Acasa | Familie | 4 lucruri din viaţa adolescenţilor la care nu vreau să mă gândesc

4 lucruri din viaţa adolescenţilor la care nu vreau să mă gândesc

 SHARE  

Adaugat in 14 iulie 2016

4 lucruri din viaţa adolescenţilor la care nu vreau să mă gândesc

Mama fiica femeie adolescenta. Foto: Photoxpress

Dar asta nu înseamnă că ceea ce se întâmplă în viaţa adolescenţilor nu e important! Prima mea fiică se apropie cu paşi mari de perioada adolescenţei. Îmi aduc aminte că a fost o perioadă intensă, surprinzătoare, tumultuoasă şi incertă şi pentru mine, aşa că îmi imaginez că va fi la fel şi pentru ea.

Sunt destule indicii până acum care îmi arată lucrul ăsta. Dar, pentru că e firesc să am şi eu anumite temeri, ca orice părinte, împărtăşesc cu voi, aici, cele 4 lucruri din viaţa adolescenţilor la care nu vreau să mă gândesc. Cel puţin deocamdată!

1. Carnetul de conducere

Eu nu mi-am luat carnetul de conducere la 18 ani, ci pe la 24. Azi din ce în ce mai mulţi tineri care ajung la majorat fac imediat după acest prag şi şcoala de şoferi şi, până să apuce părinţii să clipească mai bine, sunt şi la volan. Lăudabilă ambiţia şi excelentă iniţiativa lor, iniţiativă care le va permite să fie independenţi, mult mai mobili şi mai descurcăreţi decât alţi tineri de vârsta lor. Şi decât eram eu atunci, clar. Dar nu e deloc greu de intuit că eu, ca mamă, voi fi mega stresată de faptul că, oricât de bine ar conduce fata mea, alţi şoferi poate că nu vor fi la fel de abili, iar teama unui accident mă va ţine strâns în lesă, până când, probabil, mă voi obișnui atât de mult cu gândul că fiica mea e şoferiţă, încât mă voi gândi şi la altceva, în afară de pericole.

2. Îndrăgosteala

Îndrăgosteala e o chestie extrem de serioasă. În general, bineînţeles. La vârsta adolescenţei este cea mai serioasă chestie care i se poate întâmpla unui tânăr care cunoaşte bătăile aripilor de fluture în stomac, nodurile în gât şi lacrimile care curg şiroaie. O, da, mai ales acele lacrimi care în ziua de azi cad pe ecranul telefonului la care fiica ta se uită înnebunită, verificând febril dacă nu cumva El nu i-a dat mesajul mult aşteptat pe WhatsApp, pe Facebook sau pur şi simplu nu a sunat-o să-i spună că îi e dor de ea. Acuma, nu asta ar fi problema, că iubire fără oleacă de suferinţă mai rar, dar cum facem să ştim că la mijloc nu e mai multă suferinţă, de fapt, şi că băiatul după care i s-au aprins călcâiele copilei mele nu e un terchea-berchea care nu merită absolut deloc sentimentele ei?

3. Primul weekend petrecut cu prietenii la mare sau la munte. Sau oriunde.

Ei bine, dacă e să se întâmple ceva nasol în viaţa adolescenţilor, se întâmplă oricând. Şi ziua, şi noaptea, şi când eu sunt acasă sau la serviciu, la magazin sau la film. Problema e că se pot întâmpla şi mai multe lucruri când copilul e plecat pentru câteva zile de acasă, în compania unei găşti mari de prieteni, despre care nu ştii chiar foarte multe, în afară unor profile de social media şi a câtorva urări simpatice pe care ţi le-au trimis prin telefon, de Paşti şi de Crăciun, aşa cum le şade bine unor prieteni bine crescuţi.

4. Alcoolul şi ţigările

Când eram eu într-a noua, cam 90% dintre elevii clasei fumau. Era cool să fii fumător, deşi majoritatea celor care obişnuiau să tragă fumuri nu făceau acest lucru de faţă cu profesorii şi în niciun caz de faţă cu părinţii. Iar de fumat, fumau mult, ba se şi mai lăudau cu asta. "Eu am ajuns la un pachet pe zi, bă", spuneau unii, "mă laşi, eu am ajuns la aproape 2", ziceau alţii, iar competiţia devenea şi mai acerbă între fumători. Ce-aş face eu dacă şi fiica mea ar intra în acest concurs stupid între colegi?

Cu băutura, altă poveste. De la o simplă bere băută în pauză, pe furiş, unii dintre colegii mei au ajuns să consume tărie la greu, să nu mai ajungă treji la şcoală sau să se facă de râs pe la bairamurile vremii, când şi rezistenţa la băutură era o probă printre adolescenţi. Cred că m-ar lua cu tremurici să ştiu că de la o gură de inofensivă de şampanie s-ar putea ajunge la băut serios sau chiar la o dependenţă reală, care ar putea distruge viaţăa oricărui copil. La droguri nici nu vreau să mă gândesc, că nici mental nu pot face faţă unei asemenea provocări, în ceea ce-i priveşte pe copiii mei.

Voi ce temeri aveţi legate de viaţa adolescenţilor?Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
adolescentdrogurisexalcoolfamiliecarnet de conduereadolescentafacebookindragostitindragostealaprieteni CITESTE MAI MULTE DESPRE

12029 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.