Acasa | Familie | Aş face (aproape) orice pentru copilul meu!

Aş face (aproape) orice pentru copilul meu!

 SHARE  

Adaugat in 26 decembrie 2014

Aş face (aproape) orice pentru copilul meu!

Mi-aș da viața pentru el, dar nu aș desena în locul lui Foto: Photoxpress

Aşa suntem noi, mamele. Nişte ființe supranaturale care îngrămădesc în umilele 12 ore ale zilei activități cât pentru 48. Aş face orice pentru copilul meu. Cu câteva excepții care mă ajută să nu-mi pierd mințile.

1. Nu-i calc hainele

Cu excepția cămăşilor pentru şcoală. De ce aş călca vrafuri întregi de bluze care oricum se vor rida după primele trei tumbe? Îmi asum look-ul şifonato-relaxat al copilului meu, iar când le va vrea călcate şi va dori să se pună la patru ace de dragul unei colege, sunt sigură că va fi suficient de matur ca să învețe să calce. Sau măcar să respecte hainele din dulap şi să nu răscolească totul ca o tornadă în căutarea nu ştiu cărui tricou preferat. Până atunci, consider că liniştea noastră sufletească şi pacea din casă sunt mai importante decât pantalonii de trening călcați la dungă.

2. Nu mă (mai) joc cu el

Ştiu cum sună: oribil. Cum să nu îți placă să te joci cu propriul tău copil? Ei bine, nu-mi place. Poate dacă era fată, mai mergea. Însă mă-ndoiesc că mi-ar fi plăcut să mă joc cu regularitate. Aşa, băiat fiind, de pe la 3, 4 ani ai lui nu am mai găsit nici urmă de bucurie în joaca pe care o preferă el. Stăteam pe covor cu o mare de maşinuțe care urma să se ciocnească cu o armată de monştri din plastic. Număram scamele şi aş fi dat orice să fac altceva. Să mă pensez, să citesc, să aspir. Îmi lipseşte drive-ul pentru jocuri băiețeşti, chiar dacă nu implică bătăi şi confruntări imaginar sângeroase. Dacă mă dau cu bicicleta, vreau să mă plimb agale, să mă uit la copaci, să mai schimb o vorbă. În niciun caz nu doresc să mă iau la întrecere, să cobor scări abrupte sau să-ncerc să sar cu roata peste o minge. Mi-e frică, mă enervează, mă plictiseşte. Nu vreau să mă joc nici de-a v-ați ascunselea, nici de-a prinselea, nici leapşa sau fotbal sau tenis. Toate astea le poate face foarte bine cu prietenii lui. Sunt dispusă să-i permit să invite copii acasă la noi când doreşte. Dar joaca cea autentică e între copii, nu între ei şi un adult care îşi dă silința să mimeze entuziasmul pentru ciocniri violente între un monster-truck şi un tanc. Copiii, lăsați să se joace singuri, nu se plictisesc, îşi fac reguli, negociază, trăiesc jocul şi îl transformă în prilej natural de a-şi dezvolta inteligența socială. Regula se aplică şi pentru jocurile de tabletă. Arunc un ochi, cântăresc bine dacă nu e prea violent sau stupid jocul, apoi mă retrag demn şi nu mai vreau să ştiu la ce nivel a ajuns copilul sau ce arme a mai deblocat. Dacă are dileme la vreo strategie, ştie să nu vină la mine. Are prieteni cu care poate discuta şi împărtăşi aceste vicii de procedură.

Eu n-am idee cum se construieşte un turn în Minecraft şi nici nu doresc să aflu, mulțumesc.

3. Nu fac lucru manual

Când eram mică, îmi cosea bunică-mea ce era de cusut pentru ora de lucru manual. N-o făcea de dragul meul, ci de ruşine. Cum să fie nepoată-sa aşa, cu două mâini stângi, într-o mare de fetițe talentate şi iscusite? Şi-n ziua de azi am rămas la fel de stângace la tot ce înseamnă artă izvorâtă din mâinile personale. Nu ştiu să decupez, să lipesc sau să construiesc frumos.

M-am prins cum stă treaba când Tudor avea de făcut un proiect pentru şcoală: un brăduț de hârtie. După ce s-a tot plâns că nu poate, că e greu, am pus umărul să-l ajut. În 10 minute, copilul era călare pe tabletă, în timp ce eu, cu youtube-ul deschis pe masă, decupam fâşii de hârtie creponată. Am lăsat totul baltă. Alarmat de ce-a ieşit din mâinile mele, a preluat frâiele bodogănind şi a făcut cât a putut el de bine. La fel cu scrisorile pentru Moş Crăciun. Ce sens are să-i suflu în ceafă şi să-l ajut să conceapă o scrisoare perfectă, să-l critic sau să-i reproşez că nu face şi-un desen la final, când scrisoarea ştim foarte bine că va ajunge, oricum, în dosarul cu desene şi alte amintiri-de-când-erai-tu-mic?!

În plus, n-am înțeles niciodată de ce să te înduioşeze mai mult o pictură perfect săvârşită de mamă, pentru copil, decât una stângace şi autentică a copilului?!

Text de Ruxandra Rusan

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9697 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.