Acasa | Good to know | Analize si pregatiri inainte de sarcina
Pregatiri / Foto: Photoxpress
Analize si verificari
Medicul de familie este primul la care va prezentati dupa ce v-ati hotarat sa faceti un copil. Acesta va va indruma catre ginecolog, dentist si veti face teste de sange. In unele cazuri este nevoie si de indrumarea unui nutritionist, a unui endocrinolog sau a altor medici, dar asta este in functie de rezultatele analizelor. Primele verificari urmaresc daca suferiti de boli cu transmitere sexuala (Chlamydia, sifilis), de infectii (toxoplasmoza, rubeola, rujeola, infectia primara cu virusul citomegalic), se realizeaza hemoleucograma (importanta pentru depistarea anemiilor), se verifica tensiunea, glicemia etc. Ginecologul va va face testul Babes Papanicolau, ecografii pentru a vedea starea sistemului reproducator si va analiza secretiile vaginale.
Dr. Gica Gheorghe, medic specialist obstetrica-ginecologie si lector in cadrul proiectului Scoala Parintilor MedLife, explica intr-un interviu oferit MedLive.ro: “inainte ca parintii sa hotarasca aparitia pe lume a unui copil, este bine sa se prezinte la un control preconceptional, care trebuie sa cuprinda un set de analize, printre care: examenul glandei tiroide, examenul sanilor, in special la femeile peste 35 de ani, examenul tegumentelor, examenul genital, inclusiv testul Papanicolau daca acesta nu a fost realizat, grupa de sange si Rh inclusiv al partenerului, anumite analize de infectii care pot influenta evolutia ulterioara a sarcinii – rubeola, varicela, hepatita B – pentru acestea se pot efectua vaccinuri inainte de a ramane gravida; toxoplasma, CMV. Majoritatea analizelor realizate in perioada de preconceptie sunt cele care verifica starea de sanatate a memei, in functie de istoricul si de bolile de care sufera, urmand sa se faca anumite analize specifice. In functie de afectiunile de care sufera pacienta trebuie corectate anumite tratamente care pot fi teratogene si inlocuite cu medicamente care pot fi luate pe parcursul sarcinii; este important sa incepeti cu o luna cel putin inainte de conceptie sa luati acid folic, care scade riscul de anomalii genetice fetale”.
Mananca sanatos
Femeile care au suficient acid folic (vitamina B9) in organism inainte si pe perioada sarcinii isi protejeaza copilul de unele defecte majore din nastere ale creierului sau ale coloanei vertebrale. De ce se recomanda si inainte de sarcina? Pentru ca vitamina B9 este importanta si pentru fertilitatea cuplului. Acidul folic se gaseste din plin in alimente precum vegetale cu frunze (spanac, stevie), legume sub forma de boabe verzi sau uscate (fasole, mazare, linte), in galbenusul de ou, drojdia de bere, produsele fainoase fortificate (paste, cereale, paine), in unele cereale pentru micul dejun, in seminte de floarea soarelui, in ficat si rinichi. Sucul de portocale, ananasul la conserva, sucul de grapefruit, bananele, porumbul sau ridichile contin de asemenea vitamina B9, insa in cantitati moderate. De ce aleg totusi medicii sa prescrie aproape tuturor viitoarelor mame suplimente? Preventiv. Deficienta de acid folic are consecinte grave, atat asupra gravidei cat si a fatului. Pe de alta parte, fiind o vitamina solubila in apa, ce este eliminata din corp constant prin urina, exista sanse extrem de mici ca cineva sa ajunga la supradoza.
Organismul tau are nevoie de acizi grasi omega-3 pentru o fertilitate optima, iar pestele este cea mai buna sursa. Daca sunteti vegetariana, sau pur si simplu nu va place pestele, incercati semintele de in. Acestea sunt cea mai bogata sursa vegetala de omega-3. Cumparati seminte, macinati-le intr-o rasnita de cafea si presarati-le peste cereale, pe painea prajita, intr-un smoothie ori intr-un milk-shake. Daca nu aveti timp, cumparati o sticla de ulei de seminte de in si adaugati 1 lingura pe zi peste salata, peste floricele sau peste cartofii copti. Atentie, nu gatiti cu acest ulei, caldura ii distruge nutrientii benefici.
Refaceti-va rezervele de fier din organism inainte sa ramaneti insarcinata, mai ales in cazul in care sangerati abundent in perioada menstruala. Pe de o parte, la menstruatie pierdeti mult fier, pe de alta parte, in perioada sarcinii corpul are dificultati in mentinerea rezervelor de fier pe masura ce o parte dintre minerale se duc spre copil. Pentru a inrautati lucrurile, prea putin de fier la inceputul sarcinii va creste riscul de a dezvolta anemie postpartum (o conditie care afecteaza 27% dintre proaspetele mame) ceea ce inseamna ca numarul celulelor rosii din sange scade sub nivelul normal si, o data cu acesta, scade si energia. Daca nu consumati multa carne rosie, vor fi necesare suplimente de multivitamine cu fier. Din fericire insa, aceste necesitati se vad la testele de sange preconceptionale.
Listeria este o bacterie nociva care se gaseste in carnurile crude, pe legumele nespalate si in produsele din lapte nepasteurizat. Femeile insarcinate sunt de 20 de ori mai predispuse decat adultii sanatosi sa contacteze acest virus. Cele care incearca sa conceapa trebui sa fie de asemenea precaute, deoarece listerioza (infectia cauzata de Listeria) poate provoca un avort spontan in primul trimestru de sarcina. In cazul unei sarcini mai avansate, exista riscurile unei nasteri premature sau al nasterii unui copil mort. Pentru a evita aceste riscuri spalati bine legumele, gatiti bine carnea, evitati complet alimentele precum sushi cu carne cruda, fructele de mare afumate refrigerate si branzeturile facute din lapte nepasteurizat. De asemenea, evita alimentele care au stat la temperatura camerei mai mult de 2 ore, desi locul lor ar fi fost in frigider, si seteaza congelatorul pe -40°C sau mai jos.
Citeste articolul integral pe MedLive.ro