Anul sabatic: regasirea. Foto: Photoxpress
In definitie, Shmita inseamna al saptelea an de pauza pentru agricultura iar orice activitate de natura agricola – arat, semanat, cules – este interzisa de Tora. Cu toate acestea, de productie se poate bucura oricine. Totodata, Shmita are ca al doilea aspect datoriile, care la sfarsitul anului sunt anulate sau uitate – cei care vor intelege acest lucru, vor avea parte de recolte bogate si belsug.
Originea conceptului vine insa din Biblie. In a saptea zi dupa ce a creat lumea, Dumnezeu s-a odihnit si pentru ca noi suntem creati dupa chipul si asemanarea Sa, acest an sabatic ar trebui sa fie obligatoriu in decursul vietii, ca un semn de multumire pentru existenta noastra.
In realitate, vorbim despre o calatorie prin lume unde sa te poti regasi printre locatii noi, culturi diferite si traditii neobisnuite. Locuri in care sa "gusti" din specific, sa traiesti printre straini si sa te descoperi. Bineinteles, exista costuri destul de ridicate, nu este usor sa te intretii fara serviciu pentru un an intreg – probabil din acest motiv nu foarte multe persoane isi pot permite aceasta pauza in cariera si viata personala pentru o regasire a sinelui.
Exista si categorii "favorizate": majoritatea universitatilor ofera profesorilor si doctoranzilor acest an sabatic pentru cercetare stiintifica aprofundata pe teren si din ce in ce mai multe companii multinationale ofera posibilitatea angajatilor sa isi ia concediu prelungit pentru anul sabatic – probabil au inteles importanta comfortului spiritual asupra muncii intelectuale.
In Romania, exista cateva persoane care au trait anul lor sabatic si au povestit experienta in diferite interviuri sau pe blogul personal. Majoritatea articolelor sunt inspirationale asa ca le recomand cu drag. Si pana sa scrieti si voi despre anul vostru sabatic, luati o foaie de hartie, jucati-va cu globul pamantesc si alegeti destinatiile voastre pentru anul sabatic. Un pic de imaginatie, mai multa motivatie si o gandire in afara cutiei pot transforma visele in realitate. Numai cerul este limita.