Acasa | Good to know | 5 mituri despre singurătate

5 mituri despre singurătate

 SHARE  

Adaugat in 21 februarie 2018

5 mituri despre singurătate

Singuratate. Foto: pixabay.com

In anumite momente în viața este imposibil sa nu te simti singur. Singuratatea este un subiect important care poate provoaca suferinta, dar există multe mituri care îl înconjoară. Iată cinci dintre ele.

1) Singuratatea inseamnă izolare

Faptul ca esti singuratic nu este același lucru cu a fi singur. Singuratatea este un sentiment de deconectare. Nimeni în jurul tău nu te înțelege cu adevărat și nu ai acele conexiuni semnificative pe care le-ai dori. Izolarea poate fi un factor, dar nu este singurul. Te poți simți singur într-o mulțime, așa cum te poți simți perfect fericit, chiar și ușurat, să petreci ceva timp singur. Uneori vrem să fim singuri. Dar dacă nu avem opțiunea de a petrece timp cu oameni care ne înțeleg, atunci intervine singurătatea.

2) În prezent, există o epidemie de singurătate

Singuratatea este un subiect mai vizibil acum, dar asta nu înseamnă că un procent mai mare de oameni se simt acum singuri în comparație cu câțiva ani în urmă. Folosind studii care datează din 1948, Christina Victor de la Universitatea Brunel a arătat că procentul persoanelor în vârstă care se confruntă cu singurătatea cronică a rămas constant timp de 70 de ani. Insa este adevărat că numărul real al persoanelor singure crește, pur și simplu pentru că sunt mai mulți oameni în lume.

3) Singuratatea este întotdeauna rea

Singurătatea doare. Dar vestea bună este că este adesea temporară - și nu ar trebui văzută ca fiind în întregime negativă. În schimb, poate fi semnalul pentru noi să căutăm noi prieteni sau să găsim o modalitate de îmbunătățire a relațiilor existente.

Neurologul John Cacioppo susține că am evoluat pentru a ne face să ne menținem legăturile cu alte persoane. Dacă sunteți însetat, căutați apă. Dacă sunteți singuri, căutați alți oameni. Timp de multe mii de ani, oamenii au rămas în siguranță pentru ca au trait în grupuri si au cooperat, deci este logic să avem un mecanism de supraviețuire care să ne conduca la a ne conecta cu ceilalți.

Deși singurătatea este de obicei temporară, este adevărat că atunci când devine cronică, consecințele pot fi grave. Există dovezi clare că poate scădea bunăstarea noastră, poate afecta calitatea somnului și poate duce la tristețe. De asemenea, poate duce la un ciclu vicios în care oamenii se simt atât de singuri, încât se retrag din situațiile sociale, ceea ce ii face să se simtă si mai singuri. Cercetările au arătat că, dacă o persoană se simte singură, riscul de a suferi simptome depresive un an mai târziu este mai mare.

4) Singuratatea ne imbolnaveste

Acest subiect este un pic mai complicat. Adesea vedeți statisticile citate în sensul că singurătatea poate avea efecte asupra sănătății noastre. In urma cercetarilor, s-a constatat că ar putea crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral cu aproape o treime și că persoanele singure au tensiune arterială mai mare și o speranță de viață mai mică.

Acestea sunt rezultate grave, însă multe dintre studii sunt transversale, luând un instantaneu în timp, deci nu putem fi siguri de cauzalitate. Este posibil ca persoanele izolate si nefericite să aibă mai multe riscuri să se îmbolnăvească. Dar s-ar putea întâmpla și în cazul altor persoane. Oamenii ar putea deveni izolați și singuri, deoarece au deja sănătate precară, ceea ce ii împiedică să socializeze. Sau oamenii singuri pot arăta în statistici ca fiind mai puțin sănătoși, deoarece singurătatea le-a rapit motivația de a se îngriji de sănătatea lor. Și, bineînțeles, nu este cazul să se întâmple într-o direcție sau în cealaltă. Ar putea funcționa în ambele sensuri.

5) Majoritatea persoanelor în vârstă sunt singure

Singuratatea este mai frecventă la bătrânețe, decât la ceilalți adulți, însă o cercetare realizata de Pamela Qualter de la Universitatea din Manchester a descoperit că există și un vârf în adolescență. Între timp, studiile arată că 50-60% dintre persoanele în vârstă nu sunt adesea singure.

Există încă multe pe care nu le știm despre singurătate. De aceea, BBC a pornit un priect prin care sa completeze unele dintre aceste lacune din literatura științifică, elaborat de psihologi din universitățile Manchester, Brunel și Exeter. Puteti completa sondajul indiferent dacă sunteti tineri sau bătrâni, singuri sau nu. Scopul este de a descoperi mai multe despre prietenie, încredere și soluții la singurătate care funcționează cu adevărat, astfel încât mai mulți oameni să se simtă conectați.

Puteti completa sondajul aici: www.thelonelinessexperiment.comAutor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7911 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.