Bansko, Bulgaria. Foto: oamenifaradelocuri.wordpress.com
Drumul
Din București aveți de parcurs aprox. 545 km, din care 73 km pe autostradă. Sunt 2 rute pe care le puteți urma:
E83 – E 79 – București – Giurgiu – Russe – Pleven – Sofia – Bansko
E 85 – E 772 – București – Giurgiu – Russe – Veliko Tarnovo – Plovdiv – Bansko
Eu le-am parcurs pe amandouă, cel de-al doilea nefiind recomandat, pe parcursul lui având parte de “safari sătesc” și multe gropi. Nu uitați de șmecheria cu vigneta la preț dublu de la intrarea în Bulgaria, după cum am povestit și în post-ul despre Veliko Tarnovo, vigneta valabilă pe o saptamană costă 10 leva. Luați în considerare că viteza legală în localități este de 40 km/h. În ciuda a ceea ce se zvonește, polițiștii bulgari nu te opresc fără motiv, pe noi de exemplu, în aprox. 1200 km pe la ei nu ne-a oprit niciun echipaj deși am întâlnit mai la tot pasul.
Stațiunea
Ca mai toate orașele care mi-au fost lăudate din Bulgaria, acel tip de laudă comparativă care începe cu “păi la noi…”, Bansko la prima vedere dezamăgește. Are ceva din spiritul balcanic, acel je ne sais quoi est-european. În ciuda tuturor superlativelor la adresa stațiunii cu pricina, nu e tocmai Austria. Nici prețurile nu sunt ca în Austria ce-i drept. Sentimentul însă te părăsește repede în momentul în care te dedici motivului principal pentru care te afli acolo și anume: ski-ul. Cifrele sunt într-adevăr convingatoare: 70 km de pârtii, 25 km de instalații pe cablu moderne, 160 de tunuri de zăpadă artificială, plecare de la 2560m alt.
Ce trebuie să luati în calcul este faptul că din cei 70 km de pârtii, 9 km sunt ocupați de un drum forestier paralel cu gondola, că din cele 7 telescaune, 2 se întâmplă să se “odihnească”, că daca nu e zăpadă naturală suficientă cele 160 de tunuri nu fac altceva decât să îngroașe gheața pe pârtii iar schiatul de la 2560m este posibil doar dacă vremea este favorabilă, și de obicei nu este.
Până a ajunge la cele 7 telescaune, trebuie mai întâi să luați gondola din Bansko, care se aglomerează foarte mult la orele dimineții, deci nu pierdeți timpul și plecați din timp. Dacă sunteți mai comozi, puteți să mergeți cu mașina până în stațiune dar veți plăti parcare.
Prețuri
Cu toate acestea, Bansko rămâne poate cea mai bună alegere pentru ski pe săturate “aproape” de casă. Cazarea cu rezervare din timp costă în medie 300 euro pentru 7 nopți, în clădiri de apartamente destinate turismului, cu 2 sau 3 camere în care pot dormi 6 persoane. Ski pass-ul este 50 leva pe zi, echivalentul a aprox. 25 eur, pentru 6 zile costând 170 leva, aprox. 85 eur. Mancarea este de asemenea ieftină, având la dispoziție 3 supermarket-uri de unde vă puteți aproviziona, unul dintre ele fiind non-stop. Restaurantele sunt ok, totuși nu vă lăsați “agățați” de persoanele care vă invită discret la o cină specială, prețul o va face de neuitat. Nu aveți cum să nu remarcați magazinele pline cu “făcături” din centrul orașului, unde de exemplu vă puteți cumpăra o jachetă de schi North Face, Summit series cu numai 60 eur.
Imprejurimi
Bansko este așezat între Munții Pirin (la poalele cărora se află și stațiunea de ski) și Munții Rila, cei mai înalți doi munți ai Bulgariei, atingând 2925 m în Vf. Musalla. Daca vreți să luați pauză o zi și să încercați ski-ul la liber, vă recomand să mergeți în Rila la cabana “Lacurile Rila”. Accesul se face prin orașul Sapareva Banya de unde începe soseaua alpină care vă poartă până la stația de telescaun. Peisajul este spectaculos, cabana este bine dotată și accesibilă.
Bansko este o stațiune ideală pentru ski, o alternativă la aglomerația de pe Valea Prahovei. Ne vedem pe pârtie!
Planificare
Ski in Bansko – portalul oficial al stațiunii, informații, prețuri
Rila – Cele 7 lacuri