Acasa | Articolul tau | Avortul: libertatea lui, libertatea mea

Avortul: libertatea lui, libertatea mea

 SHARE  

Adaugat in 26 martie 2013

Avortul: libertatea lui, libertatea mea

Din punctul a in punctul b. Foto: Photoxpress

Sunt un susţinător pro-life, dar asta nu spune totul. Încadrarea terminologică încheie prea devreme un posibil dialog fructuos pentru ambele părţi.

Sunt preocupat de tema avortului, a respectului vieţii. Sunt ani de când port şi răsucesc gânduri şi argumente despre acest subiect. Prea repede însă, o analiză a avortului este asumată ca o critică personală, ca imixtiune în capacitatea şi dreptul de a alege. Pe această parte, discuţia nu are succes, sau este foarte clară: este evident pentru toată lumea că poţi să faci orice, dacă vrei (poţi face acest lucru, ai această libertate).

Observaţia aceasta nu este însă suficientă pentru a trage o concluzie despre chestiunea avortului.

Exclud baza religioasă a discuţiei despre avort, cel puţin în acest articol. Calea logică, dar şi apelul la platfoma general acceptată a "dreptului la viaţă, libertate şi siguranţă", coroborate cu recentele descoperiri medicale, îmi par o abordare mai potrivită.

1. Calea logică: pentru existenţa unei linii, avem nevoie de două puncte: a şi b. Linia este viaţa. Începutul vieţii biologice (atenţie, nu vorbesc de suflet, de calitatea de persoană) este punctul a - momentul concepţiei, după cum ne învaţă ştiinţa medicală. Punctul b este moartea.

Tot în chenarul argumentului logic poate să intre şi teoria etapelor de dezvoltare. Nu pot avea momentul b de dezvoltare, dacă nu există momentul a. Copilul de 10 ani nu poate exista dacă nu a existat copilul de 9 ani, şamd până ne întoarcem la acelaşi moment al concepţiei.

2. Calea platformei larg acceptate a dreptului la viaţă, libertate şi siguranţă, ca drepturi fundamentale ale omului. Avem însă o problemă: primul drept este dobândit odată pentru totdeauna, şi încetează odată cu moartea, pe când dreptul la libertate este exercitat. Însă nu din primul moment. Nu din uter, şi nici la un an.

Libertate - şi nu exprimarea dorinţelor sugarului - este totală atunci când este asociată cu cunoaşterea faptelor şi conştientizarea consecinţelor, înainte de a acţiona. Ori, ca să-şi poată cineva exercita dreptul la libertate, trebuie să ajungă în acel stadiu. Ştim că dreptul la libertate este inalienabil, nu ne putem asuma să alegem noi în locul altuia. Deci, subiectul trebuie să ajungă la stadiul exercitării libertăţii, ca să poată alege liber.

Rolul părinţilor este de a-şi duce copiii până la vârsta la care pot să facă alegeri proprii. Din momentul respectiv, cel puţin educaţia putem spune că se apropie de sfârşit, chiar dacă părinţii şi copilul continuă colocatarea, din motive economice sau de altă natură.

Or, avortul se interpune dreptului la libertate: subiectul care este avortat nu va mai putea ajunge, conform logicii etapelor de dezvoltare, la momentul b în care va putea să aleagă, fiincă i-a fost întreruptă evoluţia dinspre punctul a (momentul concepţiei) spre momentul b (al exercitării libertăţii) prin avort.

3. Calea recentelor descoperiri medicale vine să confirme, în opinia mea, teoria etapelor de dezvoltare: punctul b este precedat de punctul a. Repet: nu discutăm despre suflet sau persoană sau drepturi, încă. Ştiinţa medicală ne spune că odată pornit ceasul vieţii (momentul concepţiei), ne aflăm pe linia vieţii (de care am vorbit la punctul 1), deci am trecut prin punctul a, care în mod invariabil va duce la punctul b, adică momentul în care subiectul va putea să-şi exercite dreptul la libertate.

Este lipsit de relevanţă să observăm (pe bună dreptate, de altfel) că în viaţa intrauterină, fătul nu-şi poate exprima dreptul la libertate, motiv pentru care poate fi avortat. Fiindcă la fel putem spune despre un copil de 1 an, de 2 ani: nu poate să aleagă. Revin la diferenţa dintre libertate/alegere, şi exprimarea unor dorinţe/nevoi: sete, foame, somn etc. Acestea din urmă nu ţin de libertate şi de alegere.

Scurtă interpretare sau reaşezare a celor de mai sus. În primul rând, sunt prea puţin interesat de faptele personale ale lui x sau y în privinţa avortului. Am discutat aici despre un fenomen în sine, despre raportarea noastră (la nivel teoretic) la ceea ce ar putea constitui o încălcare de drepturi fundamentale.

Doi: în susţinerea dreptului la viaţă din momentul concepţiei, am exclus argumentele de tip religios/spiritual, şi am făcut apel la argumente de tip logic, juridic, medical, pentru care platforma de acceptanţă (sau de înţelegere a argumentelor, măcar) este mult mai mare. Este evident, chiar şi aceste argumente pot fi înlăturate, dar mi-aş dori să fie făcut acest lucru pe aceeaşi cale, a argumentului, nu a resentimentului.

Un efort pe care rareori îl observ în astfel de discuţii este detaşarea de sintagma "e viaţa mea, fac ce vreau cu ea". La o analiză mai atentă, ajutaţi fiind şi de descoperirile recente ale medicinei, s-a stabilit că momentul concepţiei reprezintă un început de nouă viaţă, evident în formă primară de dezvoltare (iarăşi, excludem aici discuţia despre suflet/persoană etc).

Or, acestea fiind noile date ale problemei, propun o detaşare de sintagma de mai sus, pentru a integra noua realitate. Care, oricum, are un cu totul alt capital genetic decât cel al mamei (este altceva, altcineva). Deci, nu mai putem discuta despre un ovul fecundat, la fel cum discutăm despre mâinile noastre, despre corpul nostru.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Andrei Cosmovici
 


 SHARE :  Trimite pe mail
avortdrepturialegerecorpdezbatereintrerupere sarcinapro life CITESTE MAI MULTE DESPRE

13329 citiri

860 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.