Acasa | Articolul tau | 5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte de a deveni mamă

5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte de a deveni mamă

 SHARE  

Adaugat in 11 februarie 2015

5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte de a deveni mamă

Ce as fi vrut sa stiu inainte de a deveni mama. Foto: sxc.hu

Perioada de sarcină a fost cea mai fericită și mai relaxantă din viața mea. Primul an după naștere a fost însă cel mai confuz și mai nebunesc din viața mea. După 9 luni de euforie am urcat într-un carusel cu stări fizice și mai ales psihice care m-au derutat complet.

Eu auzisem (și citisem) cu totul altceva de la alte mame. Am crezut că o să calc pe nori și o să trăiesc într-o stare de fericire generală cu un copil perfect, iar oboseala se va evapora în urma unui minunat zâmbet de bebeluș. Am avut dreptate într-o singură privință: am un copil perfect.

Cât despre mine, am avut așteptări total nerealiste. Cred că șocul primului an ar fi fost atenuat dacă aș fi știut următoarele lucruri:

  1. Voi plânge mult. Vor fi lacrimi de fericire, dar și multe lacrimi de tristețe, frică, furie, oboseală, frustrare.
  1. Mă voi simți singură. Știu, venirea pe lume a unui copil, întregirea familiei nu prea te duce cu gândul la singurătate. Însă în primele luni, combinația de hormoni, tristețe post-partum (sau baby blues, cum spun psihologii), frică că nu fac ce trebuie, oboseala cronică, emoții au avut un efect extrem de puternic asupra mea. Iar acest cumul de stări a fost trăit foarte intens doar de mine și a fost greu de comunicat și de inteles de ceilalți din jurul meu. Nici soțul, nici mama, nici prietenele nu au putut să mă înțeleagă cu adevărat și din această cauză m-am simțit singură într-o lume doar a mea.
  1. Soțul mă va enerva mult si chiar îl voi urî puțin. Nu știu cine a spus că un copil unește un cuplu, dar mie mi s-a părut o mare în tâmpenie în primul an. Noi nu ne-am certat în primii 9 ani, cât ne-am certat în al zecelea, când a apărut S. în viața noastră. Pentru că în timp ce eu eram blocată în casă cu un copil la un sân și cu  pompa la celălalt, neștiind ce să mai fac ca să produc mai mult lapte, fara sa am timp să fac un duș, permanent preocupată să nu se înece copilul, să respire, pentru soț viața curgea normal: se ducea la serviciu, ieșea la țigara cu colegii, mergea la training-uri pentru a-și asigura creșterea profesională, iar câteodată mai ieșea și la o bere cu câte un prieten. Între timp, pentru mine o vizită la supermarket era luxul maxim pe care mi-l puteam permite și asta cel mult o oră, pentru că S. a avut de mică un senzor special care se declanșa când ieșeam din casă și care genera crize incontrolabile de plâns ce nu se opreau decât atunci când era din nou în brațele mele. Vestea bună este că, în timp, relația cu soțul s-a reașezat, a devenit mai puternică, iar treptat s-a instalat și sentimentul de familie și trio invincibil.
  1. Totul trece. Ceea ce este un lucru bun și rău în același timp. Pentru că vor trece perioadele de nesomn, de reflux,  de frică că nu faci ce trebuie, dar vor trece și momentele magice pe care doar un bebeluș le poate aduce în viața mamei: sentimentul unic pe care îl ai atunci când îți alăptezi puiul, expresiile acelea faciale unice și inegalabilul miros de bebeluș.
  2. Îmi voi pierde independența. Pentru mine, sentimentul acestei noi și uriașe responsabilități a fost greu de gestionat. Când am realizat că bunăstarea puiului de om din brațele mele depinde de mine și va depinde de mine mulți ani, am simțit un gol în stomac și o neliniște care, ca să fiu sinceră, nu s-a calmat nici acum.  Pentru că niciodată nu sunt sigură 100% că decizia pe care am luat-o este cea mai bună posibil pentru copilul meu. Pentru că nu voi mai lua nicio hotărâre doar pentru mine. Conștient sau inconștient, fiecare decizie este luată cu copilul meu în minte și cu binele lui în prim-plan. Voi avea ieșiri în doi, băute cu prietenii, vacanțe de cuplu, însă de fiecare dată când voi fi separată de copilul meu voi simți că ceva din mine lipsește.

Voi ce ați fi vrut să știți înainte de a deveni părinți?

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Crestemoameni.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

42202 citiri

88 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.