Acasa | Familie | 5 hormoni feminini care afectează dispoziția și starea emoțională a bărbaților

5 hormoni feminini care afectează dispoziția și starea emoțională a bărbaților

 SHARE  

Adaugat in 9 iunie 2014

5 hormoni feminini care afectează dispoziția și starea emoțională a bărbaților

Influența hormonilor la ambele sexe. Foto: sxc.hu

Este deja un clișeu în ziua de astăzi să descrii femeia ca victimă a sistemului său hormonal. Toată lumea a auzit de sindromul premenstrual și, mai în glumă, mai în serios, scuzăm orice toană prin celebrul PMS.

Dar nu numai femeile au hormoni și suferă de fluctuații hormonale. Bărbații sunt afectați în egală măsură de aceste substanțe secretate de glandele endocrine. Mai mult decât atât, rău famatul PMS are un omolog masculin: sindromul bărbatului iritabil, manifestat prin stări de anxietate, hipersensibilitate, furie, care apar în urma unor modificări biochimice din organism, a fluctuațiilor hormonale sau ale “banalului” stres.

Desigur, ca și sindromul premenstrual, sindromul bărbatului iritabil reprezintă o tulburare, excepția de la starea de echilibru și sănătate. Însă hormonii sunt în permanență prezenți și activi în corpul nostru, fie că suntem bărbați sau femei, iar cantitatea în care se regăsesc depinde de foarte mulți factori interni și externi (vârstă, stare fiziologică, mediu).

Ce sunt hormonii și cum ne afectează?

La nivel strict fiziologic, hormonii sunt substanțe biochimice care transmit informații de la un organ sau țesut la altul, stimulând sau coordonând activitatea acestora. Dar sistemul endocrin vine în completarea celui nervos, funcționând, prin mijlocirea hormonilor, ca un sistem important de comunicare între creier și corp. De aceea, activitatea hormonală influențează atât de mult activitățile comportamentale, funcțiile cognitive și stările emoționale.

Hormonii au fost descoperiți abia în secolul XX, majoritatea acestor substanțe nu au fost izolate decât după anii 1970, iar modul în care acționează nu a fost înțeles în totalitate nici până în prezent.

Pentru că cei mai cunoscuți sunt hormonii sexuali (testosteronul și estrogenul) și ceilalți hormoni au suferit aceeași împărțire pe sexe. Deși ne afectează în egală măsură, acțiunea acestora asupra femeilor este mai cunoscută și mai popularizată din simplul motiv că menstruația, maternitatea și menopauza sunt modificări fiziologice mult mai vizibile decât ar fi pubertatea, paternitatea și andropauza la bărbați.

5 hormoni feminini și modul în care afectează bărbații

1. Estrogenul, principalul hormon feminin

Este un hormon steroid, iar principala sa funcție este aceea de a promova creșterea la pubertate, secondată de menținerea densității osoase. Reprezentând clasa de hormoni sexuali feminini, joacă un rol important în dezvoltarea caracteristicilor ce țin de sex (sâni, pilozitate pubiană sau axilară etc).

Cred că toată lumea știe că excesul de estrogen la bărbați duce, printre altele, la dezvoltarea sânilor. Dar dacă merg la sală și iau steroizi pentru a-și crește rapid masa musculară, de exemplu, bărbații pot suferi de un dezechilibru al estrogenului, ceea ce le poate cauza nu numai dezvoltarea țesutului mamar, ci și stări de nervozitate sau chiar depresie.

2. Gonadotropina sau hCG-ul, cunoscut mai ales ca hormon al sarcinii

Greu de crezut, dar hormonul produs mai ales de placentă și celebru ca reprezentând cea de-a doua liniuță pe testul de sarcină este prezent și în corpul bărbaților. Una din funcțiile sale este aceea de a transmite creierului să pună în mișcare depozitele de grăsime, deci un hormon esențial dacă doriți să pierdeți în greutate.

Acest hormon se regăsește și în unele tipuri de pilule pentru slăbit, o soluție controversată din cauza dezechilibrului hormonal pe care îl poate determina mai ales la bărbați, unde vine însoțit de stări de confuzie, neliniște, acces de furie sau labilitate emoțională.

3. Relaxina, hormonul-răsfăț al gravidelor

Este hormonul pe care îl secretă în cantități generoase femeile însărcinate și care le pregătește pentru naștere, promovând elasticitatea ligamentelor și în principal a bazinului și a planșeului pelvian. Dar nu relaxează doar corpul, ci și mintea, stimulând un somn bun și ușurând stările de anxietate. La bărbați, îl secretă prostata, fiind prezent în spermă, unde contribuie la mobilitatea spermatozoizilor, iar la nivel psihic reduce comportamentul agresiv.

4. Oxitocina, hormonul iubirii

Este un hormon minunat, pe care femeile au privilegiul de a-l secreta din belșug în timpul nașterii, când oxitocina stimulează contracțiile uterului, în timpul alăptării și atunci când au orgasm. Suprimă clasicii hormoni ai stresului: cortizolul și adrenalina, inducând o stare de relaxare, fericire, iubire și încredere.

Fiind un hormon atât de minunat, este cam singurul a cărui acțiune a fost și este studiată pe îndelete și în cazul bărbaților. Domnii îl produc în principal în timpul orgasmului, dar în cantități mult mai reduse, fiind inhibat de testosteron.

Dacă totuși domnii se simt drăgăstoși după un orgasm și continuă să își îmbrățișeze partenera, aceasta poate indica un nivel bun de oxitocină. Iar dacă vă place această stare, o puteți regăsi oricând, pentru că o îmbrățișare de numai 20 de secunde stimulează secreția liberă a hormonului iubirii.

5. Prolactina, hormonul maternității, dar și al paternității

Cine și-ar fi imaginat până acum câțiva ani că hormonul responsabil în principal de producerea laptelui matern este secretat în egală măsură de mame, de femei care nu au copii, dar și de bărbați?

Deși pare cel mai simplu de înțeles, funcția acestui hormon nu a fost complet elucidată încă. I se atribuie rolul de a sprijini funcționarea sistemului reproducător, dar, de asemenea, ajută glandele suprarenale în eliberarea substanțelor prin care combat stresul, oboseala și infecțiile.

Secreția de prolactină are loc la bărbați mai ales după un orgasm și se reflectă în dorința bărbatului de a-și proteja și răsfăța partenera. Ceea ce explică poate și de ce în cazul unui orgasm obținut în urma masturbării, bărbații secretă cu 400% mai puțină prolactină.

În plus, un studiu recent concluziona că deficiența de prolactină la bărbați poate cauza probleme reproductive și psihologice.

Desigur, endocrinologia și fiziologia sunt științe moderne care lucrează în mare măsură cu studii în curs și concluzii adesea contradictorii. Cu excepția articolelor ușor compătimitoare adresate femeilor cu tulburări hormonale, informațiile de popularizare sunt aproape absente.

Dar încă nu este timpul trecut să aflăm mai multe despre lumea misterioasă a hormonilor și despe influența pe care o au aceștia asupra psihicului nostru, bărbați și femei deopotrivă

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
totul despre mamehormonifemeibarbatiorganisminfluentadereglare hormonala CITESTE MAI MULTE DESPRE

9489 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.