Acasa | Familie | „Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

 SHARE  

Adaugat in 9 octombrie 2018

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

Tata Foto: pixabay.com

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Astfel de evenimente te lovesc și nu te lasă să te dezmeticești

Priveghi, înmormântare și după aia… descurcă-te cum poți! Eram departe când tatăl meu a murit. Am fost oarecum norocoasă, am apucat să îi spun într-o formă ”la revedere”.

De la înmormântarea lui, am reținut un lucru: că tatăl meu a avut, în mod cât se poate de legal, două familii. Prima familie și-a întemeiat-o în studenție, când s-a căsătorit cu o colegă de facultate. Împreună au avut doi băieți. Ulterior, viața, deciziile și ce a mai trăit el, l-au făcut să își mai întemeieze o familie. A intrat într-o relație cu o femeie mai tânără cu 20 de ani decât el și a mai făcut un copil.

M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție

M-am născut într-o familie? Legal, nu. Erau părinții mei o familie în acel moment? Legal, nu. Am avut eu o familie când m-am născut? Da! Legea, autoritățile și gura lumii nu au putut să ne ia asta. Mama și tatăl meu erau o familie. Tradițională? Nu, aș zice. Și, totuși, o familie? Categoric, da!

Actele și o slujbă religioasă aproape clandestină (da, acum 35 de ani era mai dificil să te căsătorești religios, tocmai pentru că niște oameni au decis cândva că libertatea religioasă nu este un drept) i-au făcut să devină și o familie ”tradițională”. Au fost ei mai fericiți după acest moment? Mă îndoiesc că ar fi fost mai puțin fericiți dacă nu parcurgeau tot demersul legal. Iar căsătoria lor nu a anulat famillia pe care tatăl meu și băieții lui din prima căsătorie au format-o până când el a murit.

Familia, pentru mine, înseamnă o serie de alegeri

… alegeri care se întemeiază numai și numai pe motive subiective. Fiecare își întemeiază o familie după cum consideră și asta ar trebui să rămână așa pentru totdeauna!
Familia mea este astăzi formată din soț, copii, părinții noștri, mătuși, unchi, verișoare, un câine, trei pisici și o țestoasă. Da, sunt toți rudele mele.

Dar pe lângă asta, familia mea este formată din oamenii despre care știu că, orice s-ar întâmpla pe această lume, ei îmi vor crește copiii. Sunt oamenii la care știu că pot apela oricând și că mă vor ajuta. Am să îi enumăr pentru a le mulțumi că există în viața mea, pentru că sunt familia pe care mi-am ales-o: Alecs, Adina, Vivi, Ada, Marina, Domnica, Teodora, Victor, Iulia, Costin, Monica, Diana, Delia, Magda, Miruna, Răzvan, Maria, Alex, Anca, Radu, Ileana, Nina, vă mulțumesc că existați în viața mea!

Tatăl meu a avut două familii. La finalul slujbei de înmormântare preotul a spus: ”Familia să se apropie și să ia coliva în mână”

Ne-am apropiat atunci toți cei care eram pentru tata familia: cele două soții, cei trei copii, nurorile și ginerele, sora lui și prietenii pe care el îi alesese să îi fie familie.

Familia se întemeiază pe un sentiment, o alegere, o asumare și este la fel de fericită (sau nu) indiferent de părerea altora. Familia este ceea ce fiecare vrea și simte să fie. Nimeni altcineva nu are dreptul să se bage în alegerea mea, a ta, a lui, a ei! La fel cum nici eu nu mă bag în alegerile altora. Și chiar dacă ar fi să o fac, n-ar trebui să conteze! Suntem cu toții liberi să iubim pe cine vrem și să ne întemeiem o familie, chiar și ”nelegală”, după cum ne vor dicta, inima, experiențele, mintea și orice altceva. La fel cum vom putea să spunem că avem o familie și când avem o pisică, un câine sau niște prieteni să ne fie alături.

Iar luni, când ne vom duce la birou/școală/pe unde vom avea treabă, e posibil ca cineva de lângă noi să fi decis că familia este ceea ce vor alții să fie, și nu ceea ce vrea fiecare dintre noi.

Și cu toate astea, familia va continua să fie, cu adevărat, pentru fiecare dintre noi, suma alegerilor și deciziilor pe care le-am luat în viață

Iar la finalul vieții, familia noastră ne va fi fost alături și se va apropia când preotul va cere să ia coliva.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5065 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.