Acasa | Articolul tau | Actul administrativ, aici și acolo

Actul administrativ, aici și acolo

 SHARE  

Adaugat in 23 noiembrie 2011

Actul administrativ, aici și acolo

Aici și acolo / Foto: HotNews.ro

Nu cred că există popor care să primească cu foarte mare plăcere străini rezidenți pe teritoriul său. De multe ori m-am gândit la funcționarii publici care aplică ștampila de rezidență în pașaportul imigrantului.

Nu știu ce cred ei, ce gândesc cu adevărat în vreme ce-și exercită profesia confruntând actele care îndeplinesc sau nu îndeplinesc condițiile rezidenței. Cert este că atitudinea funcționarului public, altul decât cel român, este justă, refuzurile sunt bine argumentate, ei nu-și riscă locul de muncă discriminând.

În România dimpotrivă există mereu sentimentul că ești un cerșetor al unui act administrativ a cărui îndeplinire de fapt ți se cuvine de drept. Funcționarul român își pune întrebarea dacă prenumele e nume și invers și pentru acest motiv fie nu-ți rezolvă cererea, fie ți-o amâna inutil, îți mai cere alte hârtii inutile, se leagă de detalii deseori amuzante și îți lasă sentimentul că, pentru o excepție, care în realitate trebuia precizată de lege sau se poate interpreta "in extenso", îți face o mare favoare, aceasta conducând la ideea că actul administrativ este un act special, cu o valoare intrinsecă mai mare decât însăși demnitatea umană, decât starea de fapt și de drept pe care o reprezintă.

Funcționarul străin nu se împiedică de o virgulă, el este școlit ca să înțeleagă actul administrativ. În România se ajunge, dimpotrivă, la situația de manipulare a individului prin atitudinea funcționarului public, însăși corupția pleacă de la funcționar către cetățean și nu invers. În statul occidental de imigrație, în primul rând, ești altfel tratat. Evident că există probabil și excepții, dar în general serviciul administrativ în sine are o valoare determinată calitativ de însemnătatea necesității actului, iar omul, solicitantul, capătă valoarea de om, nu de cerșetor al hârtiei care certifică o situație de drept.

Actul administrativ implică uneori o situație de interpretare care determină automat o responsabilitate în plus a funcționarului public. Administrația ar trebui să-și caute eficiența, coerența între limitele extreme, dar în același timp interne ale legii. Atitudinea funcționarului public față de cetățean arată uneori tiparele, forma, gradul de cultură al unei societăți, gradul ei de civilizație. Eu aș defini birocrația pretențios ca irrogare ex tempore legis, adică, fără a socoti timpul funcționarului, fără a socoti timpul beneficiarului actului administrativ, legea se aplică în mod extrem și exclusiv după literele ei, fără interpretare.

Birocrația este administrația care funcționează fără o organizare eficientă. Birocrații sunt funcționari publici fără creativitate, fără înțelegerea actului administrativ. Nu mai vorbim de timpul pierdut, de "statul în picioare", de aglomerație, de ușile din spate, de pachetele de cafea și ciocolata, date pe sub masă sau cu nesimțire pe deasupra mesei. Nu mai vorbim de atitudinea umilă, de milogeală, smiorcăiala în fața funcționarului. Despre aceste lucruri știe toată lumea, fiecare dintre noi ne-am îngrămădit ca să ne depunem actele pentru eliberarea cărții de identitate, ne-am trezit la 6 dimineața pentru un bon de ordine, cel puțin o dată în viața noastră.

Cei care trăiesc în România sunt obișnuiți cu situația, migranții fac însă comparația. În primul rând ei vin "acasă", în fața funcționarului lor public pe care-l plătesc prin taxele de prelucrare a actelor de care au nevoie, și vin cu imaginea funcționarului școlit în vestul Europei, sau prin alte părți. Și rămân realmente șocați, ca și când problematica birocrației românești n-ar fi întâlnit-o niciodată în viața lor. În fața lor stă funcționara flegmatică, taciturnă, care roade un măr, înfulecă o bucată de prăjitură, și care, după ce se uită în computer vreo 5-10 minute ca și când l-ar vedea prima oară în viața ei, dă click pe două butoane, apoi tipărește o hârtie, două, apoi le rupe fiindca nu sunt "conforme" cu regulamentul.

Pe emigrant nu-l deranjează incompetența funcționarei, nu-l deranjează legea, nu-l deranjează timpul pierdut, ci îl deranjează cel mai mult atitudinea. Atitudinea acestei funcționare care nu-l respectă, care nu-l privește cu demnitate pe el, ca om. De la funcționar pleacă totul, de la atitudinea lui, de la lipsa lui de comunicare corectă. Calitatea procesării actului administrativ pleacă de la banalul zâmbet, de la banala amabilitate a funcționarului public.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.Autor: Al. C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
administratiebirocratieactefunctionarscoalalegeintelegererespectinterpretareimigrantiact administrativatitudineincompetentaexceptie CITESTE MAI MULTE DESPRE

6798 citiri

46 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.