Acasa | Cariera | 80/20 sau Secretul de a dobandi mai mult cu mai putin

80/20 sau Secretul de a dobandi mai mult cu mai putin

 SHARE  

Adaugat in 22 noiembrie 2011

80/20 sau Secretul de a dobandi mai mult cu mai putin

Secretul de a dobandi mai mult cu mai putin / Foto: Photoxpress

Intr-o lume a vitezei si a miscarii continue, unde productivitatea si eficientizarea joaca cele mai importante roluri, timpul pare ca nu ajunge. Cu mai mult de o suta de ani in urma, Vilfredo Pareto a gasit o formula pentru managementul timpului: 80/20, pe care majoritatea managerilor o dau ca exemplu.

Timpul este o notiune primara care nu se defineste, ci este perceputa prin simturi si corelata cu cea de eveniment. Timpul este o resursa pe care o avem cu totii la dispozitie, insa buna gestionare a lui reprezinta abilitatea esentiala care sporeste atat eficienta, cat si profitul. Organizarea corecta a timpului poate duce la cresterea productivitatii personale, concentrarea asupra prioritatilor si chiar imbunatatirea operativitatii, toate acestea inclinand balanta catre succes, unde cu totii tindem sa ajungem.

In 1897, economistul italian Vilfredo Pareto a creat o formula matematica prin care descria inegalitatea distributiei economiei in tara sa: 20% din populatie detinea 80% din resursele financiare ale tarii. Formula reuneste cauza si efectul printr-un raport, care poate fi extrapolat si in alte activitati:

  • 80% din venituri sunt generate de 20% dintre clienti
  • 80% din activitatile unui proiect se realizeaza in 20% din timpul alocat proiectului
  • 80% din noutatile unui ziar stau in 20% din spatiul ziarului.

Mai tarziu, Joseph Juran, initiator al Managementului Calitatii si roman emigrat in America la origini, a introdus formula lui Pareto in teoriile sale manageriale, ceea ce a numit "putinul esential si multimea fara valoare". In lucrarea sa, Juran explica ca 20% din defecte cauzau 80% din probleme. Project managerii stiu ca doar 20% din munca depusa (primele 10% si ultimele 10%) consuma, de fapt, 80% din timp si resurse.

Acesta este motivul pentru care 20% din timpul tau de lucru contribuie la ceea ce este necesar pentru a avea succes in munca, adica restul de 80%. Ceea ce trebuie sa invatam este cum gasesti acele aspecte-cheie din munca ta care reprezinta cei 20%, astfel incat efectul sa fie maxim.

O idee ar fi sa iti analizezi fisa postului si timpul alocat fiecarei sarcini. Din aceasta lista, cu siguranta unele lucruri au devenit rutina, diminuandu-le astfel importanta. Revizuirea activitatilor zilnice nu releva neaparat acele puncte-cheie de care avem nevoie ca sa putem aplica formula lui Pareto, dar poate oferi solutia unor schimbari in stilul tau de lucru. Alta varianta ar fi crearea unei liste zilnice de zece lucruri si alegerea a doua dintre ele, ceea ce poate duce la 80% eficienta.

Ceea ce formula lui Pareto reprezinta dincolo de cadrul pur teoretic este impactul major asupra programelor de crestere a eficientei manageriale: daca atat consultantii, cat si managerii s-ar concentra asupra acestei formule de maximizare a eficientei, adica identificarea acelor 20% din factorii majori, atunci ar asigura cea mai mare parte din rezultate. Insa aceasta formula poate crea si capcane, cum ar fi eliminarea activitatii ineficiente, care nu inseamna neaparat ca doar 20% din personal produce 80% din rezultate. Totodata, nici 20% din cheltuielile de publicitate nu aduc 80% din clienti.

Pentru a intelege mai bine conceptul din spatele formulei lui Pareto 80/20 si cum poate fi folosit atat in viata profesionala cat si in cea personala, in 1999, la editura Doubleday a aparut "80/20 Principle – The Secret of Achieving More with Less", scrisa de Richard Koch.Autor: Oana Vasiliu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
eficientatimpsarcinifisa postuluivilfredo paretoeconomietime managementproject managerraport80/20cheltuieliclientiactivitaterichard koch CITESTE MAI MULTE DESPRE

10635 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.