Acasa | Familie | „L-ați dorit sau s-a întâmplat?” Ce nu vrea să audă o mamă însărcinată cu al doilea copil

„L-ați dorit sau s-a întâmplat?” Ce nu vrea să audă o mamă însărcinată cu al doilea copil

 SHARE  

Adaugat in 2 mai 2018

„L-ați dorit sau s-a întâmplat?” Ce nu vrea să audă o mamă însărcinată cu al doilea copil

Iubirea de mama

La prima sarcină, am fost asaltată de doritoare să-mi povesteasca în detaliu, ca într-un film horror, despre cât de greu le-a fost lor, iar partea bună era mereu trecută sub expresia generică ”dar e frumos, până la urmă”, de parcă la finalul acelui film, dacă e scris ”să știți că totul s-a terminat cu bine”, nu te lasă cu frustrare, nedumerire și frică, ci cu nerăbdarea de a trăi pe propria piele experiența.

Acum, la a doua sarcină, după ce am trăit deja o dată proporția de frumos și greu am parte de alte categorii de comentarii. Iată ce nu vrea să audă o mamă însărcinată a doua oară.

L-ați dorit sau s-a întâmplat?

Când am primit această întrebare prima dată m-a amuzat indiscreția persoanei. Apoi am remarcat că este o curiozitate destul de extinsă, fiind de departe cea mai frecventă întrebare la care a trebuit să răspund. Nimeni nu și-a pus problema dacă e într-adevăr la locul ei. Și, de fapt, ce poți răspunde altceva decât că ”da, e un copil dorit în familia noastră”? Dar, de dragul amuzamentului, aș putea încerca măcat o dată răspunsul ”Vai, știți, a fost un accident. Dar dacă s-a întâmplat, ce să facem?”.

Nu te invidiez.

Cu variațiunile ”ești curajoasă”, ”abia acum o să vezi cât de greu e”, ”nici nu-ți imaginezi ce te așteaptă” etc. toate primite, desigur, de la mame cu doi copii, de regulă, preșcolari sau în clasele primare. La reacția mea: ”vai, chiar așa de greu va fi?”, am primit replica ”ei, nu-i așa de rău”. Păi dacă nu e așa de rău, de ce te-ai grăbi cu comentarii prăpăstioase? Am depășit demult etapa roz în care consideram că totul va veni de la sine, căci ne e scris în bagajul genetic să fim mame: ”e totul natural, deci simplu”. Mi-am luat porția zdravănă de nopți albe, după care nici acum nu m-am recuperat, porția imensă de viroze ale copilului și, împreună cu acestea și altele, porția suficientă de realitate echilibrată, ca să înțeleg că nimic din ceea ce urmează nu mi se va da simplu. Dar, parcă, ceva empatie în loc de simplă simpatie, ar fi mai binevenită, ca între noi, mamele.

Știam că îl veți face și pe al doilea. Așa e normal, așa e bine.

Este cealaltă extremă, la care se situează mai curând persoane trecute de prima tinerețe, care au cel puțin doi copii. A face unul, doi, șapte copii este decizia doar a cuplului, iar certitudinile celorlalți nu au nicio legătură cu adevărurile din familii. ”Așa se face”, ”așa e bine”, de multă vreme au căpătat nuanțe și numai părinții copilului știu ce este cel mai bine pentru familia lor.

Nu vă grăbiți să judecați! Nu înseamnă că discuțiile despre sarcina pe care o poartă o viitoare mamă e un subiect tabu, ci doar că trebuie abordat cu delicatețe, emaptie și emoții pozitive. În rest, stres, griji și gânduri negre are mama și fără ajutor din exterior. Voi cu ce ”comentarii binevoitoare” v-ați confruntat la prima dar și la a doua sarcină?Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

3465 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.