Acasa | Good to know | Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

 SHARE  

Adaugat in 18 august 2017

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Vaccinare / Foto: Agerpres

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org.

Există atât de multe informații confuze in mediul online despre vaccinurile pentru copii, încât poate fi greu să știi ce e adevărat și ce nu. Vaccinurile ii imbolnavesc pe copii? Ar trebui să fie facute la intervale de timp mari, astfel încât sistemul imunitar să nu fie copleșit?

Mitul 1: Vaccinul ROR provoacă autismul

Un studiu publicat în 1998 se referea la legatura dintre autism si vaccinul rujeolic, urlian (oreion) și rubeolic (ROR) - pe care copiii îl primesc în mod obișnuit, la 1 an și patru ani.

Dar acest studiu a fost retras, iar o majoritate covârșitoare de experți sunt de acord că vaccinurile pentru copii nu sunt un factor declansator al autismului. (De fapt, lui Andrew Wakefield, autorul principal al studiului, i-a fost în cele din urmă interzisă practica medicinei în Regatul Unit, în parte pentru că a falsificat rezultatele studiului.)

De când a fost publicat acest studiu eronat, numeroase alte studii nu au găsit nici o legătură între autism și vaccinuri, declara Wendy Sue Swanson, pediatru la Spitalul de Copii din Seattle și purtătoare de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie. (O analiză a tuturor studiilor medicale despre vaccinurile pentru copii și autism aici și mai multe despre acest subiect de la CDC aici).

Swanson spune că înțelege de ce oamenii ar putea crede că cele două sunt legate. Administrarea vaccinului ROR coincide cu primele semne ale tulburării de spectru autist, cum ar fi că nu răspund atunci când sunt chemați, par a fi suprasensibili la zgomot și multe altele.

Mitul 2: Este mai sigur ca vaccinurile sa fie administrate la intervale mai mari de timp

Unii oameni se ingrijoreaza ca se administreaza atat de multe vaccinuri intr-o perioada scurta de timp devreme in viata si acest lucru poate coplesi sistemul imunitar al copiilor.

Astfel ca unii părinți cer ca medicii să întârzie vaccinarea. Într-un sondaj efectuat de cercetătorii din Colorado în anul 2012, aproape 93% au spus că, într-o lună tipică, cel puțin un părinte al unui copil a cerut o amanare a unui vaccin.

De ce amanarea ar putea fi o problema? Schema de vaccinare se bazeaza pe riscurile de îmbolnăvire și eficacitatea vaccinului la vârste specifice și modul în care vaccinurile pot interacționa unul cu celălalt, spune spune Wilbert van Panhuis, Ph.D., profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Pittsburgh.

"Cand nu se merge dupa recomandari, situatia devine complicată și de fapt poate fi periculoasă, din cauza faptului că amanarea vaccinurilor poate lăsa copiii vulnerabili la boli infecțioase''.

Vaccinul ROR, de exemplu, este programat astfel încât copiii să îl primească atunci cand pierd imunitatea reziduală mostenita de la mamele lor.

Rujeola este extrem de contagioasă. În cazul în care un copil nu este vaccinat și intră în contact cu o persoană care are rujeolă - sau chiar se plimbă într-o cameră in care a fost persoana bolnava - are un risc de 9 din 10 să o contracteze.

Un copil care a fost vaccinat cu ambele doze recomandate de ROR are doar o probabilitate de 3% pentru dezvoltarea rujeolei, potrivit CDC.

Deși ai impresia ca un copil trebuie sa faca multe vaccinuri, trebuie sa stii ca fiecare conține cantități mici de viruși sau bacterii moarte sau inactive. (Acestea ajută la crearea de anticorpi, care stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor.)

Mitul 3: Vaccinurile te pot imbolnavi

Copilul a fost vaccinat si apoi a facut o infecție respiratorie? Această plângere este cea mai frecvent întâlnită în cazul vaccinului antigripal.

''Aceasta este probabil o coincidență. Majoritatea vaccinurilor antigripale sunt administrate în toamnă și iarna si tot atunci avem cea mai mare rată de virusuri respiratorii care circulă și provoacă imbolnaviri", spune Pedro Piedra, MD, profesor de virologie moleculară și microbiologie la Colegiul de Medicină Baylor.

Vaccinul împotriva gripei nu poate provoca gripa (sau o altă infecție), dar poate provoca simptome ușoare și temporare asemănătoare gripei. Acesta este de fapt un semn bun:  înseamnă că vaccinul creste în mod eficient imunitatea.

Niciunul dintre celelalte vaccinuri aprobate de FDA nu poate provoca bolile impotriva carora actioneaza. Dar, asemeni vaccinului împotriva gripei, pot avea efecte secundare temporare, cum ar fi febră ușoară sau umflături la locul injectării. O scurtă descriere a acestor efecte secundare aici.

Mitul 4: Vaccinurile conțin substanțe chimice nocive

Unele vaccinuri pentru copii conțin substanțe care pot părea îngrijorătoare, în special formaldehidă sau urme de mercur. De exemplu, anumite vaccinuri pentru hepatită, gripa, boala meningococică și poliomielita, printre altele, includ formaldehida.

Cu toate acestea, conform FDA, cantitatea de formaldehidă dintr-un vaccin este mai mică decât cantitatea produsă în mod natural de organismele noastre.

Cand vine vorba de mercur, mercurul etilic - tipul folosit in vaccinurile antigripale - este destul de diferit de metilmercur, care este foarte toxic si se gaseste in unele fructe de mare, noteaza Piedra.

Etilmercurul este eliminat în câteva zile și nu reprezintă un pericol pentru copii, spune el. (Dar, ca răspuns la preocupările consumatorilor, producătorii elimină treptat folosirea mercurului în majoritatea vaccinurilor.)

Dacă nu sunteți alergic la unul sau mai multe componente ale vaccinurilor sau nu le puteți primi din alte motive de sănătate (discutați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta orice problemă potențială), substanțele utilizate nu va fac rau.
 
Mitul 5: Toți ceilalți și-au vaccinat copiii, deci nu mai trebuie sa il vaccinez si eu


Teoretic, dacă toată lumea din comunitatea ta este la zi cu vaccinările, acest lucru vă ajuta să vă protejați familia. Iată de ce: Pentru fiecare boală infecțioasă, un anumit procent de oameni din zonă trebuie să fie vaccinat pentru evita izbucnirea unei epidemii. (Acest procent variază de la boala la boala.) Aceasta se numește imunitatea de grup.

Dar dacă apare o epidemie, cei care nu sunt vaccinați sunt mai susceptibili să se îmbolnăvească. Ceea ce înseamnă că nu puteți conta pe imunitatea altor persoane pentru a vă proteja copiii dacă nu îi vaccinați.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.