Acasa | Opinii | 9-11

9-11

 SHARE  

Adaugat in 12 septembrie 2016

9-11

11 septembrie. foto: agerpres

Pe 11 septembrie 2001 mă aflam la Iași, însoțind un grup de 30 de cetățeni americani, cel mai mare din oraș și unul dintre cele mai mari din țară la momentul acela. Între ei, o membră a Senatului american.

Lucram pentru o organizație non-profit din Statele Unite, cu programe în 36 de țări. Toți acești oameni erau veniți în România ca voluntari, într-un proiect care oferea sprijin material și uman în spitale de copii (secții de distrofici și copii abandonați) din zonele rurale și asigura schimburi culturale ( inclusiv predare de limbă engleză) în școli și licee din România.

Eram la Metro Iași, cumpăram pampers, haine și mâncare pentru copii. La intrarea în magazin se afla un perete din televizoare, pe care rulau știri. La un moment dat, unul dintre voluntari s-a oprit în fața ecranelor, care afișau toate aceeași imagine, a unui avion care intra într-un turn de oțel și sticlă.

Ceilalți au început să se adune, în tăcere, în jurul lui. În spatele lor, alți oameni se apropiau de ecrane cu ochii măriți și palmele așternute peste obraji, peste gură. Era o liniște de mormânt. Cineva a avut în sfârșit curajul să întrebe: ce e asta? O știre de la New York, am răspuns cu vocea semi-paralizată. S-a întâmplat acum.

Minți, mi-a răspuns. Nu se poate. Caută un post de știri american. Te rog, caută-l! Mai târziu aveam să aflu că nepoata ei lucra acolo. Și că mulți oameni din grup aveau prieteni, rude, copii în zona turnurilor gemene.

Am căutat CNN. Erau aceleași imagini. Am stat acolo o oră, încremeniți în fața ecranelor, nimeni nu voia să plece. Nu aveau telefoane mobile decât foarte puțini și nu și activaseră servicii de roaming, posibilitățile de comunicare cu cei de acasă erau foarte reduse. După o oră, senatoarea a făcut un pas înainte, s-a așezat în fața oamenilor cu fețele crispate de șoc și durere și le-a spus: suntem în doliu, dar să nu uităm că suntem aici și motivul pentru care am venit; ne întoarcem acum la hotel, încercăm să aflăm ce e cu cei de acasă; apoi la cină vom hotărî ce e de făcut. Dacă nu avem o urgență absolută, dacă toată lumea e bine, propun să continuăm programul și mâine dimineață să mergem la copii. Dar vom hotărî diseară. Să mergem acum.

N-am avut vești rele despre oameni apropiați lor în seara aceea. Au urmat mai târziu. În noaptea aceea mi-a scris un prieten bun, redactor-șef la The Wall Street Journal, să-mi povesteasca ce a văzut. Era în clădirea de vis-a vis.

Tot în noaptea de după atac, la orele aproximativ 02:00, m-a sunat un domn care s-a recomandat ca fiind de la SRI și care m-a convocat ‚,urgent’’ să-i povestesc ce e cu americanii ăștia în oraș și dacă nu cumva pot fi spioni printre ei. I-am răspuns că am venit la întâlnire cu sufletul la gură sperând să aflu mai degrabă că vor fi protejați pe restul șederii lor aici, având în vedere că sunt un grup compact și foarte vizibil și că nu se știe ce ambiții locale sau regionale poate stârni un atentat de asemenea proporții. S-a rușinat și m-a asigurat că așa va fi.

Aveam 22 de ani. Nu știu cum am putut să-mi țin capul limpede, să fac în continuare ce era de făcut, să reacționez corect. Dar am putut.

Tot grupul a rămas în România, până la sfârșitul programului, să lucreze cu copiii de la spital și de la școală. În tot comportamentul lor, în cuvinte, în atitudine, în demnitatea cu care și-au purtat momentele grele, în responsabilitatea pe care au manifestat-o față de angajamentul lor aici, față de copii, în simțul realității și al echilibrului față de ce s-a întâmplat, în discreția cu care și-au plâns morții, în toate am avut modele care m-au format ca om, repere pe care le port cu mine și acum.

Long live America. Cu frumusețea ei contradictorie, cu exigențele și excesele ei, națiunea celei mai simple și mai frumoase definiții de iure a libertății umane, cuprinsă în 4 543 de cuvinte. Cea mai scurtă constituție a celei mai longevive democrații.Autor: Ramona Strugariu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6781 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.