Acasa | Good to know | 5 mituri despre singurătate

5 mituri despre singurătate

 SHARE  

Adaugat in 21 februarie 2018

5 mituri despre singurătate

Singuratate. Foto: pixabay.com

In anumite momente în viața este imposibil sa nu te simti singur. Singuratatea este un subiect important care poate provoaca suferinta, dar există multe mituri care îl înconjoară. Iată cinci dintre ele.

1) Singuratatea inseamnă izolare

Faptul ca esti singuratic nu este același lucru cu a fi singur. Singuratatea este un sentiment de deconectare. Nimeni în jurul tău nu te înțelege cu adevărat și nu ai acele conexiuni semnificative pe care le-ai dori. Izolarea poate fi un factor, dar nu este singurul. Te poți simți singur într-o mulțime, așa cum te poți simți perfect fericit, chiar și ușurat, să petreci ceva timp singur. Uneori vrem să fim singuri. Dar dacă nu avem opțiunea de a petrece timp cu oameni care ne înțeleg, atunci intervine singurătatea.

2) În prezent, există o epidemie de singurătate

Singuratatea este un subiect mai vizibil acum, dar asta nu înseamnă că un procent mai mare de oameni se simt acum singuri în comparație cu câțiva ani în urmă. Folosind studii care datează din 1948, Christina Victor de la Universitatea Brunel a arătat că procentul persoanelor în vârstă care se confruntă cu singurătatea cronică a rămas constant timp de 70 de ani. Insa este adevărat că numărul real al persoanelor singure crește, pur și simplu pentru că sunt mai mulți oameni în lume.

3) Singuratatea este întotdeauna rea

Singurătatea doare. Dar vestea bună este că este adesea temporară - și nu ar trebui văzută ca fiind în întregime negativă. În schimb, poate fi semnalul pentru noi să căutăm noi prieteni sau să găsim o modalitate de îmbunătățire a relațiilor existente.

Neurologul John Cacioppo susține că am evoluat pentru a ne face să ne menținem legăturile cu alte persoane. Dacă sunteți însetat, căutați apă. Dacă sunteți singuri, căutați alți oameni. Timp de multe mii de ani, oamenii au rămas în siguranță pentru ca au trait în grupuri si au cooperat, deci este logic să avem un mecanism de supraviețuire care să ne conduca la a ne conecta cu ceilalți.

Deși singurătatea este de obicei temporară, este adevărat că atunci când devine cronică, consecințele pot fi grave. Există dovezi clare că poate scădea bunăstarea noastră, poate afecta calitatea somnului și poate duce la tristețe. De asemenea, poate duce la un ciclu vicios în care oamenii se simt atât de singuri, încât se retrag din situațiile sociale, ceea ce ii face să se simtă si mai singuri. Cercetările au arătat că, dacă o persoană se simte singură, riscul de a suferi simptome depresive un an mai târziu este mai mare.

4) Singuratatea ne imbolnaveste

Acest subiect este un pic mai complicat. Adesea vedeți statisticile citate în sensul că singurătatea poate avea efecte asupra sănătății noastre. In urma cercetarilor, s-a constatat că ar putea crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral cu aproape o treime și că persoanele singure au tensiune arterială mai mare și o speranță de viață mai mică.

Acestea sunt rezultate grave, însă multe dintre studii sunt transversale, luând un instantaneu în timp, deci nu putem fi siguri de cauzalitate. Este posibil ca persoanele izolate si nefericite să aibă mai multe riscuri să se îmbolnăvească. Dar s-ar putea întâmpla și în cazul altor persoane. Oamenii ar putea deveni izolați și singuri, deoarece au deja sănătate precară, ceea ce ii împiedică să socializeze. Sau oamenii singuri pot arăta în statistici ca fiind mai puțin sănătoși, deoarece singurătatea le-a rapit motivația de a se îngriji de sănătatea lor. Și, bineînțeles, nu este cazul să se întâmple într-o direcție sau în cealaltă. Ar putea funcționa în ambele sensuri.

5) Majoritatea persoanelor în vârstă sunt singure

Singuratatea este mai frecventă la bătrânețe, decât la ceilalți adulți, însă o cercetare realizata de Pamela Qualter de la Universitatea din Manchester a descoperit că există și un vârf în adolescență. Între timp, studiile arată că 50-60% dintre persoanele în vârstă nu sunt adesea singure.

Există încă multe pe care nu le știm despre singurătate. De aceea, BBC a pornit un priect prin care sa completeze unele dintre aceste lacune din literatura științifică, elaborat de psihologi din universitățile Manchester, Brunel și Exeter. Puteti completa sondajul indiferent dacă sunteti tineri sau bătrâni, singuri sau nu. Scopul este de a descoperi mai multe despre prietenie, încredere și soluții la singurătate care funcționează cu adevărat, astfel încât mai mulți oameni să se simtă conectați.

Puteti completa sondajul aici: www.thelonelinessexperiment.comAutor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9656 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.