Acasa | Articolul tau | Suferințele și drepturile femeilor gravide

Suferințele și drepturile femeilor gravide

 SHARE  

Adaugat in 10 aprilie 2017

 Suferințele și drepturile femeilor gravide

Sarcina. Foto: pixabay.com

Da, societatea dorește copiii, statul dorește să-i crească natalitatea, biserica dorește să aibă adepți și contribuabili, familiile bogate vor să aibă moștenitori și tot așa. Dar câți se mai gândesc la femeie, câți mai respectă și protejează gravida care va aduce pe lume pruncii doriți, râvniți din toate statele de pretutindeni.

Nicăieri o femeie nu mai este respectată, protejată și încurajată atunci când ea este în perioada în care, chinuită de sistemul său hormonal, de modificările din organism, chinuită de suferințele sufletești, trebuie să aducă pe lume un copil. Și curios este că acest lucru se întâmplă fie că dorește copilul, fie că nu și-l dorește.

Eram săptămâna trecută la medic și am auzit o asistentă, ea însăși mamă a trei copiii, certând o femeie însărcinată că a întârziat la programare. Aceasta, ca să se scuze, a spus că și-a dus copilul la grădiniță și că abia merge. Era oricum puțin după ora 8 dimineața, nu cred că depășise sfertul academic. Mi-am dat seama că asistenta reprezintă ceva, reprezintă partea aceea a societății care nu are nici un pic de respect pentru femeile însărcinate. Dar cel mai interesant este faptul că tocmai femeile atacă femei, gravidele sunt cel mai adesea atacate, nerespectate de femei. Sau nu știu, poate doare mai mult când se întâmplă asta, căci te aștepți de la susținere din partea unor categorii de oameni care au trecut prin aceleași greutăți prin care treci și tu.

Cum arată pe dinăuntru un astfel de om care nu respectă o ființă umană, ce culoare are el pe dinăuntrul lui, câtă fiere se aducă în venele, în celulele, în neuronii acestui fel de individ?

Ni se cere să facem prunci, să ne sacrificăm, să le dăm dreptul la viață embrionilor care se formează în noi, deși foarte puțini știu sau înțeleg ceea ce se întâmplă cu femeia în perioada în care crește în abdomenul nostru o ființă umană. Știe cineva, măcar rațional dacă nu și emoțional, dintre cei care nu au experimentat, cum este să-ți verși din tine totul, chiar și apa pe care o bei, să te lupți cu dureri de cap, cu scăderea sau creșterea valorilor tiroidei, cu glicemia, cu efectele modificărilor hormonale, cu durerile din toate oasele corpului tău care se înmoaie, cu insomniile, cu imposibilitatea de a te odihni, cu emoțiile care în fiecare zi sunt altele, cu boxul în organele interne timp de aproape patru luni, zi de zi, noapte de noapte, cum e să înfrunți cu constipația, incontinența, cât de umilitor este că pur și simplu nu mai poți să te încalți sau să te îmbraci singur, cu faptul că în fiecare zi când te privești în oglindă devii alta, ba îți apar pete, ba ți se sparg venele și în plus arăți ca o balenă în toate stadiile ei. Este ca și când nu-ți mai aparții, asupra ta pune stăpânire altceva. Și acestea sunt minorități pe lângă suferințele sufletești, pe lângă frica de a naște un copil poate cu probleme, un copil bolnav sau imperfect sau incomplet, cu teama că partenerul tău nu va fi alături, că poate va fi o vreme, dar apoi va pleca și te va lăsa singură să-ți crești pruncul mic, el sărind la alte flori sau florărese, după cum s-a încetățenit moda de câteva decenii pe domeniul familiei.

Pe lângă toate acestea intervine teama pentru viața ta profesională care se pune pe pauză, te gândești că poate angajatorul va eluda într-un fel sau altul prevederile legale și te va lăsa pe drumuri sau te gândești că se vor schimba multe și când te vei întoarce la muncă nu te vei mai putea reintegra și vei rămâne pe drumuri, în nesiguranță. Și toate acestea sunt doar o mică parte dintre gândurile care se învârtesc în materia cenușie a unei viitoare mame, la fel ca și problemele pe care le are ulterior în procesul creșterii și educării copilului.

Cine ne încurajează pe noi? În marea majoritate a timpului încurajarea nu o avem nici de la soț, nici de la familie, nici de la prieteni și cu atât mai puțin de la colegii de muncă care se văd părăsiți, abandonați, cu o mână de lucru în minus, încercând să pună presiune, să descurajeze, să discrediteze viitoarea mamă. Adesea suntem încurajați doar de pruncul care trăiește în noi, cel pe care-l vom naște. El, dincolo de uter, placentă, dincolo de corpul lui și al nostru se face cunoscut sufletului necăjit al mamei și ne dă puterea de a lupta, de a învinge fricile, temerile, visele urâte, durerile, neajunsurile. El devine astfel prietenul nostru cel mai bun, motivul pentru care merită să ducem ”travaliul” până la capăt cu bine. Apoi, când prindem puteri ne amintim și că uneori legile ne mai ajută cu niște drepturi, că statul devine obligat să ne sprijine și ceea ce trebuie să pricepem noi este faptul că statul nu ne ajută pentru că este socialist, generos sau își dorește un electorat viu și credincios. Statul ne ajuta dintr-un motiv foarte simplu: el are nevoie de noi, de copiii pe care-i naștem, are nevoie de oameni vii care să muncească pentru ca el însuși să rămână viu, să-și susțină sistemul social, taxele, impozitele. Deci noi nu primim nimic pe gratis, stați liniștite. De aceea trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, să impunem respect față de toți cei care vor să ne intimideze, să ne îngroape în mizerie, în frică, în ignoranță.

Cei care militează ”pentru viață”, trebuie să treacă ei înșiși prin toate acestea sau măcar să și le asume, trebuie să vadă în orice caz cu adevărat ce înseamnă să treci prin durere și frică, prin iadul în care societatea te aruncă doar pentru că ai îndrăznit să vrei să ai un copil. Da, e frumos când privești de la distanță, filosofic, ezoteric, spiritual. Practic însă, viața de zi cu zi ne arată că sunt prea mulți copii bolnavi, săraci, nefericiți și mame disperate. Schimbați întâi societatea nu o porcărie de text de lege, apoi încurajați femeia să aducă pe lume copiii, creați-i condiții, un stat în care să-și crească copilul în demnitate, siguranță și ordine și arătați-i că este sprijinită și ea și copiii ei, că atât ea cât și copilul sunt importanți pentru voi. Eu personal nu sunt deloc o adeptă a feminismului, dimpotriva consider că este un rău al stabilității sociale, dar nu voi accepta niciodată lipsa de respect față de ființele umane, fapt care este un semn grav al involuției umanității.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al. D.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4411 citiri

22 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.