Acasa | Calatorii | 13 lucruri pe care nu le ştiai despre Israel

13 lucruri pe care nu le ştiai despre Israel

 SHARE  

Adaugat in 24 iulie 2014

13 lucruri pe care nu le ştiai despre Israel

Israel. Foto: caia.ro

1. Cele mai vechi cimitire din lume, încă funcţionale, sunt cele de pe Muntele Măslinilor. Credinţa evreiască spune că morţii de aici vor fi primii înviaţi la venirea lui Mesia, prin urmare, locurile de veci sunt foarte râvnite.

În 2009, un grup de real-estate francez a cumpărat o jumătate de hectar de pământ pe munte cu de 24 de milioane de dolari, cu scopul de a face un cimitir pentru VIP-uri. Un loc de veci cu lăţimea de 60 de cm poate costa şi 50.000 de dolari dacă se află în proximitatea mormântului vreunui rabin celebru.

2. Cel mai bun moment să vizitezi Sfântul Mormânt fără a sta la cozi uriaşe e duminica dimineaţa, înainte de începerea liturghiilor din biserică (ora 6.30-7.30). Vei vedea adevărate procesiuni religioase de preoţi şi călugări şi te vei putea ruga în voie în faţa mormântului sfânt, pe fundalul sonor al cânturilor bizantine.

3. Israelul produce o mulţime de vinuri foarte bune, din cele mai vechi timpuri, după cum putem afla şi din episodul “Nunta din Caana Galileii” din Noul Testament. Tradiţia a fost bine întreţinută, căutaţi vinurile podgoriei Margalit, din Galileea, vestitul critic de vin Robert Parker le recomandă ca fiind unele dintre cele mai bune din lume.

4. Hatikvah (Speranţa), imnul naţional al Israelului, are versurile compuse de Naftali Herz Imber, un poet evreu născut în Galiţia, în timpul şederii lui la Iaşi. Compozitorul muzicii, Samuel Cohen, a mărturist că s-a inspirat inclusiv dintr-o melodie românească, Carul cu boi. Ascultă-l aici.

5. Tel Aviv e supranumit capitala LGBT a Orientului Mijlociu pentru toleranţa unică în regiune de care se bucură minorităţile sexuale. Cea mai mare paradă “gay pride” de pe tot continentul asiatic are loc aici în fiecare an în luna iunie, cu peste 100.000 de participanţi, localnici şi turişti.

6. Apa şi condiţiile de climă din zona Mării Moarte ajută la ameliorarea psoriazisului.

7. Iarna poţi face plajă la Marea Roşie, ba chiar şi la Mediterană sau Marea Moartă, dar şi ski în Munţii Hermon. Aici sunt două piste de ski corespunzătoare pentru competiţiile olimpice, dar şi trasee pentru începători.

8. În Israel sunt peste 250 de kibbutz-uri, nişte comunităţi egalitariste în care membrii lor lucrează mai ales în agricultură. 1,5% din populaţia Israelului trăieşte într-un asemenea loc. Pentru o experienţă autentică, puteţi să vă cazaţi într-un kibbutz contra cost sau puteţi deveni voluntar pentru o perioadă limitată de timp. Aici aveţi toate datele.

9. Deşi hummus-ul a ajuns în România prin restaurantele turceşti şi arăbeşti, în Israel se consumă de două ori mai mult hummus decât în ţările arabe vecine. Acest fel de mâncare e considerat mâncarea naţională (neoficială). Să nu vă miraţi dacă varianta evreiască vine cu un ou fiert în farfurie, alături de pătrunjel tocat şi dacă e mai lichid decât fratele ei arăbesc.

10. Israelul e singura ţară din lume în care mamele au învăţat de la copiii lor limba oficială, ebraica. Asta pentru că la fondarea statului s-a adoptat o limbă nefuncţională, antică, folosită numai în scopuri religioase. Imigranţii care au ajuns aici din Europa au învăţat şi adaptat această limbă.

11. Safed (sau Tzfat) este “capitala mondială” a religiei Kabbalah, promovată de Madonna. E unul dintre oraşele sacre ale iudaismului. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas este născut aici.

12. Israelul are cele mai multe muzee din lume pe cap de locuitor şi e constant în top 10 ţări cu cetăţeni care deţin o diplomă universitară.

13. În Valea Arava există un curmal provenit dintr-o sămânţă găsită în fortăreaţa Masada şi care a fost datată ca fiind din primul secol al erei noastre.

Citeşte şi:

.

Ce mare chestie e harvardu’ ăla, bă!

.

De ziua Americii

.

Poveşti de călătorii pentru copii. Portugalia.Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
israeltel avivkabbalahebraicacalatoriiturismrecomandaricaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

10135 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.