Acasa | Good to know | Învățământul gratuit m-a costat, la început de an, 1.500 de lei

Învățământul gratuit m-a costat, la început de an, 1.500 de lei

 SHARE  

Adaugat in 20 septembrie 2016

Învățământul gratuit m-a costat, la început de an, 1.500 de lei

Costurile scolii. Foto: Photoxpress

Constituția României. Articolul 32. Punctul 4. Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii. Legea educației naționale. Articolul 1. Punctul 4. Statul asigură cetăţenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile şi formele de învăţământ preuniversitar şi superior, precum şi la învăţarea pe tot parcursul vieţii, fără nicio formă de discriminare.

Aceasta este legea, numai că practica ne arată că lucrurile nu stau tocmai așa. Nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă învățământ de stat în România nu este gratuit. Cât costă totuși să-ți duci un copil la școală? Au calculat unii cam cât sunt rechizitele, alții hainele, dar nu prea au pus cap la cap toate datele, ca să dea o sumă cât de cât aproape de adevăr.

Pregătirile de școală încep cu haine. Și cum se face că fix când se apropie septembrie tot ce înseamnă bluză, tricou cămasă albe se ieftinesc, prețul lor după reducere fiind mult mai mare decât cel din iulie, de exemplu. Nouă ne trebuie 2 tricouri albe pentru sport (că, de, exercițiile nu ies cum trebuie în tricou galben sau roz) care sunt cam 20 de lei (am găsit unele ok la un preț rezonabil într-un mare magazin de articole sportive). Dacă nu faci cercetări găsești cu 50 de lei un tricou. Apoi, în clasă trebuie tot o bluză/ cămasă albe. În medie sunt cam 25 de lei bucata și e nevoie de minimum 3. Uniforma e cam 100 de lei. Trening pentru sport -100 de lei, dacă nu te întinzi la chestii fancy. Pantofi 50-100 de lei. Eu urmăresc reducerile și am reușit să găsesc încălțaminte de piele la un preț de până în 100 de lei.

Ținuta ajunge la 395 de lei, fără să cumpărați nimic deosebit.

Niciun școlar nu se poate prezenta la școală fără ghiozdan. Din experiență, am constatat că cele ieftine ori se rup, ori sunt neîncăpătoare. Așa că, tot scoateți din buzunar 100 de lei.

Aveți și ghiozdanul și așteptați primul clopoțel. După el urmează ședința cu părinții, pe care eu o numesc ședința cu bugetul familiei. Aici e jalea mare. Școala nu are nimic. Nu are hârtie igienică, șervețele, săpun, nimic. Ghiciți cine le cumpără? Noi. Școala nu are imprimantă, monitor pentru diverse prezentări. Cine le cumpărără? Tot noi. Școala nu are coli de hârtie, materiale didactice, nimic. Hai că deja v-ați prins. Tot noi le cumpărăm. Puneți așa rotund vreo 150 de lei, poate ajung banii și pentru consumabile până la sfârșitul anului. Dacă nu, mai completăm, că doar n-om lăsa copiii să se șteargă la fund cu foi din caietul de dictare.

Manualele, dacă vin, sunt rupte și vai de ele. Dacă le lăsați așa, treceți zero în tabel, dacă nu, mai puneți 50 de lei minimum. Noi la clasa a 2-a nu am cumpărat decât Comunicare și Matematică, restul- am cumpărat un singur exemplar pe clasă și ne face doamna fișe. Trecem de manuale și vin auxiliarele, fără ele nu se poate face ora, deci e musai să le avem. Cam 30 de lei. Mai trebuie culegeri, și ele cam tot 30 de lei. În clasele mai mari probabil că se adaugă atlase, mai multe culegeri, cărți pentru lectură și alte chestii a căror preț sare de 200 de lei.

Acum să dăm o raită prin supermarket. Caiete, coperți, hârtie glasată, hârtie creponată, stilouri, creioane obișnuite, tempera, carioci, creioane colorate, bloc de desen, riglă, gumă de șters, ascuțitoare. Multe dintre ele noi le aveam din anii trecuți și tot am lăsat vreo 150 de lei la casa de marcat. Când le-am cumpărat pe toate am lăsat 300. Și nu suntem decât clasa a 2-a, repet. Nu avem nevoie de prea multe. Evident, pe parcursul anului trebuie să mai luați, că se termină, strică, pierd. Probabil că 300 de lei tot se mai duc.

Adunând necesarul obligatoriu pentru clasă ajunge la 630.

Ei, și-acum e acum. Copilul iese de la școală la 12. Ce Dumnezeu facem cu el? Singur în casă până la 6-7 când vin părinții de la serviciu este exclus să stea. Dacă există bunici, cum avem noi, calculele sunt simple. Dacă nu, se mai adaugă 800 de lei lunar pe bonă sau after-school. Asta dacă aveți noroc.

Mai avem și programul ”Școala Altfel”, care costă cel puțin 50 de lei. Ministerul l-a băgat în orar, dar a uitat să le asigure copiilor intrare gratuită măcar la instituțiile de stat, gen muzee, teatre. Nu! Sunt copii care stau acasă pentru că părinților lor este este peste puteți să le dea bani pentru astfel de activități.

În prima lună de școală, părintele trebuie să aibă pregătiți vreo 1500 de lei, dacă vrea să-și trimită copilul la școală. Școală care este obligatorie și este perfect că este așa. Mai grav este că sunt educatoare/ învățătoare (nu e cazul nostru!) care vin cu pretenții absurde pe lista de rechizite: nu accept decât creioane de la firma x, plastilină de la y…Când ajungi în magazin vezi că sunt cele mai scumpe. Și ce să faci? Le iei, că doar nu vrei să îți pui fițoasa în cap.

Și-apoi vine legea și zice că ea nu face discriminare și că accesul e gratuit la învățământ. Da, e gratis să intri pe poarta școlii, dar odată ce-ai ajuns acolo trebuie să arunci cu bani. Dau cu drag bani pentru educația copilului. Dar, vă rog eu, lăsați-o mai moale cu sintagmele astea mincinoase când nici măcar manualele nu sunteți capabili să le dați copiilor sau un amărât de săpun lichid sau un capac de WC-ul să nu mai se ducă săracii la budă ca în toaletele de pe marginea drumului.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

13125 citiri

35 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.