Acasa | Familie | Abuzul emoţional este o formă de violență domestică. Formele subtile sub care se manifestă

Abuzul emoţional este o formă de violență domestică. Formele subtile sub care se manifestă

 SHARE  

Adaugat in 24 ianuarie 2018

Abuzul emoţional este o formă de violență domestică. Formele subtile sub care se manifestă

Femeie, violenta Foto: Morguefile.com

Abuzul emoţional. „Păi e normal, doar nu-i tace nici ei gura!”. Cât am fost copil numai asta am auzit, mai ales în discuţiile dintre mama mea şi vreo altă persoană de sex feminin. Era normal abuzul, era justificată palma sau corecţia cu cureaua aplicată femeii care ba nu tăcea destul, îndrăznind să aibă propriile păreri, altele decât ale soţului, ba nu făcea destule în casă.

Lipsite de importanţă erau considerate cicălelile şi reproşurile continue ale soţului sau erau percepute ca fiind ceva normal. Ameninţările sau înjurăturile era justificate şi scuzate printr-un temperament vulcanic şi nicidecum văzute drept ceea ce sunt: un continuu abuz amoţional asupra partenerului. „E rău de gură, dar e om bun!” am mai auzit. Aşa să fie?

Ce este abuzul emoţional?

Abuzul emoţional este un tip de abuz psihologic caracterizat prin expunerea unei persoane la comportamente care îi produc traume emoţionale, anxietate, sindrom de stres posttraumatic.

Cel mai adesea specialiştii vorbesc despre abuzul emoţional în termeni de:

 • Agresiune verbală (un mod de adresare care îl supără şi îl înjoseşte mereu pe partener);
 • Comportamente dominante (împiedicarea cuiva să întreţină legături cu familia sau prietenii);
 • Comportament de gelozie (acuzarea partenerului că ar avea o relaţie extraconjugală);

Cum se manifestă abuzul emoţional în căsnicie?

Abuzul emoţinal în căsnicie este tot o formă de violenţă domestică, spun specialiştii, de multe ori oamenii nici măcar nu îşi dau seama că sunt victime ale acestui tip de abuz. Abuzul emoţional este menit să controleze, să degradeze şi să umilească. Chiar dacă nu e însoţit de abuz fizic, rezultatul este acelaşi, soţia, cel mai adesea, se teme de soţ.

Uneori cel abuzat începe să se îndoiască de propriile sale sentimente, va avea senzaţia că este iraţional pentru că asta e ceea ce face abuzul emoţional, te face să te îndoieşti de propria-ţi sănătate mintală.

Care sunt tacticile abuzatorilor emoţionali?

 1. Încercarea de a izola partenerul de familie şi prieteni
 2. Descurajarea independenţei partenerului, mersul la muncă, activităţi cu prietenii
 3. Acuzarea partenerului de relaţii extraconjugale
 4. Aşteptarea ca partenerul să participe la activităţi sexuale care îi displac pentru a-şi demonstra dragostea. Sau dimpotrivă, privarea de sex poate fi şi ea o modalitate de pedeapsă.
 5. Criticarea sau ridiculizarea continuă a partenerului cu privire la înfăţişarea, greutatea sau a modului în care se îmbracă.

6. Folosirea copiilor pentru a câştiga controlul, sabotând autoritatea celuilat părinte sau ameninţarea cu părăsirea familiei.

 1. Control al resurselor financiare şi ignorarea părerii partenerului în decizii de ţin de familie.

Conform psihologului Barrie Davenport, femeile şi bărbăţii sunt capabili de abuz emoţional în proporţii egale. Ea crede că abuzul emoţional este la fel de grav ca şi cel fizic pentru că persoana abuzată se dezintegrează orarecum, pierzându-şi încrederea în sine şi sentimentul că valorează la fel de mult ca orice altă persoană.

Abuzatorul este prin contrast o persoană slabă ce nu şi-a dezvoltat mecanisme sănătoase de a face faţă traiului alături de un partener care nu are cum să fie mereu de acord cu el şi care nu poate avea relaţii sănătoase pentru că se simte mereu rănit şi nefericit.

Psihologul Barrie Davenport defineşte 30 de comportamente ale abuzatorilor emoţionali printre care:

 • Folosesc sarcasmul mereu ca să-şi facă partenerul să se simtă ruşinat;
 • Te tratează ca pe un copil;
 • Te fac să te simţi că greşeşti mereu şi că ei au mereu dreptate;
 • Îţi scot mereu în evidenţă defectele;
 • Nu pot să îşi ceară scuze niciodată şi dau vina pe ceilalţi mereu;
 • Sunt mereu distanţi emoţionali;
 • Neagă mereu că ar fi abuzivi;

Tot Barrie Davenport, care este coach şi autor a 17 bestselleruri pe tema abuzului emoţional şi a altor probleme conexe vorbeşte despre abuzul verbal ca parte a abuzului emoţional. Dincolo de insulta directă şi înjurăturile, exista metode de abuz verbal mult mai rafinate. Le detaliem:

Abuzul emoţional. Critica

Abuzatorul are mereu tendinţa de a te corecta, de a-ţi spune că puteai face lucrurile mai bine sau că ai dat greş pur şi simplu.

 Gânduri pe care nu le împărtăşeşte

Abuzatorul te ţine la distanţă şi neagă că ar face asta.

Glumele

Abuzatorul face glume proaste pe seama ta şi te face să te simţi dispreţuit. Abuzatorul foloseşte umorul ca să te rănească.

Opoziţionismul

Orice ai spune, el va spune altceva ca să te contrazică. Pur şi simplu nu ai cum să ai dreptate, doar el are. Ideile, gândurile şi emoţiile tale nu sunt niciodată preţuite ori respectate.

Trivializarea

Abuzatorul depăşeşte opoziţionismul şi ajunge la următorul nivel, acela de a te face să crezi că ceea ce spui nu contează sau e o prostie.

Sabotajul

Când îi împărtăşeşti un vis sau un plan pe care îl ai, abuzatorul încearcă să te submineze să te facă să te simţi incapabilă de a-ţi realiza acel vis.

Schimbarea subiectului de discuţie

Este ceea ce abuzatorul face ca să trateze un subiect important pentru sine.

Acuzele

Abuzatorul sugerează că tot tu eşti sursa abuzului că orice abuz este de fapt rezultatul a ceva ce ai spus sau ai făcut tu. „Dacă m-ai fi ajutat/susţinut/ dacă nu ai fi mereu nemulţumită/ tot timpul vrei să faci ce vrei tu/ … atunci ar fi altfel” …etc etc

Omisiunea

Uită mereu ceea ce este important pentru tine. Dar vina e tot aşa că nu-l înţelegi, că exagerezi situaţia.

Dominaţia

Lucrurile trebuie să se întâmple mereu după voia sa şi tu ştii foarte bine ce prost va reacţiona dacă nu faci întocmai după voia lui.

Negarea

Dacă îţi exprimi teama sau frustrarea în legătură cu comportamentul său, se preface că nici nu ştie despre ce vorbeşti. Sigur eşti tu cam nebună sau exagerată pentru că el se poartă mereu aşa cum trebuie. Dacă nu l-ai mai acuza mereu de tot felul de chestii, lucrurile ar fi perfecte.

Eu sper să nu vă regăsiţi în niciunul dintre scenariile descrise mai sus. Dar mă îndoiesc. Trăim într-o lume plină de abuzatori şi dacă nu este soţul a fost sigur un fost iubit, vreun şef sau vreo vreo persoană care pretindea că vă este prieten sau chiar propriul părinte sau altcineva din familie.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11698 citiri

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.