Intre sarcina si avort. Foto: Photoxpress.com
Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Columbia din New York, care si-au publicat studiul in numarul din februarie al revistei americane Obstetrics & Gynecology, considera ca o femeie are sanse mai mari sa moara in timpul unei nasteri, decat al unui avort. Asta dupa ce au comparat cifrele unui studiu amplu privind sanatatea sexuala si reproducatoare. Cercetarea arata ca, intre anii 1998 si 2005, o femeie a murit in timpul nasterii la fiecare 11.000 de copii nascuti. Prin comparatie, o femeie din 167.000 a murit in urma unui avort.
In primul rand, pentru a nu exista confuzii, este vorba despre avorturi legale, rezultatele fiind in mod sigur cu totul altele in cazul procedurilor clandestine. In al doilea rand, studiul ia in considerare si pilulele ce se pot lua in stadiile incipiente ale sarcinii, astfel incat intreruperea de sarcina se produce fara interventie chirurgicala. Mai mult, unii doctori acuza studiul ca ia in considerare doar factori precum moartea imediata a femeii, nu si efectele psihologice asociate uneori, precum depresia, care pot duce pe termen lung la tentative de sinucidere.
Purtatorul de cuvant al grupului de cercetatori a declarat, pentru Reuters,ca studiul nu incearca sa promoveze avorturile, ci doar "incearca sa ajute femeile care au tot felul de experiente reproducatoare, astfel incat sa stie la ce sa se astepte", completand in acelasi timp ca riscurile unei intreruperi de sarcina sunt adeseori "exagerate".
Un purtator de cuvant al Marie Stopes International, organizatie ce ofera servicii de planificare familiala, a declarat pentru The Huffington Post: "Stim din experienta ca avortul este o procedura sigura si de incredere pentru femeile care decid sa nu pastreze sarcina. Suntem multumiti ca acest nou studiu confirma asta. Intreruperea de sarcina este una dintre cele mai sigure interventii, iar dovezile arata in mod repetat ca nu poate fi asociata cu niciun efect secundar, pe termen lung sau scurt".
In ciuda "efectelor secundare inexistente", purtatorul de cuvant se vede nevoit sa recunoasca faptul ca, atunci cand vorbim de avorturi duse la capat in clinici "nesigure", mai ales din tarile in curs de dezvoltare, cifrele arata o alta realitate: 8,5 milioane de femei au nevoie anual, la nivel global, de spitalizare de urgenta, iar aproximativ 47.000 dintre acestea nu mai pot fi salvate.
Anthony Ozimic, membru al Society for the Protection of Unborn Children [in trad. Societatea pentru protectia copiilor nenascuti] nu este de acord cu rezultatele studiului si da un exemplu concret: "Irlanda, unde avorturile sunt interzise, are printre cele mai bune inregistrari din lume in materie de sanatate materna, mai bune decat SUA sau Marea Britanie, unde intreruperile de sarcina sunt usor de realizat".
De retinut este faptul ca in Marea Britanie se fac aproximativ 190.000 de intreruperi de sarcina anual, dintre care doar aproximativ 3.500 sunt din motive medicale precum descoperirea la analize a unor dizabilitati sau anomalii cromozomiale ale fatului.