Acasa | Articolul tau | Am doar două mâini şi fac cu ele ce pot, când pot, cum pot

CONCURS UNA de la ING

Am doar două mâini şi fac cu ele ce pot, când pot, cum pot

 SHARE  

Adaugat in 2 decembrie 2013

Am doar două mâini şi fac cu ele ce pot, când pot, cum pot

Am doar două mâini. Foto: sxc.hu

Femeia modernă... privind aceste două cuvinte îmi amintesc de o imagine pe care am văzut-o la un moment dat pe internet.

O doamnă ce, după îmbrăcăminte, părea să provină din anii '60, cu zâmbetul pe buze ca într-o reclamă la pastă de dinţi, care avea nu două, ci mai multe mâini: cu una calca, cu alta gătea, una ţinea copilul, una spăla rufele, una ţinea o mătură... iar lângă era scris: „Pentru mama, cu tot respectul şi toată dragostea.”

Din multitudinea de comentarii la această imagine, unul mi-a atras atenţia în mod special: „Aşa ceva nu mai găseşti în ziua de azi!”. Poate am interpretat eu greşit tonul ca fiind unul nostalgic şi uşor dezgustat de ceea ce numim femeie modernă.

Însă ştiu ca în minte deja mi se formase răspunsul la această remarcă: da, nu mai găsești „aşa ceva”, pentru că în ziua de azi doamna respectivă mai are alte câteva mâini în plus: una pentru sacoşa de cumpărături, una pentru volanul unei maşini, alta pentru calculator (pentru muncă, nu pentru recreere) etc., iar zâmbetul de pe buze este unul forțat, ”de ochii lumii”.
 
Până când m-am căsătorit am locuit cu părinții mei și, deși mai ajutam din când în când la treburile casnice, mama era ”femeia cu 20 de mâini”, deoarece tatăl meu era reprezentantul tipic al bărbatului, adică o ajuta foarte rar. Sarcina lui era să aducă bani în casă… și cam atât.

După ce m-am căsătorit și mutat la casa mea împreună cu soțul, din ambiție și încăpățânare, am refuzat orice ajutor din afară. Spun din afară, deoarece soțul meu, spre deosebire de alți bărbați, nu numai că știe cum arată un aspirator sau o mașină de spălat, ci le și folosește, astfel încât am avut parte de ajutor de la el, iar sarcinile am reușit să le împărțim cât de cât în mod egal.

La doi ani după ce ne-am căsătorit, a apărut și fetița noastră. Amândoi ne-am dorit foarte mult acest copil, și iată că Dumnezeu, sau soarta, sau destinul, cum vreți voi să-i spuneți ne-a îndeplinit dorința.

În momentul în care am revenit din spital acasă, aceiași încăpățânare și ambiție nu m-au lăsat să accept ajutor. De această dată însă eram oarecum acoperită de scuza că ambele bunici erau ocupate cu serviciul, astfel încât oricum le-ar fi fost greu să mă ajute.

Primele săptămâni în noua mea postură de mamă au fost destul de dificile. Pe lângă faptul că fetița mea mă solicita non-stop, nu prea dormea pe zi, stătea destul de mult timp la sân, cu alte cuvinte îmi ocupa aproape tot timpul, simțeam aceiași nevoie aproape disperată să rezolv și celelalte sarcini zilnice, astfel încât aveam zile când soțul venea de la serviciu, iar eu mă simțeam vinovată că nu avusesem timp să fac mâncare, să spăl sau să calc, că doar „stăteam acasă toată ziua”.

Spre norocul meu însă, am început să îmi dau seama că trebuie să îmi stabilesc anumite priorități de-a lungul zilei și să încerc să mă ocup doar de acele lucruri care nu suferă amânare. Cu alte cuvinte: am doar două mâini şi fac cu ele ce pot, când pot, cum pot.

Între timp m-am întors la serviciu, de fetiță se ocupă o bonă până seara, când ajungem acasă, fie eu, fie soțul, iar restul treburilor le rezolvăm pe rând. Și ca să revin din nou la imaginea mea despre femeia modernă de la început, acum s-au mai adăugat două perechi de brațe la cele deja existente, însă de această dată nu sunt ale mele și nu îmi îngreunează, ci din contră, îmi ușurează viața.

Cât despre zâmbet… acesta este acolo, nu mai este unul fals, forțat, ci unul din toată inima, chiar dacă uneori este doar un surâs firav.

Nota redactiei: Acest material a fost primit in cadrul concursului UNA de la ING.

Din aceeasi serie citeste si:

.

Maternitate, carieră şi prejudecăţi

.

Echilibrul viata – munca, o cursa contra cronomentru!

.

Tutoriale pentru inteles femeileAutor: Adriana
 


 SHARE :  Trimite pe mail
carieramaternitatefamilietreburi casnice CITESTE MAI MULTE DESPRE

8130 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.