Acasa | Familie | Alăptarea pe înțelesul tuturor

Alăptarea pe înțelesul tuturor

 SHARE  

Adaugat in 10 martie 2014

Alăptarea pe înțelesul tuturor

Alăptarea nu trebuie să fie noroc și superstiție. Foto: Photoxpress

Asistenta șefă decide ea dacă ai lapte sau nu. Apoi urmează mama, bunica, mătușa, sora și în cele din urmă prietena care are doi copii, deci trebuie să știe ceva-ceva.

Ți se aduc biberoane și suzete în dar, primești mostre de lapte praf și nu este de mirare dacă cedezi în primul rând nervos și începi să te îndoiești că îți poți hrăni copilul.

Când întrebi o femeie însărcinată dacă își va alăpta copilul, răspunsul aproape invariabil este: “Dacă voi avea lapte!” Iar când le spui că un procent foarte mic, de numai 2-3% din femei nu poate efectiv alăpta, te întreabă, pe bună dreptate, de ce sunt totuși atât de multe femei în jurul lor care nu au putut alăpta sau nu au avut suficient lapte.

Ei bine, o combinație între intervențiile medicale de rutină din travaliu și după naștere, lipsa de pregătire a personalului medical a cărui educație formală nu menționează decât în treacăt alăptarea, lipsa unei tradiții a alăptării, campaniile agresive și înșelătoare ale producătorilor de lapte praf și lipsa de informare a mamei transformă alăptarea dintr-un dat natural într-o toană a norocului.

De altfel, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește alăptarea exclusivă până la 6 luni: doar 12,6% dintre mame alăptează, în timp ce media europeană este de 40%.

Jack Newman, cercetător în domeniul lactației și pediatru cu o experiență de peste 30 de ani, vine în luna mai la București

În aceste condiții, vă anunțăm că TOTUL DESPRE MAME și Asociația ProMAMA organizează pe 8, 9 și 10 mai 2014 o serie de conferințe cu Jack Newman. Acesta, cercetător în domeniul lactației și pediatru cu o experiență de peste 30 de ani, consultant al IBCLC (Comitetul Internațional al Examinatorilor Consultanților de Lactație) și, în trecut, al UNICEF, va susține în București o serie de conferințe care vor ajuta mamele să își recapete datul natural al laptelui matern.

Alăptarea nu trebuie să fie noroc și superstiție

Lăuzele reprezintă, fără doar și poate, categoria medicală cea mai vulnerabilă din punct de vedere emoțional. Iar lăuzia este momentul de cea mai mare vulnerabilitate emoțională din viața unei femei. În zilele și săptămânile imediat după naștere, ești într-o stare euforică, dar și de confuzie, de mândrie, dar și nesiguranță. O mie de emoții pe minut ți se învălmășesc în sufletul și așa stând să dea pe dinafara de atâta iubire nemaiîntâlnită, nemaivăzută, nemaiauzită.

Umbli pentru prima oară pe acest pământ cu pieptul deschis și inima la vedere. Pentru tine timpul s-a oprit în loc, în timp ce pentru ceilalți curge la fel de apăsător. Oamenii își poartă pe mai departe cu importanță grijile, îndatoririle, rutina și nu își dau seama că oricine se adresează unei lăuze operează pe cord deschis.

Este poate de înțeles că nu au răbdare și nu au empatie, sunteți în lumi paralele. Te simt ușor absentă din lumea lor grăbită și încep să te copleșească ba cu un sfat, ba cu altul.

Când nu am mai avut sânii angorjați și am crezut că am rămas fără lapte, și am sunat în stânga și în dreapta după sfaturi, acestea s-au încheiat cu exasperarea singurei mame pe care o cunoșteam atunci: “Dar ce-s eu, medic? Sună un pediatru!” Am avut și eu norocul de a avea un partener cu aplecare pentru poezie, care și-a amintit, din fericire, că îi povestisem din lecturile mele ceva cu un termen fantastic: “Furia laptelui”. Asta era, trecuse furia laptelui. Și am continuat alăptarea. Pe scurt, am avut noroc.

Însă alăptarea nu este noroc și superstiție, este naturală și firească, atunci când ai toate informațiile care să îți dea încredere.

Așa cum confirmă și Sorana Mureșan, președintele Asociației ProMAMA, “informațiile bune despre alăptare sunt adesea greu de găsit. Mamele primesc tot soiul de indicații, uneori contradictorii, de la doctori, asistentele din spital, mamele și prietenele lor sau din cărțile pe care le citesc. Este foarte dificil să faci diferența între mit și realitate, situație care crează obstacole reale pentru femeile care doresc să alăpteze. Conferințele doctorului Jack NEWMAN fac limpede această diferență.”

După doi ani și jumătate de alăptare orbească și norocoasă, parcurg în sfârșit Ghidul pentru alăptare de Dr. Jack Newman, celebrul “Dr Jack Newman’s Guide to Breastfeeding” (în curs de publicare în limba română la Multi Media Est Publishing) și fac o nouă pasiune literară. Numai că de data aceasta, e literatură câte se poate de specializată, pentru că ediția 2014 este actualizată cu cele mai recente date și include răspunsuri la dezbateri din ultimii ani.

Mai mult, Jack Newman este primul autor care deconstruiește cu argumente științifice clasicele motive prin care alăptarea poate deveni o povară pentru mamă: majoritatea tipurilor de medicamente nu necesită întreruperea alăptării, pentru că ajung în lapte într-un procentaj nesemnificativ, la fel ca și ocazionalul pahar de vin; dieta mamei nu afectează laptele și nici vopseaua de păr pe care ar putea-o alege etc.

Astfel, Jack Newman devine, înainte de orice, medicul care scoate alăptarea din ignoranță și superstiție, oferindu-i cadrul științific care poate da în ziua de astăzi un impuls alăptării, în beneficiul mamelor și al copiilor.

Ne vedem pe 8, 9 & 10 mai, la Conferințele “Alăptarea pe înțelesul tuturor cu dr. Jack Newman”!

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
alaptaretotuldespremame.rojack newmanconferinteparentingrecomandarinou nascutmama CITESTE MAI MULTE DESPRE

4927 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.