Acasa | Familie | 4 temeri spulberate despre joaca în zăpadă

4 temeri spulberate despre joaca în zăpadă

 SHARE  

Adaugat in 1 ianuarie 2015

4 temeri spulberate despre joaca în zăpadă

Nu mânca zăpadă. Foto: Photoxpress

De multe ori, copiii nu sunt lăsaţi să se joace iarna pe afară deoarece mamele îşi fac probleme că micuţii se vor îmbolnăvi din cauza temperaturilor scăzute. Iată câteva temeri comune ale mamelor care nu au nicio justificare și pe care vrem să le spulberăm în rândurile de mai jos:

1. Răceşti de la frig

Când temperaturile scad, în parcuri încep să se audă tot mai des atenţionări de genul „Stai liniştit, vei transpira şi o să răceşti” sau „Nu te da pe tobogan, e rece şi te îmbolnăveşti!”. Însă răceala este o boală infecţioasă, determinată de obicei de un virus, nu de frig. Este mult mai probabil ca cel mic să contacteze un virus într-un spaţiu închis, aglomerat şi nearisit, decât în parc. Chiar dacă se dă pe un tobogan rece.

Ideea că frigul te poate îmbolnăvi are un sâmbure de adevăr. De fapt, frigul poate „activa” un virus pe care organismul a reuşit sa-l ţină sub control până atunci. Însă doar frigul singur nu te poate îmbolnăvi. În schimb, să zicem că ai un vecin răcit bocnă care-şi duce (politicos) mâna la gură când strănută. Vecin care atinge apoi mânerul uşii de la lift. Şi dacă, ieşind din casă spre parc, cel mic atinge mânerul cu pricina şi-şi duce apoi mânuţa la ochi sau la gură, cel mai probabil va contacta şi el virusul. Iar a doua zi, mama va spune că a răcit de la frig.

2. Să nu ieşi din casă fără căciulă şi fular pe gură

Căciula şi fularul sunt accesorii importante iarna, dar la fel sunt şi încălţămintea impermeabilă şi măuşile. Totuşi, lumea pare să se concentreze mai mult pe primele. De ce?

În cazul căciulilor, există mitul potrivit căruia cea mai mare pierdere de căldură are loc la nivelul capului. Mit demontat de nenumărate ori până acum, dar care reuşeşte cumva să supravieţuiască.

Cu privire la fular, există obiceiul de a-l trage peste gura şi nasul copilului, lucru deloc recomandat, dar la care puţini părinţi sunt dispuşi să renunţe. Purtarea fularului pe faţă favorizează de fapt crearea de „condens” din cauza respiraţiei, iar fularul se va umezi repede şi va menţine un mediu favorabil pentru instalarea unui virus.

3. Bate vântul şi faci otită

Bineînţeles, cu varianta „Nu sta în curent, că faci otită”. Însă otita este o inflamaţie sau o infecţie a urechii care apare cel mai adesea în cadrul rinofaringitelor (răcelile obişnuite), deci nu poate fi provocată de vremea rea. Vântul sau curentul nu pot provoca ele singure o infecţie.

Pe de altă parte, „trasul curentului” este un fenomen atât de românesc, încât poate că e păcat să-l demontăm aşa uşor. Nefiind cunoscut decât de popoarele balcanice, el nu a fost deloc studiat până acum. Până atunci însă, pune-i copilului o căciulă rezistentă la vânt  şi lasă-l să se joace liniştit pe afară.

4. Nu mânca zăpadă!

Este printre primele lucruri pe care copiii le fac când văd zăpadă: o gustă! Şi ar trebui lăsaţi să o guste. La fel cum ar trebui lăsaţi să prindă fulgii în guriţă. Cu siguranţă nu vor face roşu în gât de la asta. Durerea de gât este asociată cu infecţiile date de un virus sau o bacterie şi nu apare din cauza unei îngheţate, a unui pumn de zăpadă sau a câtorva fulgi de nea.

Şi acest mit are la bază un adevăr. În cazul consumului de lichide foarte reci, se produce o vasoconstricţie locală iar rapiditatea răspunsului imunitar scade. Deci cresc şansele ca un virus să-şi facă loc în organism. Însă este vorba în general despre lichide, care ajung brusc în gât, în timp ce zăpada e ţinută în gură suficient de mult cât să-şi modifice temperatura. Iar legat de acest aspect, medicii ORL spun, de exemplu, că îngheţata topită este mai periculoasă decât îngheţata… îngheţată. În forma topită, îngheţata este tot rece dar se înghite mai repede şi în cantităţi mai mari, iar mucoasa gâtului nu au timp să se adapteze la temperatura scăzută.

Revenind la zăpadă, nu este nicio problemă dacă cel mic ia o gură-două. Totuşi, chiar dacă pare imaculată, zăpada este plină de substanţe poluante, aşa că nu faceţi un concurs din cine mănâncă mai multă.

De asemenea, nu uita de sfatul chitaristului Frank Zappa: „Don’t eat the yellow snow” („Nu mânca zăpada galbenă!”), mai ales dacă stai într-o zonă cu mulţi câini.

Text de Andreea Popa

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

16574 citiri

16 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.