Acasa | Good to know | Nu mai citi liste cu lucrurile pe care le fac oamenii de succes

Nu mai citi liste cu lucrurile pe care le fac oamenii de succes

 SHARE  

Adaugat in 24 martie 2017

 Nu mai citi liste cu lucrurile pe care le fac oamenii de succes

Succes. Foto: Pixabay.com

E tentant sa citesti liste cu lucruri pe care sa le faci pentru a avea succes. Sunt distractive, usor de citit si de partajat, sfaturile par a fi rezonabile, ceea ce explica de ce sunt populare.

Forumul Economic Mondial a publicat, în colaborare cu Business Insider, o lista cu 14 lucruri pe care oamenii de succes le fac înainte de micul dejun. Include elemente cum ar fi sa bei apa si sa-ti faci patul. Forbes sfătuiește cititorii să nu mai vadă probleme si sa inceapa sa vada oportunități; cei de la Inc. încurajează cititorii să renunțe la nevoia de a fi aprobat si la concentrarea pe punctele slabe pe care le au, scrie hbr.com.

Insa, există mai multe motive pentru care aceste liste pot fi nu numai inutile, ci si  potențial dăunătoare pentru factorii de decizie, manageri și antreprenori.

Dovezile sunt anecdotice.

Cele mai multe dintre sfaturi se bazează pe interpretări subiective, nu pe analize sistematice, științifice. Cu excepția cazului în care au fost evaluate prin metode bazate pe dovezi, nu poți judeca validitatea acestora. În plus, astfel de analize de multe ori estompeaza liniile dintre cauza si consecinta. Este cineva de succes deoarece a evitat întâlniri sau este în măsură să evite întâlnirile, deoarece este o persoana de succes? O serie de comportamente pe care oamenii de succes se presupune că le au - nu le pasa ce cred alții despre ei, evita întâlniri, prioritizeaza, spun 'nu' la aproape totul - poate fi un lux de care se bucura doar cei care au succes in ochii altora. Astfel, unele comportamente sunt rezultatul succesului si nu invers.

Esecurile sunt tăcute.

Cercetarile sugereaza ca in timp ce noi suntem incredibil de calificati atunci când vine vorba de a învăța din ceea ce putem observa și experimenta (cum ar fi poveștile de succes mediatizate), suntem la fel de incompetenți in a recunoaste ceea ce nu vedem (numarul mare de eșecuri obscure). Acest lucru ne face vulnerabili la o intuiție părtinitoare cum că succesul este mai determinist decât este în realitate.

De fapt, într-o situație în care există zeci de încercări eșuate, cu cat sfaturile sunt mai specifice, cu atât mai mult se presupune că cei care nu au reușit sunt fie naivi, fie lipsiti de inteligență. Analizele efectuate doar pe succes ignora posibilitatea ca mulți oameni aplică aceleași strategii, dar nu reușesc.

Un ingredient cheie care lipseste din toate aceste liste, o informație vitala pe care factorii de decizie trebuie să o analizeze pentru a vedea șansele reale de succes este rata de bază. Cât de mulți oameni, idei, organizații au intrat în joc si doresc să aibă succes? Cât de mulți au prosperat în cele din urmă? Cu cât diferența dintre aceste două cifre este mai mare, cu atat sfaturile sunt mai inutile.

Succesul este personal

In timp ce orice succes dat este specific unei anumite persoane și unui anumit context, sfaturile trateaza succesul ca pe ceva comun si constant, ceva independent de timp și spațiu, pe care il putem generaliza cu ușurință.

Pentru ca sfaturile sa fie relevante, începuturile, obiectivele și condițiile celor care sunt analizati și cei care primesc sfatul ar trebui să se potrivească, cel puțin aproximativ. Cu toate acestea, carierele, familiile, viețile sociale, prioritățile și viziunile pot diferi semnificativ.

Prin urmare, există costuri de oportunitate daca urmezi sfaturi aparent inofensive. Luate prea în serios, ne pot provoca sa să facem compromisuri pe care nu ar trebui să le facem sau să ne angajam în acțiuni care sunt incompatibile cu personalitatea noastră. Dacă decizi sa te trezesti la 5 dimineața în fiecare dimineață, pentru că un grup select de oameni face asta - desi tu lucrezi cel mai bine noaptea târziu - atunci iti afectezi negativ propriile șanse specifice pentru a reuși.

Este ușor de definit o situație ca un succes sau o gafă după ce s-a întâmplat. De aceea, abilități cum ar fi recunoașterea oportunităților sau a ști când să rămâi și când să pleci par atât de magice. Unii oameni pot analiza retrospectiv aceste episoade cu precizie, dar multi trebuie să facă față unui viitor incert, în continuă schimbare. Lumea este mereu în schimbare si secretele succesului la fel.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4330 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.