Acasa | Relatii | 4 paşi prin care să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul

4 paşi prin care să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul

 SHARE  

Adaugat in 6 septembrie 2016

4 paşi prin care să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul

Cuplu. Foto: Photoxpress

“Niciodată nu pui farfuria în chiuvetă după ce mănânci!”, “Ţi-am spus de 100 de ori că mie nu-mi plac filmele SF, iar ai luat bilete la aşa ceva?”, “Chiar nu eşti niciodată atent la ce fac eu şi la ce mi-aş dori!” Cam aşa sună o parte dintre reproșurile pe care partenerii şi le aduc unii altora, iar frecvenţa lor poate să fie de multe ori impresionantă.

În plus, ea poate să aibă efectul bulgărelui de zăpadă şi să adune atât de multe resentimente şi de gânduri negative la adresa partenerului, încât acesta să devină, cel puţin la nivel mental, un om în preajma căruia nu vrei să mai stai nici măcar 5 minute. Dacă şi tu te confrunţi cu o astfel de situaţie şi simţi că îţi vine să îl învinuiești într-una pe cel care îţi stă alături, iată 4 paşi prin care poţi să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul!

1. Oferă alternative la problemele care te supără şi reformulează mental, înainte de a reproșa, tot ceea ce voiai să spui

Deşi ai pe listă nu unul, ci mai multe lucruri care te deranjează, încearcă să vii cu altceva la fileu, în loc de reproşuri peste reproşuri. Nu o să obţii nimic, dacă îi arunci celuilalt un reproş uriaş, pe un ton strident şi dureros. Spre exemplu, în loc să îi spui partenerului cu năduf şi atât de tare, încât să se audă până la vecini, că nici acum n-a asamblat pantofarul cumpărat de ceva vreme, mai bine ai încerca să îi transmiţi mesajul într-un alt ambalaj. “Azi dimineaţă m-am cam încurcat între perechile noastre de încălţăminte şi cred că ar fi mult mai uşor dacă le-am avea pe toate la un loc. Ce zici, ai putea să îl montezi chiar acum? Te pot ajuta şi eu, dacă e nevoie!”

2. Creează un prilej în care să poţi stă pe îndelete de vorba cu partenerul tău

Comunicarea e cheia relaţiei, ne spun specialiştii, iar noi am auzit de atâtea ori această propoziţie, încât avem tendinţa de a o lua drept un clişeu şi de a nu mai crede în valoarea ei. Nimic mai fals! Comunicarea chiar este esenţială într-un cuplu, iar faptul că foarte mulţi parteneri nu-şi mai fac deloc timp să comunice este elocvent pentru faptul că au relaţii aflate într-un punct de cotitură. Găseşte-ţi timp ori de câte ori poţi pentru a sta de vorbă pe îndelete cu omul care îţi e alături şi învaţă să alternezi ascultarea cu transmiterea de gânduri şi emoţii. Vei vedea că după câteva sesiuni de acest fel ca vei reuși să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul, iar acestea ușor, ușor, se vor împuţina.

3. Înţelege că sunteţi oameni diferiţi, dar că nu sunteţi duşmani

Poate că atunci când faci un reproş îţi vine să îl mănânci cu fulgi cu tot pe partenerul tău, pentru care simţi un munte de furie în acele momente. Dar oare ai uitat că sunteţi doi oameni diferiţi? Iar asta nu presupune absolut deloc că sunteţi duşmani! Doar pentru că aveţi viziuni diverse în multe puncte de vedere nu înseamnă că sunteţi inamici şi că trebuie să vă reproşaţi constant câte-n lună şi în stele.

4. Nu uita că şi partenerul tău vrea să fie la fel de fericit precum vrei să fii şi tu. Să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul e o cale spre fericire!

Nu cred că cineva îşi propune deliberat într-o relaţie să meargă pe calea precisă a unei nefericiri perfecte. E clar că fiecare dintre cei doi parteneri îşi doreşte nespus să fie fericit atât pe plan personal, dar şi în cuplu. Renunţând la reproșurile care nu doar că zgârie urechile, ci și sufletul, vei putea să fii mult mai liniștită și să te concentrezi pe ceea ce îți dorești mai mult, și anume să fiți fericiți..
Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5239 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.