Acasa | Carte si Film | Alice Munro

Alice Munro

 SHARE  

Adaugat in 19 septembrie 2014

Alice Munro

Alice Munro, Ură, prietenie, dragoste, căsătorie Foto: LuciaT

Nu mai citisem nimic de autoare, am profitat de e-bookul gratuit de la elefant.ro de zilele trecute. Mai există alte două volume de povestiri ale ei traduse la editura Litera, Prea multă fericire şi Dragă viaţă. Eram curioasă mai ales pentru că a luat Nobelul pe 2013, bineînţeles. Acum m-am lămurit: merită din plin, puteţi lua cu încredere, dacă aveţi chef, proza ei e mai citibilă decât a multor altor autori nobelizaţi, e foarte bine scrisă, realistă, dinamică, fără sentimentalisme sau parti pris-uri ideologice sau experimentalisme, cu multe cârlige în text care să te ţină interesat până la capăt, cu o foarte bună tehnică a montajului. Eventual i-ar putea deranja pe acei cititori (bărbaţi) hardcore care refuză cu îndârjire să citească despre femei şi din punctul lor de vedere, dar ar fi pierderea lor.

Alice Munro, Ură, prietenie, dragoste, căsătorie, trad. Justina Bandol, ed. Litera, 2014 (e-book)

Titlul funcţionează perfect ca un tag cloud. Sunt vieţi de femei şi bărbaţi de-a lungul anilor, cupluri se fac şi se desfac, se deapănă fire în jurul unor întâmplări mărunte sau tragice, dar care capătă semnificaţii contradictorii.

Moartea unei femei în urma unui accident cu o lampă de ulei (de dinainte de introducerea curentului electric) devine un mit fondator pentru o familie cu mai multe ramuri, secretul dur din viaţa altei femei (un fel de emancipată nu foarte subtilă), fosta fetiţă a victimei, dar şi subiectul unei povestiri scrise de o nepoată care se detaşează cu cinism de rădăcinile ei provinciale pentru a se dedica literaturii. Un fapt divers oarecare pune în mişcare tot felul de mecanisme interpretative, adoptate de generaţii diferite în stiluri diferite şi cu scopuri diferite, dar cumva rămâne totuşi într-un cerc de lumină un singur gest pur, omenesc: strigătul fetiţei căreia i se refuză vizita la spitalul unde moare mama ei, ca să şi-o poată aminti pe urmă tot sănătoasă, “Dar ea ar vrea să mă vadă!”.

În prima povestire (cea mai fantezistă, cea mai spumoasă, poate cea mai riscată), o farsă pusă la cale de două pubere răsfăţate şi crude se întoarce pe dos şi devine o adevărată feerie pentru victima potenţială. Fetele vor să-şi bată joc de o servitoare pe care o cred caraghioasă şi îngrămădită, dar complotul lor crud îi aduce femeii, de fapt, o şansă nesperată, o viaţă la care nici n-ar fi putut visa. Eu am simţit şi o satisfacţie nebună, total ne-literară şi foarte primitivă la textul ăsta: m-am bucurat că nu le-a ieşit nesuferitelor planul :)

Şi în ultima e tot o întorsătură neaşteptată în viaţa unui cuplu, un fel de “s-a întors roata”. Un soţ intelectual care şi-a permis de-a lungul anilor destule aventuri cu studente, dar a fost suficient de tare încât nu şi-a părăsit soţia, e nevoit, la bătrâneţe, să se ocupe de flirtul ei nevinovat şi sincer cu un alt bătrân internat la azil, încearcă s-o ajute să-şi întâlnească iubitul platonic, pentru că nu poate suporta s-o vadă pradă depresiei – dacă depresia ei ar continua, ar trebui mutată în saloanele de la etaj, acolo unde nu mai e de aşteptat nimic altceva decât moartea.

O rochie maronie, un tort festiv, un filtru de cafea strălucitor, un furou – micile obiecte din recuzita feminină a lui Alice Munro capătă un tratament special, devin adevărate vedete ale textelor ei, le vezi foarte bine şi le înţelegi semnificaţia, cu mult mai serioasă decât ar putea să pară. Uite cum începe povestirea Casa cu grinzi de lemn:

“Lionel le povesti cum murise mama lui.

Ea ceruse să-i dea machiajul. El îi ţinu oglinda.

- O să dureze cam o oră, spuse ea.

Cremă de bază, pudră, creion de sprâncene, rimel, creion de buze, ruj, fard de obraz. Lucra încet şi cu mână tremurândă, dar rezultatul nu fu rău.

- Nu ţi-a luat o oră, zise Lionel.

Ea spuse că nu, nu asta voise să spună.

Voise să spună când o să moară.”

Poate vreo tânără autoare va face acelaşi serviciu unor obiecte reprezentative pentru femeile de azi. Care-ar fi obiectele alea? O rochie, un tort, un aparat casnic? Hm, chiar nu se schimbă nimic? Furoul, totuşi, a dispărut, nu-i aşa? Eu am purtat în liceu, dar de-atunci parcă nici n-am mai văzut obiectul ăsta vestimentar – o fi din cauza mea, că nu prea port eu rochii?

.Autor: LuciaT
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7443 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.