianuarie 2017

”În mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă”

Constitutia Romaniei. Agerpres

Arsenie Boca spunea că ”În mintea strâmbă și lucru drept se strâmbă”. Și dacă nu se strâmbă bine suficient, forțăm noi până se rupe oțelul. Cam așa s-a întâmplat cu motivarea trimisă la Curtea Constituțională pentru acea lege surpriză, culmea dată tot de cei care o contestă acum.

Nu este o situație demnă de piesele lui Caragiale domnilor?! Unde este coerența și consecvența politică? N-a auzit PSD de așa ceva oricum.

În primul rând motivarea prezentată Curții Constituționale este adesea contradictorie. Adică cum să te bazezi pe de o parte pe art. 21 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, care afirmă că ”Orice persoană are dreptul de acces, în condiții de egalitate, la funcțiile publice ale țării sale” și ulterior să soliciți a se face distincție între infractorii condamnați pentru infracțiuni cu intenție față de cei condamnați pentru infracțiuni săvârșite din culpă. Cum să amintești clar că magistrații nu pot avea cazier fiscal și judiciar, dar miniștrilor le ceri să aibă având impertinența să mai amintești de echilibrul între instituțiile statului?! După alegeri s-au sfidat legile matematicii atunci când s-a vorbit de ”majoritatea zdrobitoare” cu care poporul român a ales (20% nu reprezintă majoritatea acestui popor domnilor!!!), acum urmează logica la rând.

Să amintim oare acestei instituții că nici portarii, nici muncitorii necalificați, nici taximetriștii nu se pot angaja dacă nu prezintă cazierul, ce să mai vorbim de funcționarii publici. Nu este totuși ciudat ca funcționarii să prezinte la angajare cazierele fiscale și judiciare și ei să fie coordonați și conduși de unul care are un astfel de cazier? Tocmai demnitarii ar trebui să fie scutiți de această condiție? Tocmai ei care exercită puterea executivă a unui stat? Știu ei ce este aceea puterea executivă a unui stat?

Dar dacă această lege va fi considerată neconstituțională nu se va crea un precedent periculos și mai mult decât atât, nu punem în pericol însăși noțiunea statului de drept? Să se ducă naibii legile și sistemul juridic și tot ce au construit unii și alții ca să intrăm în normalitate. Asta dorește Avocatul Poporului? Așa se traduce azi mesajul lui pentru poporul român pe care-l reprezintă? Să distrugem normalitatea ca să satisfacem unui om setea de putere și să-i îndepărtăm teama de lege? Dar ce suntem noi? Baby sitter?

Domnule Avocat al Poporului, în legea de care amintiți este clar că nici un ministru nu trebuie să aibă vreo condamnare penală, cât de tare să strâmbăm limba română ca să înțelegeți că e limpede ca cristalul? Dar stați să vă spun ceva despre discriminare. Știți dvs că de exemplu în dreptul european există o discriminare la angajarea în orice domeniu profesional pe criteriu de cetățenie? Există antidiscriminare pentru motive de naționalitate, dar cetățenia nu face parte din aceasă noțiune? (Directiva 2000/43/EG a Consiliului European din 26 iunie 2000). Iată, așa de afuristită e această discriminare. Asta ca să nu mai analizăm biata noțiune de discriminare la solicitarea dreptului de azil pentru cei care fug din calea războaielor. Discriminarea este la ea acasă în aceste state occidentale și aceasta pentru un motiv bine întemeiat. Poate că specialiștii în drepturile omului le vor aduce la cunoștintă specialiștilor juriști ai Avocatului Poporului, că există o ierarhie în drepturile omului și că actualmente securitatea și siguranța ca drepturi fundamentale ale omului sunt mai presus de discriminare. Nu că pe mine nu m-ar durea sufletul că ea nu se mai respectă. Asta ca să vorbim pe șleau despre discriminare.

Dar în acest caz domnule, nu avem nici o discriminare, avem o condiționare pe motive de integritate pentru simplul și banalul fapt că integritatea e mai importantă decât egalitatea în drepturi deoarece funcția cere această integritate. Păi așa poate să vină orice om, orice muncitor necalificat care să solicite dreptul de a fi ministru sau prim-ministru al României. Și conform logicii dvs ar trebui să lăsăm orice cetățean să fie prim-ministru. Îl putem alege chiar cu ochii închiși sau putem pune calculatorul să-l aleagă în funcție de CNP. De ce ar conta profesionalismul mai mult decât integritatea?

Eu ca cetățean consider că puterea executivă, care este motorul unui stat, nu numai că trebuie să aibă doar oameni integri și buni specialiști în domeniile lor de activitate, dar mai presus de toate să asigure o siguranță poporului în slujba căruia își exercită funcțiile și o imagine fără nici o urmă de îndoială. Toți ne plângem că lipsesc modelele -nu fotomodelele!- în societatea românească. Păi acum nu doar că ne plângem, dar o să facem crize de nervi!

În plus, există componenta internațională în toată această afacere. Domnul Ciorbea și-a imaginat vreodată cum arată, văzut de dincolo de granițe, noul său demers la Curtea Constituțională? Realizează că ar trebui să-l coste funcția, că poporul ar trebui să-i ceară demisia imediat? Nu doar că ne discredităm din nou, noi singuri ca popor, dar ne face de râsul curcilor. Ca să nu mai vorbim de faptul că Avocatul Poporului trebuie să apere poporul, nu să intervină pentru interesele unui singur om.

Între timp îi propunem domnului Ciorbea ca de azi să-și angajeze la Instituția Avocatul Poporului toți violatorii, criminalii în serie, hoții, evazioniștii și mai ales falsificatorii, căci tot poporul are dreptul să ocupe orice funcție publică, conform logicii sale. Și dacă nu-i va angaja pe cei de mai sus, îi solicit demisia.

Eu, ca cetățean al acestei țări, declar că pe mine de azi nu mă mai reprezintă Avocatul Poporului și orice demers va face nu este în numele meu și cred că sunt în asentimentul multora.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5899 citiri

16 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.