Acasa | Familie | Anul acesta vreau de toate!

Anul acesta vreau de toate!

 SHARE  

Adaugat in 15 ianuarie 2015

Anul acesta vreau de toate!

6 cadouri de la mine, pentru mine Foto: morguefile.com

Anul acesta vreau de toate. Am început cu un telefon nou. Pe sufletul meu. Alb si delicat. Nu că ăla vechi n-ar mai fi funcționat. Pur şi simplu, de ăsta-mi place mie mai mult. Şi a fost ca un semn că anul ăsta e unul de ieşire din tipare.

Aveam nevoie de treaba asta ca de o gură de oxigen. Să mă scutur de mine aia veche cum se scutură şarpele de pielea veche. Şi tot ce nu mi-a adus Moş Crăciun, îmi fac cadou singură.

Mi-am scris o listă. Lista cu cadouri pentru mine, de la mine.

Să fiu în mintea mea

Primul cadou a fost mai mult timp pentru meseria mea. Dar nu atât de mult încât să mă covârşească sentimentul de vină şi să mă sufoc de dor de copil. L-am plasat la o bunică din vecini de la 12 până la 4 în fiecare zi, după şcoală. În total, am acum 8 ore ale mele. Opt. OPT. OOOOPT! În care mi-am interzis să gătesc, spăl, calc. E minunant şi terifiant în egală măsură. Ştiu că multe dintre voi faceți asta de când erau copiii muuuult mai mici decât al meu. Uite că eu n-am reuşit până acum. Abia la 8 ani ai lui m-am simțit eu confortabil să-mi fac cadou orele astea. În care mă-ntâlnesc cu creierul meu şi muncim cot la cot, chit că o ia casa la vale.

Să fiu (mai) femeie

Al doilea cadou este să-mi ofer obiecte si ritualuri inutile, de care nu depinde viața nimănui, doar starea mea de bine. Am de gând să-mi permit să accesez acea parte din viața unei femei fără de care nu ai fi mai puțin, dar te simți mai puțin. Cosmetică o dată pe lună. Geantă nouă înainte să arate jalnic cea de zi cu zi. Haine care-mi plac, chiar dacă nu-mi trebuie neapărat. Nu multe şi ieftine, ci puține şi frumoase.

Să zbor

Al treilea, cam aspirațional, e adevărat, este o vară altfel decât cea de anul trecut. N-am reuşit să ajungem decât cinci zile amărâte, la mare. Anul ăsta vreau să zburăm cu avionul undeva. Oriunde, dacă-l întrebi pe Tudor. Numai să zburăm. Sunt de acord cu el. Vreau să vadă un pic din lumea asta mare, să simtă pe pielea lui o țară altfel decât a noastră, una unde nu se poate ajunge cu maşina. Şi o să mă țin cu dinții de acest dar pe care mi-l doresc pentru noi trei. Nu mă las, chit că va trebui să facem poțiuni magice de extins timpul ăsta afurisit şi restrictiv. O să-l lungesc ca pe o gumă prinsă-n păr şi o să ne ajungă să şi călătorim.

Să aplaud

Al patrulea cadou pe care vreau să mi-l ofer este să scot nasul din casă-muncă. Stăm în Bucureşti, unde nu există week-end în care să nu poți vedea ceva interesant. O expoziție, un concert, un film, o piesă de teatru. Anul ăsta vreau să aplaud şi altceva decât serbările de la şcoală şi să-mi permit neuronilor să-şi umfle muşchii. Să se simtă ca la sala de forță încercând să desluşească mesaje complicate sau cărți care nu se pot citi pe plajă.

Să pot

Pe locul cinci aş aşeza dorința aprigă de a mă reseta mental. Prea m-am obişnuit să accept când mi se spune “nu se poate”. Ba se poate. Ascultați-mă pe mine, orice se poate! Îmi las în urmă pielea veche, prea mică să încapă în ea toate visele şi dorințele mele şi îmbrac o piele nouă, elastică, numai bună de burduşit cu dragoste şi emoții frumoase şi începuturi nou-nouțe. Cu asta am să-mi ocup timpul liber: voi sfâşia cu mâinile goale țiple de pe vise uitate pe rafturi prea înalte să le mai vezi în fiecare zi şi uiți de ele acolo, cocoțate la mansarda prea multor “nu se poate”-uri.

Să iubesc

Pe ultimul loc, dar cel mai important şi scris cu majuscule, aşez un nou fel de a-mi iubi copilul. Accept că nu mai e un bebeluş neputincios. Recunosc că-şi poate lega singur şireturile şi că trebuie să mă dau doi paşi în spate şi să-l privesc mai mult decât să intervin cu ardoare la fiecare hop pe care îl are de trecut. Acesta nu este, de fapt, nici un cadou şi nici un vis pentru mine. Este un dar pentru el, prin care celebrez faptul că a crescut şi că îşi este suficient din mult mai multe puncte de vedere decât îmi place mie să recunosc. Asta s-ar putea să nu-mi iasă din prima. Dar o să-mi dau silința cât pot eu de mult să mă bucur că-mi creşte copilul, în loc să mă păcălesc că e încă atât de mic încât nu pot întinde cordonul ombilical mai mult de patru ore distanță.

Text de Ruxandra Rusan

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7350 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.