Acasa | Good to know | Nu mai citi liste cu lucrurile pe care le fac oamenii de succes

Nu mai citi liste cu lucrurile pe care le fac oamenii de succes

 SHARE  

Adaugat in 24 martie 2017

 Nu mai citi liste cu lucrurile pe care le fac oamenii de succes

Succes. Foto: Pixabay.com

E tentant sa citesti liste cu lucruri pe care sa le faci pentru a avea succes. Sunt distractive, usor de citit si de partajat, sfaturile par a fi rezonabile, ceea ce explica de ce sunt populare.

Forumul Economic Mondial a publicat, în colaborare cu Business Insider, o lista cu 14 lucruri pe care oamenii de succes le fac înainte de micul dejun. Include elemente cum ar fi sa bei apa si sa-ti faci patul. Forbes sfătuiește cititorii să nu mai vadă probleme si sa inceapa sa vada oportunități; cei de la Inc. încurajează cititorii să renunțe la nevoia de a fi aprobat si la concentrarea pe punctele slabe pe care le au, scrie hbr.com.

Insa, există mai multe motive pentru care aceste liste pot fi nu numai inutile, ci si  potențial dăunătoare pentru factorii de decizie, manageri și antreprenori.

Dovezile sunt anecdotice.

Cele mai multe dintre sfaturi se bazează pe interpretări subiective, nu pe analize sistematice, științifice. Cu excepția cazului în care au fost evaluate prin metode bazate pe dovezi, nu poți judeca validitatea acestora. În plus, astfel de analize de multe ori estompeaza liniile dintre cauza si consecinta. Este cineva de succes deoarece a evitat întâlniri sau este în măsură să evite întâlnirile, deoarece este o persoana de succes? O serie de comportamente pe care oamenii de succes se presupune că le au - nu le pasa ce cred alții despre ei, evita întâlniri, prioritizeaza, spun 'nu' la aproape totul - poate fi un lux de care se bucura doar cei care au succes in ochii altora. Astfel, unele comportamente sunt rezultatul succesului si nu invers.

Esecurile sunt tăcute.

Cercetarile sugereaza ca in timp ce noi suntem incredibil de calificati atunci când vine vorba de a învăța din ceea ce putem observa și experimenta (cum ar fi poveștile de succes mediatizate), suntem la fel de incompetenți in a recunoaste ceea ce nu vedem (numarul mare de eșecuri obscure). Acest lucru ne face vulnerabili la o intuiție părtinitoare cum că succesul este mai determinist decât este în realitate.

De fapt, într-o situație în care există zeci de încercări eșuate, cu cat sfaturile sunt mai specifice, cu atât mai mult se presupune că cei care nu au reușit sunt fie naivi, fie lipsiti de inteligență. Analizele efectuate doar pe succes ignora posibilitatea ca mulți oameni aplică aceleași strategii, dar nu reușesc.

Un ingredient cheie care lipseste din toate aceste liste, o informație vitala pe care factorii de decizie trebuie să o analizeze pentru a vedea șansele reale de succes este rata de bază. Cât de mulți oameni, idei, organizații au intrat în joc si doresc să aibă succes? Cât de mulți au prosperat în cele din urmă? Cu cât diferența dintre aceste două cifre este mai mare, cu atat sfaturile sunt mai inutile.

Succesul este personal

In timp ce orice succes dat este specific unei anumite persoane și unui anumit context, sfaturile trateaza succesul ca pe ceva comun si constant, ceva independent de timp și spațiu, pe care il putem generaliza cu ușurință.

Pentru ca sfaturile sa fie relevante, începuturile, obiectivele și condițiile celor care sunt analizati și cei care primesc sfatul ar trebui să se potrivească, cel puțin aproximativ. Cu toate acestea, carierele, familiile, viețile sociale, prioritățile și viziunile pot diferi semnificativ.

Prin urmare, există costuri de oportunitate daca urmezi sfaturi aparent inofensive. Luate prea în serios, ne pot provoca sa să facem compromisuri pe care nu ar trebui să le facem sau să ne angajam în acțiuni care sunt incompatibile cu personalitatea noastră. Dacă decizi sa te trezesti la 5 dimineața în fiecare dimineață, pentru că un grup select de oameni face asta - desi tu lucrezi cel mai bine noaptea târziu - atunci iti afectezi negativ propriile șanse specifice pentru a reuși.

Este ușor de definit o situație ca un succes sau o gafă după ce s-a întâmplat. De aceea, abilități cum ar fi recunoașterea oportunităților sau a ști când să rămâi și când să pleci par atât de magice. Unii oameni pot analiza retrospectiv aceste episoade cu precizie, dar multi trebuie să facă față unui viitor incert, în continuă schimbare. Lumea este mereu în schimbare si secretele succesului la fel.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4499 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.