Acasa | Calatorii | 4 locuri secrete in Amsterdamul turistic

4 locuri secrete in Amsterdamul turistic

 SHARE  

Adaugat in 22 aprilie 2015

4 locuri secrete in Amsterdamul turistic

Amsterdam. Foto: Ramona Cuciuch

Atunci când vorbim despre Amsterdam ne vin imediat în minte canalele nesfârșite, piețele de flori fremătând de oameni, muzeele impunătoare sau poate permisivitatea cu care orașul își ademenește turiștii veniți special să savureze în coffee shop-uri cel mai bun cannabis din lume.

Atitudinea  tolerantă cu care se mândresc locuitorii de pe Amstel este, însă, de data recentă iar dovadă stau aceste 4 locații ascunse de aglomerație pe care le puteți vizită când trageți o fugă în Amsterdam.

1.  Biserică secretă din muzeul Amstelkring 

La sfârșitul anilor 1500, odată cu trecerea la protestantism,  cultul catolic este interzis, bisericile închise sau transformate, iar slujbele declarate ilegale. În casele private ale burghezilor vremii iau naștere mici capele clandestine, așa numitele “schuilkerk”. Singura care s-a păstrat în întregime a aparținut negustorului Jan Hartman și ocupă etajele superioare ale locuinței acestuia plus două clădiri alăturate pe care acesta le achiziționase simultan. Deoarece accesul se face urcând o scară îngustă și abruptă biserică a fost denumită mult timp și “Ons' Lieve Heer op Solder” – Dumnezeul nostru din pod. Este cel mai vechi muzeu al orașului după Rijksmuseum și merită, fără doar și poate, o vizită.

2.  Begijnhof - adăpostul beghinelor

Beghinele constituiau o comunitate religioasă și deși nu depunea jurământ de călugărie propovăduiau traiul modest, îngrijindu-se de nevoiași și bolnavi.  În timpul reformei  Protestante biserică ce aparținea de azilul beghinelor a fost confiscată și donată unei alte comunități. Ceremoniile religioase au continuat să se desfășoare în secret în apropierea clădirii de la numărul 34, cea mai veche casă de lemn din Amsterdam, ce rezistă neschimbată de trecerea timpului.  La nici 100 de metri, pe Begijnensteeg 4, funcționează cu normă întreagă o altă atracție, de această data laică: De Engelse Reet. Acest mic bar tradițional este deservit de familia van Veen de peste 125 de ani, adăpostește o varietate de beri trapiste și este locația perfectă pentru a savura un pahar departe de ochii altor turiști.

3.  Tunelul ascuns sub barul Papeneiland

Tot din perioada în care catolicismul era ilegal datează și tunelul  ce legă barul Papeneiland( Prinsengracht, nr. 2) de biserică Posthoornkerk, acum dispărută.  Tunelul  folosea drept cale de scăpare în cazul unor vizite neprevăzute. Puteți ruga unul dintre chelneri să vă arate intrarea și, dacă nu v-ați așezat la un pahar în locația anterioară, o puteți face aici.

4.  Anexa secretă a Annei Frank

Dacă sunteți pasionat de istorie sau interesat de Holocaust nu ar strica să citiți în zborul dumneavoastră către Amsterdam jurnalul Annei Frank: fetița care s-a ascuns de naziști, împreună cu familia și alți evrei, într-o anexă secretă. O găsiți pe Prinsengracht 263. Destinul tragic al micuței a impresionat, după publicarea jurnalului, milioane de cititori fiind ulterior ecranizat și adaptat pentru teatru.  Doi ani și-a petrecut Anna între pereții anexei, și deși acest obiectiv turistic a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, merită menționat în listă pentru autenticitatea cu care s-au păstrat încăperile, atât cele ale clădirii în care își desfășurau activitatea angajații familiei, cât și ale anexei în sine. Autor: Ramona Cuciuch
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12769 citiri

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.