Acasa | Good to know | 8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre pastila de a doua zi

8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre pastila de a doua zi

 SHARE  

Adaugat in 10 noiembrie 2016

8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre pastila de a doua zi

Contraceptie. Foto: Photoxpress.com

Trebuie să încep cu o mărturisire: cu pastila de a doua zi nu am o istorie personală. N-am apelat niciodată la ea, dar mă bucur că există. E un fel de SMURD pentru altfel de accidente. Speri să nu ai nevoie, dar totuşi te simţi confortabil să ştii că în caz de “incendiu” are cine să spargă geamul.

Haideţi să vedem cum actionează pastila de a doua zi, ce riscuri impune şi ce spun specialiştii despre această metodă de contracepție de urgență.

1. Cum acţionează pastila de a doua zi

Nu întâmplătoare a fost comparaţia mea cu sistemul lui Raed Arafat, deoarece pilula de a doua zi face parte din clasa metodelor contraceptive de urgenţă. Acestea sunt metode chimice (pe bază de estrogeni şi progestative), care acţionează la nivel hormonal, împiedicând ovulul fecundat să se fixeze în uter (procesul de nidaţie).

2. Când este indicat să foloseşti pastila de a doua zi

În primul rând, este indicat s-o foloseşti după ce ai întreţinut relaţii sexuale neprotejate sau dacă metoda de protecţie a fost compromisă (spre exemplu, s-a rupt prezervativul) şi doreşti să împiedici o eventuală sarcină. Ea împiedică fixarea în uter a ovulului fecundat de spermatozoid, fapt ce are loc în primele cinci-şase zile după actul sexual.

3. Pastila de a doua zi nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală

Spre deosebire de alte metode contraceptive care se folosesc înainte sau în timpul actului, pastila de a doua zi poate fi folosită după ce actul sexual a avut loc, DAR trebuie să ai în vedere că ea nu te poate proteja şi de bolile cu transmitere sexuală.

4. Pastila de a doua zi are efecte adverse

Ca metodă contraceptivă care acţionează la nivel hormonal, pilula de a doua zi poate avea efecte adverse asupra organismului: dureri de cap, oboseală, greţuri, vărsături, tulburări ale ciclului menstrual, sângerări între menstre.

5. NU este indicat să apelezi prea des la contracepția de urgență

Medicul obstetrician Viorica Neagoe, de la spitalul St Martinus din Olpe, Germania, spune că pastila de a doua zi este relativ toxică şi administrarea ei nu este recomandată de mai mult de două-trei ori pe an. Pe lângă simptomele mai sus amintite, aceasta poate avea efecte negative şi asupra ficatului. Există medici care susţin că acesta nu este indicată decât de două-trei ori într-o viaţă, nu într-un an.

6. Cât de eficientă este pastila de a doua zi?

În primul rând, posibilitatea unei sarcini depinde foarte mult de ziua de ciclu menstrual în care te afli. Spre exemplu, la ovulaţie şansele de a râmâne însărcinată sunt de 36%. Rata de eşec a acestei metode contraceptive este destul de mică, între 0,5 şi 1,8%, dar depinde foarte mult de momentul administrării.

Tocmai de aceea, pastila de a doua zi se poate fi administrată într-un interval de până la 72 de ore după a avut loc contactul sexual neprotejat, dar medicii recomandă, pentru o mai mare eficienţă, ca administrarea acesteia să aibă loc de preferinţă în primele 24 de ore.

7. Pastila de a doua zi NU este singura metodă de contracepție de urgenţă

Tot o metodă secundară ce poate fi folosită după întreţinerea raportului sexual neprotejat este steriletul (DIU – dispozitiv intrauterin) cu eliberare de cupru, care poate fi implantat de către medicul ginecolog în primele cinci zile de la contactul sexual.

8. Pastila de a doua zi impune probleme etice şi religioase

Pastila de a doua zi împiedică sarcina intervenind prin modificări la nivelul endometrului ce fac imposibilă fixarea oului în uter, deci după ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid. Tocmai de aceea, există opinii care susţin că aceasta este o metodă abortivă.

Pe lângă toate acestea, cel mai prudent ar fi ca după contactul sexual neprotejat să iei legătura cu medicul specialist. Deşi pilula de a doua zi poate fi eliberată fără prescriptie medicală, sunt situaţii în care folosirea acesteia este contraindicată. În plus, în cazul în care nu doreşti să rămâi însărcinată în viitorul apropiat, medicul ginecolog este acela care îţi poate indica cea mai potrivită metodă contraceptivă pe care s-o poţi folosi pe termen lung.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11049 citiri

23 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.