Acasa | Relatii | 6 greşeli de comunicare în cuplu şi modalităţile lor de rezolvare

6 greşeli de comunicare în cuplu şi modalităţile lor de rezolvare

 SHARE  

Adaugat in 22 noiembrie 2016

6 greşeli de comunicare în cuplu şi modalităţile lor de rezolvare

Cuplu/ Foto: Photoxpress.com

Nu-i aşa că şi tu ai auzit de nenumărate ori următorul sfat: “Cheia fericirii în cuplu este comunicarea”?

Ei bine, în pofida faptului că peste cuvintele de mai sus planează un aer clişeistic, adevărul gol-goluţ este că da, comunicarea e vitală pentru ca relaţia dintre parteneri să fie nu doar menţinută, ci să şi evolueze frumos. Din pricina unei comunicări defectuoase apar, ca într-un tăvălug, probleme peste probleme – conflicte, reproşuri, nepăsare, ignorare, depresie, agresiuni verbale sau psihice – care nu fac altceva decât să ducă relaţia către punctul de dispariţie. Pentru că, din păcate, în orice cuplu apar greşeli de comunicare care pun beţe în roate trăiniciei relaţiei, iată o parte dintre ele şi ce se poate face ca ele să fie minimizate şi chiar eliminate.

1. Să crezi că ştii, deja, ce gândeşte celălalt

De multe ori, ai impresia că ştii de dinainte ce poate gândi partenerul într-o anumită privinţă. Aşa că, ori nu te mai oboseşti să discuţi cu el problema respectivă, ori iei o decizie care se dovedeşte a fi greşită, deşi erai ferm convinsă că aceasta e aceeaşi cu a lui. Cu alte cuvinte, faci una dintre cele mai răspândite greşeli de comunicare.

Ca să eviţi să cazi în capcana presupunerii, discută mereu cu partenerul tău chiar şi acele lucruri mărunte care par a avea o traiectorie bine stabilită. Aşa cum şi pe tine însăţi te poţi surprinde adesea prin ceea ce faci sau gândeşti, la fel de bine poate şi jumătatea ta să-ţi ofere surprize când nici nu te-aştepţi. Partea bună e că surprizele pot fi pozitive, iar lucrurile vor avea o întorsătură favorabilă pentru amândoi.

2. Critică şi reproşuri constante

Critica şi reproşurile, mai ales cele constante, sunt unele dintre cele mai periculoase obiceiuri care vor distruge încet, dar sigur, o relaţie de cuplu. Ele au puterea de a deteriora acea conexiune existentă între parteneri, dar şi de a eroda încrederea în propria persoană. Cine s-ar putea simţi empowered atunci când omul pe care îl iubeşte îi aduce zi de zi acuze?

Deşi există situaţii în care ceva ce nu merge chiar trebuie indicat partenerului de viaţă, acest lucru se poate face nu doar cu diplomaţie, ci şi dublat de sugestii şi sfaturi practice (dar și de exemplul personal), ce se pot dovedi o alternativă excelentă la iritanta critică.

3. Lipsa de empatie

Când zilele celuilalt sunt grele, iar alinarea de care ar avea nevoie ca să treacă peste ele cu bine se găseşte la tine, o lipsă de empatie nu va face altceva decât să îi dea un şut şi mai mare înapoi, în groapa cu lei. Ce va urma va fi o autoizolare şi un refuz de a mai comunica, iar până la depresie mai e doar un singur pas.

Chiar dacă şi tu ai zile grele acasă sau la birou, nu neglija niciodată să fii alături de cel drag şi să îi întinzi un umăr pe care să poată să pună capul la nevoie. Veţi fi şi mai apropiaţi aşa, iar când roata se va întoarce, el îţi va fi și el alături şi te va susţine emoţional, cu siguranţă.

4. Ascunderea problemelor, ca să nu îl încarci prea mult pe partener

Știai că și tăinuirea poate fi una dintre acele greşeli de comunicare? Chiar așa! De câte ori nu ţi s-a întâmplat ceva nasol, dar ai preferat să nu sufli nimic din toate, ca să nu îl încarci sau să-l mâhneşti prea mult pe partener? Şi astfel, toate nemulţumirile, grijile şi supărările interiorizate vor ajunge mai devreme sau mai târziu să se reverse asupra celuilalt, stârnind certuri şi răceală.

Poate că ai uitat, dar în drumul pe care aţi pornit sunteţi doi, iar asta înseamnă că aveţi nevoie să fiţi uniţi şi să vă ajutaţi reciproc la nevoie. Tocmai în momentele grele e nevoie de jumătatea ta, iar el poate fi, cum nici n-ai fi crezut, chiar colacul tău de salvare. Alege să discuţi cu el tot ce te întristează sau frământă şi vei găsi nu doar un răspuns la probleme, dar vei evita şi situaţiile de conflict.

5. Să nu-l laşi pe partener să vorbească – una dintre cele mai comune greşeli de comunicare

Adică să îl întrerupi constant, să vorbeşti în acelaşi timp cu el şi, în general, să ai impresia că nimic nu e mai important decât ceea ce spui tu, orice ar zice el. Mda, cred că am făcut cu toţii lucrul asta, cel puţin o dată în viaţă, spre dezamăgirea celui de lângă noi. Încet, încet, el se va simţi mai puţin important pentru tine, va crede că ceea ce spune e mai puţin interesant, iar relaţia se va răci din ce în ce mai tare.

Tocmai pentru a evita să ajungeţi în acest punct, dialogați cu lejeritate şi lăsaţi-vă timp pentru a auzi din partea fiecăruia ceea ce se vrea a fi transmis, comunicând, comunicând şi iar comunicând verbal. Aşa veţi reuşi să mai puneţi o cărămidă serioasă la relaţia voastră.

6. Adoptarea unui limbaj şi a unor gesturi care distrug pe loc sentimentele dintre voi

Deși ai criticat mereu cuplurile în care cei doi parteneri îşi vorbesc urât la nervi şi ai văzut ce răni poate să facă un limbaj nepotrivit sau nişte gesturi făcute fără cap, ți s-a întâmplat și ție să procedezi exact așa. Și nu ştii nici tu prea bine de ce ai apelat la cuvinte deloc adecvate, care l-au pus pe omul drag în ipostaze umilitoare, dar cert e că ceva nu mai e la fel între voi de atunci.

Te sfătuim să îţi ştergi din minte orice cuvânt urât sau orice gesturi reprobabile care nu îţi fac deloc cinste şi pe care nu le-ai vrea deloc să le primeşti, la rândul tău, din partea omului cu care ai clădit o familie. Ia o gură de aer când intuiești că inevitabilul e pe cale să se producă şi fă o pauză atunci când simţi că starea de nervozitate pare să te copleșească. Vei ieși elegant și isteț dintr-una dintre cele mai întâlnite greşeli de comunicare și vei păstra sufletul omului tău drag intact.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7688 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.