Acasa | Familie | A fi mamă se moşteneşte?

A fi mamă se moşteneşte?

 SHARE  

Adaugat in 30 iunie 2015

A fi mamă se moşteneşte?

Mama fetita copil. Foto: Photoxpress

Să fii părinte este cea mai grea meserie! Uite-aşa îmi încep textul cu o platitudine, spre disperarea unora, dar combateţi-mă dacă puteţi! Încă de la cele două liniuţe ale testului de sarcină, am căutat informaţii despre sarcină, alăptare, naştere, creştere, educație, nutriţie etc. 

Şi de atunci too-oot caut, în încercarea de a fi azi un părinte mai bun decât ieri. Într-una dintre căutările mele, am dat peste reclama unui seminar de parenting (la care am şi participat). Am citit şi comentariile care-l însoţeau, iar unul dintre ele m-a tras fără milă de urechi. O doamnă susţinea că, dacă Dumnezeu a hotărât să devină mamă, Dumnezeu nu s-a gândit că trebuie făcute cursuri pentru a-i creşte şi că a fi mamă se moşteneşte, nu se învaţă.

Doamna este atotştiutoare, chiar mai atotştiutoare decât divinitatea (pleonasmul este intenţionat aici), ştie la ce se gândeşte Dumnezeu. Poate aşa ar putea să ne anunţe şi pe noi când scad preţurile şi când cresc salariile (nu invers!), preţul gramului de aur de săptămâna viitoare şi leacul contra cancerului.

Nu trebuie să faci cursuri pentru a fi un părinte mai bun!

Nuuu! Nici măcar să citeşti vreo carte despre dezvoltarea copilului la vârste diferite, despre cum să gestionezi crizele de furie, despre cum să tratezi gelozia dintre fraţi. Nu trebuie să faci nimic! Poţi rămâne aşa, cu modelul moştenit. Poate că, odată cu golirea pântecului la naştere, ţi s-a umplut creierul cu moştenirea motherhoodului, ţi s-au activat instantaneu circuitele responsabile cu metodele de a creşte şi a educa un copil. Deci, plinul informaţional a fost făcut, las-o aşa!

Lăsând la o parte sarcasmul, mă tot gândesc: în ce măsură se moşteneşte mămicia?

Admit că preiei nişte modele. Dacă ai suficiente striaţii la mansardă, recunoşti în unele eficienţa, iar în altele lipsa de logică, inutilitatea („Pentru c-aşa zic eu şi nu mai pune atâtea întrebări!”, „Nu mai plânge că te văd ceilalţi şi râd de tine!”, „E ruşine să faci aşa!”, „Dacă nu eşti cuminte, vine ţiganul şi te ia!”, „dacă mai mănânci îngheţată, mergem la doctor şi-ţi face injecţie!”). Cu un pic de cugetare, realizezi că unele metode sunt depăşite, că unele sunt lipsite de valoare, că ai copii diferiţi de tine şi că metodele mamei tale nu (li) se aplică (mereu). Dacă ai suficiente striaţii la mansardă, realizezi că niciun model nu e perfect, dar că toate modelele sunt perfectibile.

Dar cei care au crescut fără mamă de unde „au moştenit” modelul?

Dacă n-ai avut mamă pentru că ea te-a abandonat (mişeleşte) la orfelinat, de unde ai mai moştenit modelul? Ce te faci? Cum vei şti să-ţi creşti frumos copiii pe care Dumnezeu a hotărât să-i ai?

Nu-i aşa că-i simplu să ai certitudinea că le ştii pe toate, să fii sigură de metodele tale? Şi nu-i aşa că-i greu să fii plină de îndoieli asupra metodelor pe care le foloseşti, să te gândeşti mereu că ai fi putut gestiona altfel o criză de nervi, un conflict între fraţi, să realizezi că, prin acea criză, copilul îţi transmite un mesaj pe care nu ştii mereu să-l citeşti? E greu să te-ndoieşti uneori de calitatea de a fi mamă. Pentru că nu înveţi la şcoală să fii părinte, ci din mers, alături de copilul tău.

Poţi să acţionezi corect de multe ori, dar să şi greşeşti adesea. Şi-atunci, te opreşti vreodată din învăţat sau îţi pui singură oprelişti? Anulezi aprioric posibilitatea să mai înveţi ceva, probabilitatea că există cineva de la care să mai ai de învăţat, certitudinea că poţi deveni mai bună şi să ai astfel copii mai buni decât tine, deschişi spre învăţare?


Text de Gabriela DumașcaAutor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5561 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.