Acasa | Familie | Are șase ani și nu știe să pupe icoana? Rușine!

Are șase ani și nu știe să pupe icoana? Rușine!

 SHARE  

Adaugat in 17 mai 2016

Are șase ani și nu știe să pupe icoana? Rușine!

Baiat. Foto: Photoxpress

Am crescut la țara unde, dacă nu știți cum e, vă povestesc eu. În lumea satului, există un singur lucru care are o importantă capitală și care înglobează absolut toate aspectele vieții: gura lumii.

Poți să faci orice acolo, dar să nu intri în gura lumii. Iar cum gura lumii, de regulă, e foarte păcătoasă, acest ”orice” e foarte limitat.

Practic, nu prea poți să faci nimic pentru că imediat te vorbește lumea. Cât am fost copil, m-am abținut de la foarte multe lucruri ca să nu râdă lumea de noi. Îmi amintesc că bunica mea se supăra dacă înșfăcam un codru de pâine și fugeam pe stradă, la copii. Nu puteam mânca pâine goală în văzul lumii – dacă ar fi crezut lumea că suntem săraci și mi-aș fi făcut familia de râs?

Am plecat de mai bine de 20 de ani de acolo și toate aceste lucruri mi-au rămas în cap. Am descoperit asta vineri, adică în Vinerea Mare, când mă pregăteam să plec la țară cu Victor. În timp ce-mi făceam bagajele, am avut un scurt moment de panică: cu ce mă îmbrac la biserică? Nici când am fost mireasă n-am fost așa preocupată de vestimentația cu care să trec pragul sfântului lăcaș, dar iată că presiunea care a fost pusă pe mine toată copilăria – să ne îmbrăcăm frumos, cel mai frumos, cu cele mai bune haine – mi-a rămas vie.

Când eram mică, în fiecare an de Paște, aveam totul nou, inclusiv chiloții. Nu exista Paște pe care să nu-l aștept cu toate hainele noi, cumpărate de mama, haine care de cele mai multe ori îmi veneau prost. Dar erau noi! Când am mai crescut, lucrurile s-au mai schimbat un pic. Nu mai aveam chiar toate hainele noi, dar oricum la biserică trebuia să mă duc îmbrăcată frumos. Și toată lumea era la fel! Fiecare Paște era un fel de săptămâna modei pe ulița satului.

În fine, să revenim la prezent. Acum mi-am pus o rochiță (nu nouă) în bagaj și m-am liniștit. Copilul avea hainele pregătite. Eram în grafic. Mama și bunica puteau sta liniștite, nu le făceam de râs în sat.

Mă rog, în sat nu le-am făcut. În schimb, le-am făcut în biserică în momentul în care copilul n-a pupat icoana. Nu știu de ce, dar de când eram copil am avut un dinte împotriva pupatului de icoane. Totul mi se trage de la un Crăciun când, la biserică fiind, am văzut o tanti care a a dat o sărutare umedă unei icoane. Știți cum te pupă mătușile de la țară, că au impresia că dacă nu te umplu de salivă, nu te-au pupat cum trebuie? Așa a fost și cu icoana atunci. Am văzut cum firicelul de salivă se întindea între gură și icoană, în momentul în care femeia se retrăgea după ce dăduse sărutarea. De atunci, nu m-am mai putut atinge cu gura de icoanele din biserică. De aceea, nici n-am insistat ca Victor să facă așa ceva.

L-am învățat să-și facă cruce, l-am învățat câteva rugăciuni, dar nu să pupe icoane. De-aia și-a dat toată lumea coate când copilul nu numai că n-a pupat icoana, dar a și refuzat s-o facă atunci când i s-a zis. Nu i-am zis eu, i-a zis o bătrânică, pe care el a ignorat-o total. Apoi a venit spre mine și m-a întrebat dacă e al meu și câți ani are.

– Are șase ani și nu știe să pupe icoana? Rușine!

– Nu, are șase ani și nu trebuie să pupe icoana.

– Da, dar e rușine!

– Rușine mi-ar fi în locul matale, i-am zis și am părăsit incinta, plină de rușine.

Am uitat să vă spun și celălalt lucru important în lumea satului, pe lângă gura lumii: rușinea! Gura lumii și rușinea, rușinea de gura lumii, rușinea în gura lumii.

Bine că nu-mi pasă de niciuna!

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

14316 citiri

75 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.