Acasa | Articolul tau | Multi absolventi de liceu nu stiu ca anumite specializari nu prea fac ceea ce promit iar multe universitati fac bani din asta
Prea multi absolventi? / Foto: Photoxpress
- Citeste aici articolul care a generat aceast material-reactie
(IMPORTANT: va rog cititi tot articolul inainte de a comenta si pastrati subiectul discutiei)
Umaniste per se sunt disciplinele cu valoare pur teoretica si care nu vizeaza relatiile sociale. Nu voi intra in detalii pentru ca este o discutie pur teoretica si nu este ideea principala a articolului meu. Este important de retinut insa ca:
1. Exista si alte specializari (ex: medicina, administratie publica, drept, design etc.) care au o orientare practica, dar care nu sunt specializari "de real".
2. Aceasta specializare nu este neaparat inutila. Nu a fost inventata doar in Romania, insa aici a luat mai multa amploare. Ea exista spre exemplu si la universitatea din Oxford, sub numele de "Social Policy and Intervention", si este incadrata in cateogoria "Studii Sociale". Materiile studiate sunt similare cu cele din Romania, dar cu siguranta calitatea studiilor e alta.
Foarte multi vor intreba: dar ce te invata aceasta scoala si ce pot practica dupa absolvire? Dupa cum spuneam mai sus, materie ar fi de predat, insa depinde de fiecare universitate in parte ce si cum preda. Daca la universitati bune te invata sa studiezi anumite politici publice dintr-o anumita paradigma teoretica si sa produci studii precum cele din jurnale de specialitate sau sa scrii rapoarte pentru anumite institutii, in Romania inveti un curs de 60-120 pagini, dai exame si gata. La sfarsit nu ai deprins prea multe cunostinte practice, dar ai anumite repere. De fapt, cam asta e situatia in Romania la toate specializarile din cate stiu eu. Asta e cazul cel mai bun, ca am auzit si de anumite facultati mai putin renumite din tara noastra unde nici cursul ala nu-l mai inveti si dai direct un referat (de pe net) sau copiezi sau inveti direct raspunsuri le la grile. Spun lucrurile astea din experienta – cunosc sistemul.
Revenind la partea a doua a intrebarii retorice: teoria ca teoria, dar ce poti lucra dupa absolvire? Multi o acuza pe cea care nu-si poate gasi de lucru ca nu s-a gandit de la inceput la problema asta. Pai sa vedem ce scrie pe siteul facultatii de profil: "Pregatirea studentilor se realizeaza pe baza unui curriculum ce are in vedere formarea viitorilor functionari si angajati publici, precum si a cadrelor didactice ce pot ocupa posturi in invatamantul gimnazial si liceal" (SNSPA). Tot in jurul "functiei publice" se axeaza si ideea celor de la Unibuc. Evident, poate multi dintre cei care au trecut printr-o facutlate si de primele interviuri stiu deja ca anumite specializari (foarte multe la numar in Romania) nu prea fac ceea ce promit. Dar exista inca multi absolventi de liceu care nu stiu toate astea. Si mai exista inca si multe universitati care fac bani din vanzarea acestor povesti.
Totusi, multi dintre cei care au comentat articolul la care fac referire dau vina pe autoare, fie pentru ca a acceptat sa urmeze aceasta specializare, care nu ii ofera un viitor prea stralucit, fie pentru ca nu a lucrat din facultate sau imediat dupa (nu are experienta), fie ca a aceptat orice job si ca nu ar fi hotarata. Toate astea, dupa parerea mea, nu sunt altceva decat un mod de a izola problema. De a spune: nu e o problema sociala. E doar problema unei persoane care a GRESIT.
Hm… pai daca am accepta premise ca absolventii anumitor specializari (asa-zise de uman) sunt vinovati pentru faptul ca nu exista niciun job calificat pentru ei dupa abolvire, atunci ar trebui sa acceptam ca vasta majoritate a specializarilor sunt inutile sau ca avem prea multi studenti. Eu una nu cred ca toate specializarile care nu au cautare pe piata muncii sunt in sine inutile. Daca ar fi asa, universitatile de prestigiu din lume ar forma numai informaticieni si economisti… poate si doctori (si poate inca 1-2 specializari profitabile pe care le-am uitat eu).
Si eu am crezut multa vreme ca Romania are prea multi studenti, mai ales cunoscand discutia cu numarul foarte mare de diplome (mai mult sau mai putin fasle) date de anumite universitati private. Insa, surpiza... Romania, codasa Europei: Are cei mai putini absolventi de studii superioare: "In Romania, din analiza Eurostat pe segmentul de varstă de pana la 64 de ani, reiese ca ponderea persoanelor cu studii superioare este de doar 11,2%. Rezultatul ne plasează pe ultimul loc intre tarile Uniunii Europene, din moment ce media celor 27 de state este de aproape 22%." Deci problema nu e nici aici… desi poate unii absolventi sau muncit mai mult, altii mai putin pentru acele diplome.
Dar unii vor spune: poate ca persoana care a scris acel articol a stat prea mult timp in scoala si/ sau poate nu a capatat experienta de munca din timpul facultatii. Nu stiu daca este adevarat – nu ii cunosc situatia. Cert este ca exista multe oportunitati de voluntariat, internship pentru studenti si masteranzi insa din proprie experienta pot spune ca vasta majoritate, care nu sunt in domeniul business, sunt doar "o experienta" si nu sunt luate in considerare la angajare. De altfel, autoarea mentioneaza ca a avut anumite joburi si ca odata cu trecerea timpului astea nu au constituit neaparat un mod de promovare profesionala. De asemenea, nu exista prea multa siguranta a locului de munca, odata obtinut. Cat despre scoala, daca ai prea multa nu e bine, daca nu ai macar Master, iar nu e bine. Cat despre acceptarea unui job sub calificarea obtinuta sau pe un alt domeniu, nu pot sa spun decat ca: unii oameni trebuie sa se sustina. Si atunci exista fie optiunea asta fie altele mai putin licite.
In concluzie, cred ca problema descrisa in articolul precedent nu
este doar a fetei respective ci a multora din Romania. Este usor sa
spunem ca pe noi nu ne afecteaza si ca problema undeva… departe. E doar
problema "altora", a celor care au facut ceva gresit sau nu au facut ce
trebuia. Dar pana la urma, cazul ei nu este izolat. Ca fapt divers, in
cadrul Unibuc, "cele mai cautate sunt facultatile de
Administratie si Afaceri - cu 9,86 candidati pe un loc".
Interesant, nu? Si situatia este similara si la multe alte
specializari. Ar mai fi multe de spus pe aceasta tema, dar voi incheia
prin a spune ca, dupa parerea mea, directia in care ar trebui sa se
indrepte aceasta discutie este rezolvarea/ ameliorarea problemei
sociale, nu blamarea celor care sunt direct implicati.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau" ca reactie la articolul L-am intrebat pe director care ar fi motivele pentru care nu imi prelungesc contractul. Mi-a raspuns sec: "Nici eu nu-mi explic, dar intreab-o pe X–uleasca"
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.