Acasa | Familie | Am întâlnit și români divorțați fericiți

Am întâlnit și români divorțați fericiți

 SHARE  

Adaugat in 16 februarie 2017

Am întâlnit și români divorțați fericiți

Divort. Foto: pixabay.com

Incă din cele mai vechi timpuri, divorțul a fost considerat un subiect tabu. Poate acum e abordat mult mai deschis, însă, cu siguranță, are încă o conotație cu greutate.

Puțini văd divorțul ca pe ceva benefic, chiar dacă nu ne referim la extremele evidente, când acesta te eliberează. Divorțul e o ruptură, e ceva ce cu siguranță nu ai planificat la început de drum, iar dacă pe parcursul acestui drum intervin și copii, lucrurile devin cu atât mai complicate și mai triste. Sau așa se spune.

„Știam că nimic nu poate fi mai greu decât a fi singur în doi”

Scriu acest articol prin prisma unei femei divorțate. Mai mult, a unei mame divorțate, și mărturisesc că nu a fost ușor. Nu mi-a păsat foarte mult cum voi fi privită de către ceilalți, nu mi-a păsat de greutățile financiare, știam că nimic nu poate fi mai greu decât a fi singur în doi. Dar mi-a păsat de copii. Mi-am pus milioane de întrebări înainte. Ce simt ei? Cum văd ei despărțirea dintre mama și tata? Înțeleg ei despre ce este vorba? Pot ei să înțeleagă deciziile părinților sau își fac propriile scenarii? Au ei vârsta potrivită? Se simt ei vinovați pentru eșecul nostru? Mai mult, cum să le explic că nu este vorba, de fapt, de un eșec?

N-am găsit cu adevărat răspunsul la aceste întrebări niciodată. Dar l-au găsit ei, copiii mei, și pentru mine. Ei au fost cei care au înțeles tot ceea ce era de înțeles. Împreună am acceptat și am mers mai departe. Nu m-am considerat norocoasă, pentru că nu știam că se poate și altfel, decât din auzite. Mă așteptam să fie rău și greu, dar nu a fost și am considerat asta un fapt firesc, până când m-am lovit de experiențele celor din jur. Ca un făcut, după ce am divorțat, tot ce am auzit în jurul meu au fost extreme. Niciunul dintre prietenii mei divorțați nu se mai înțelegeau după divorț, nici măcar de dragul copiilor. Certuri, războaie, adevărate planuri malefice, în urma cărora primii care aveau de suferit erau copiii.

Divorțați și, totuși, alături

„Mai surprinzător a fost, însă, faptul că am întâlnit în acea sală și oameni divorțați și fericiți”

Pe 27 ianuarie a avut loc lansarea cărții „Când părinții se despart. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin procesul de separare”, de Penelope Leach, o lansare marca TOTUL DESPRE MAME. În cadrul lansării, am avut parte și de un atelier susținut de psihologul Monica Lespezeanu, care a răspuns întrebărilor tuturor părinților aflați în sală, în număr surprinzător de mare pentru mine. Mai surprinzător a fost, însă, faptul că am întâlnit în acea sală și oameni divorțați și fericiți, alături unul de altul.

„Fostul soț se afla între fosta soție și copil, având câte o mână disponibilă pentru fiecare”

Am trecut de la agonie la extaz cu fiecare experiență povestită, pentru ca, la final, cineva să aibă curajul să spună: „Da, fostul meu soț este în continuare alături de mine, chiar la acest eveniment, suntem în continuare părinții copiilor noștri, prezenți și ei aici, și suntem în continuare cei mai buni prieteni și părinți, chiar dacă nu mai suntem căsătoriți.” Fostul soț se afla între fosta soție și copil, având câte o mână disponibilă pentru fiecare.

Dacă am plecat cu ceva în urma evenimentului a fost o mare confirmare. Confirmarea că poate exista viață liniștită după divorț, pentru toate părțile implicate. Că foștii parteneri se pot înțelege și pot avea un viitor comun. M-am bucurat să văd că nu sunt singura norocoasă. Căci nu, divorțul nu este o rușine și cu siguranță nu trebuie să fie o tragedie. Cum trebuie însă abordat și care să fie calea corectă pentru copii, nu poate spune nimeni. O comunicare deschisă și înțelegerea că ei, copiii, sunt pe primul plan sunt însă primii pași de urmat.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5450 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.