Acasa | Articolul tau | Românii din străinătate și iubirea de țară

Românii din străinătate și iubirea de țară

 SHARE  

Adaugat in 17 februarie 2017

 Românii din străinătate și iubirea de țară

Protest. Foto: Pricop Rudolf

Aseară am vorbit cu soacra mea la telefon. Înainte de discuția mea cu ea a avut loc discuția ei cu fiul său. S-au contrazis din ”considerente” politice și eu mă întrebam cum de putea susține că românii din străinătate nu iubesc deloc România când fiul ei încă se află pe meleaguri străine și știe foarte bine că el conduce o mașină românească, merge la proteste când e cazul, stă și el în frig, merge la vot de fiecare dată, trimite bani acasă, semnează petiții și vrea să se întoarcă acolo, mai ales că eu, soția lui, am un job în România și nu am de gând să emigrez.

Cu ocazia acestei discuții mi-am amintit de ideea despre disputa dintre românii din emigrație și cei rămași acasă, idee pe care am abordat-o pe larg în cartea mea despre emigrație publicată în 2015. Identificam acolo acest conflict pe care l-am remarcat în societate, ocazie cu care am abordat două limite ale acestei situații: lașitate și curaj. Concluzia mea era atunci-și este și acum- că emigranții dau mai degrabă dovadă de curaj decât de lașitate atunci când pleacă din țara lor, înfruntând necunoscutul, discriminarea, umilințele, lipsa familiei, dificultatea adaptării la o altă societate care are alte reguli, altă limbă, situații care deseori le depășesc limitele, îi schimbă structural făcându-i nefericiți și deprimați, dar niciodată, chiar cu riscul trăirii pe interval, ei nu-și abandonează patria. Desigur, mai sunt din aceia care refuză, din anumite considerente personale, să mai vorbească limba lor, deși continuă să-i cheme Ionescu, desigur, există mulți care reușesc să se integreze mai bine, își reconstruiesc familii și nu mai doresc să revină în țară. Și desigur, există și mulți care vorbesc țara și poporul de rău. Acest lucru este real, dar ei în primul rând nu reprezintă majoritatea, iar în al doilea rând există, pentru toate acestea, anumite explicații psihologice care au legătură cu necesitatea adaptării în noua lume pentru a supraviețui acolo. Oamenilor le este mai simplu în procesul adaptării de a respinge ceea ce iubesc decât să accepte durerea abandonului propriei patrii, a familiei lor, a limbii lor. Este ca atunci când un soț este nevoit să divorțeze de soție și, pentru că o mai iubește, începe să o înjure.

Ceea ce Antena 3 nu știe sau nu dorește să spună public, și cu siguranță nici cei care îi sorb cuvintele fără a le trece ei înșiși prin structurile lor proprii neuronale nu recunosc, este faptul că, dacă în România lucrurile ar merge într-o direcție bună, în care oamenii să aibă posibilitatea de a câștiga un ban cinstit și suficient pentru supraviețuire, și pentru bunăstare, dacă ei s-ar simți respectați și nu sfidați, ba chiar abuzați de aroganța continuă a oamenilor politici, s-ar întoarce în țară, așa cum spune o prietenă de-a mea : ”ieri”, nu ”mâine”. Mulți dintre emigranți sunt cu adevărat oameni care se jertfesc pe ei înșiși ca celor de acasă să le fie bine. Și de aceea ei trebuie respectați, dacă nu pentru calitatea lor de om, dacă nu pentru rudenie, măcar pentru sacrificiul pe care îl fac. Este complet greșită ideea că emigranții o duc bine: ei sunt cocoșați de taxe, de chirii, de cheltuieli suplimentare pe care românii de acasă nici nu și le imaginează. Pe de altă parte, nu cred că mulți români care au rămas în România ar face muncile umilitoare pe care emigranții sunt nevoiți să le facă în Occident sau să accepte tratamentul la care sunt supuși. De altfel sunt mulți care nici nu reusesc să facă muncile respective, le resping și se reîntorc în țară preferând mai degrabă sărăcia decât umilința sau discriminarea.

Cum este posibil ca acești jurnaliști, care de fapt contribuie la destabilizarea conștientă și intenționată a României, să aibă curajul să întoarcă cu nerușinare părinții sau rudele rămase în țară împotriva copiilor care își câștigă un ban cinstit luptând cu greutățile singurătății, cum au curajul aceștia să ridice un zid între acești nefericiți copiii fără de țară care i-au sprijinit atâțea ani pe părinții lor trimițându-le bani, când mișeii aflați la conducere, mai mereu aceeași, le-au furat demnitatea acestor oameni lăsându-i în sărăcie pentru a se îmbogăți ei pe spinarea poporului român. Acești mișei care continuă și azi să-i mintă și să le fure nu doar drepturile, dar și viitorul acestor oameni de bună credință dar slabi, și nu doar viitor scurt pe care poate îl mai au, dar mai mult decât atât să le falsifice acestora percepția reală despre proprii lor copii lăsându-i tot pe ei să se plângă că ”maică, nu e bine că părinții merg să protesteze la Cotroceni și copiii și nepoții merg în Piața Victoriei”. Și culmea, nimeni din țara asta nu face nimic împotriva acestor manipulări, acestor infractori care emit știri false distrugând legăturile dintre oameni, încurajând la revoltă publică, la dezbinare pentru ca manipularea lor mizerabilă să poate să-și atingă scopurile ieftine.

În altă ordine de idei, noi cei care nu mai putem fi manipulați știm foarte bine că românii din afară sunt o putere în primul rând prin cunoștințele acumulate, și tocmai prin dorul lor de țară nicidecum prin ură. Și noi știm că dacă ei s-ar întoarce acasă și s-ar coaliza cu cei care încearcă de atâțea ani să reziste acolo, i-ar nimici pe cei care le fură celor de acasă tot ceea ce mai au. După părerea mea chiar așa ar trebui procedat. Aceștia știu că românii din străinătate au întors cândva un vot pe care cei de la putere l-au pierdut. Poate și de aceea au insistat ca cei 3 sau 4 milioane de români din străinătate acum să aibă ”dreptul” doar la un singur deputat și senator ca reprezentant pentru ei în Parlamentul României. Căci dacă ar fi avut în mod corect, așa cum este în țară, reprezentanți împarțiți la câți sunt ei, acum poate situația s-ar fi schimbat.

Nu-i renegați așadar pe emigranți voi cei din țară, nu-i acuzați! Mulți dintre ei sunt mai nefericiți, mai săraci material și mai necăjiți decât voi. Chiar dacă ei din mândrie nu recunosc.

Cei care se fac apostolii Antenei 3 ca să ne învețe cât de manipulați suntem noi ceilalți, copiii, frații, nepoții lor, sunt și ei tot ai noștri. Ei nu mai au capacitatea de a accepta schimbarea, nu mai au puterea de a pune în comparație evenimente, le-a intrat în cap că au trăit mai bine în comunism și că-l vor înapoi. Nu-i vom putea educa nici pe ei, nici pe cei din actuala clasa politică-așa cum spunea domnul Liiceanu recent într-un interviu. Discutați cu acești oameni despre vreme, nu despre vremuri. Dacă vă țin nervii, cereți-le argumente logice pentru teoriile lor și învățați-i pe acești oameni să vadă faptele concrete și consecințele faptelor personajelor politice pe care îi apără, nu vorbele unora și altora.

Noi între timp trebuie să ne continuăm rezistența pretutindeni acolo unde ne aflăm.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5839 citiri

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.