Acasa | Good to know | A fi sau a nu fi monogam. Monogamia ca ideal si stiinta

A fi sau a nu fi monogam. Monogamia ca ideal si stiinta

 SHARE  

Adaugat in 21 martie 2018

A fi sau a nu fi monogam. Monogamia ca ideal si stiinta

Cuplu. Foto: pixabay.com

Monogamia ca ideal de relație se bazează pe știința defectuoasă, în parte pentru că oamenii de știință nu se pot desprinde de o anumită viziune asupra lumii.

Monogamia este o parte integranta a culturii occidentale, încât chiar și cei care studiază relațiile nu înțeleg prejudecățile, potrivit cercetărilor care urmează să fie publicate săptămâna aceasta. Modul în care se studiază intimitatea are unele neajunsuri fundamentale, scrie qz.com.

Primatul acordat uniunilor monogame nu este surprinzător daca ne gandim la societățile patriarhale istorice care domină lumea: un sistem economic bazat pe predarea proprietății de la tată la fiu.

Dar vremurile s-au schimbat. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au stabilit că modalitățile prin care psihologii și alți oameni de știință studiază relațiile sunt orientate spre a oferi rezultate care - chiar și inconștient - promovează monogamia. Ei au concluzionat că modul în care se studiază intimitatea este problematic.

Terri Conley, autorul principal al studiului, a spus că atitudinile noastre față de monogamie sunt "atât de înrădăcinate, încât sunt invizibile. Nici măcar nu ne gândim că este corect. Noi o vedem doar ca singura cale". Felul in care stiinta evalueaza relatiile a depasit ceea ce descopera cercetatorii, potrivit studiului, care urmeaza sa fie publicat in Perspectives on Psychological Science.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că în relațiile cu participantii la studii, poligamia este adesea menționată folosind un limbaj care nu este neutru: Cand intrebi oamenii  despre "infidelitate" sau "înșelăciune" ii directionezi; așa cum se fac referiri la o persoană ca fiind "partea jignită" sau la "partenerul trădat".

Conley a pus adesea întrebări legate de ortodoxia cercetării privind sexualitatea în relații și spune că a întâlnit rezistență din partea altor cercetători, unii reacționând emoțional. Într-un studiu, Conley a constatat că acele cupluri care in mod consensual nu erau monogame aveau mai multe șanse să practice sex protejat decât cuplurile monogame care isi inselau în secret partenerii. Un comentator a numit studiul "iresponsabil". Într-un alt caz, un comentator se referea la relațiile homosexuale care se "înrăutățeau" în relatiile care nu erau monogame.

"Faptul că permitem ca discuția să fie condusă atât de emoțional, probabil nu ne permite să gândim cu adevărat într-o manieră logică", a spus Conley.

Studiul de la Michigan susține, de asemenea, pe baza unui sondaj al cuplurilor dintr-o varietate de relații, că relațiile non-monogame consensuale sunt la fel de "funcționale" ca cele monogame. Bazându-se pe o serie de factori, incluzând încredere, gelozie, pasiune și satisfacție generală, nu au fost găsite diferențe în funcționarea relațiilor între grupuri.

Într-un studiu final, separat, ei au analizat și modul în care oamenii au reacționat la cercetători atunci când acestia au întrebat despre relații non-monogame. Cercetătorii înșiși erau văzuți mai părtinitori atunci când au pus întrebări despre poliamorie, decât atunci când au întrebat despre monogamie.

În ultimii ani, poliamoria și alte stiluri de relații alternative au început să fie normalizate, a spus Conley. Dar pentru moment, studiul a constatat că "premisa că monogamia este superioară altor tipuri de aranjamente relaționale non-monogame continuă să influenteze felul în care cercetătorii construiesc și testează teoriile iubirii și intimității".

Este puțin probabil să avem o imagine clară a felului în care relațiile funcționează cel mai bine pentru oameni până când știința nu isi va recunoaște propria tendință de a se agăța de monogamie ca ideal.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12237 citiri

28 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.