Acasa | Familie | Bătăi de copii

Bătăi de copii

 SHARE  

Adaugat in 19 noiembrie 2014

Bătăi de copii

Al meu e mai puternic! Ba al meu! Foto: Photoxpress

Vă plac bătăile de câini? Dar luptele de cocoși? Ați crește un puișor de pitbull ca să-l aruncați în ring pe la trei ani, când e în deplinătatea forțelor sale fizice? Ați urla de pe marginea ringului când îi sfâșie urechea celuilalt pitbull? Nu prea? Așa mă gândeam și eu.

În schimb, văd tot mai mult promovate bătăile între copii. Pe astea nu le interzice nimeni, dacă nu se lasă cu sânge. Sunt bătăile pe care le ambalăm frumos, cu etichete precum “spirit competitiv”, “dorință de perfecționare” sau “dezvoltarea abilităților” de tot felul. Sunt acele bătăi în care îi antrenăm sacrificând dreptul copiilor la copilărie. Copii manierați pentru că nici nu mai apucă să se scobească în nas, prea prinși între  programa de la școală și programul stabilit de părinți.

Sunt și eu vinovată

Scriu ideile astea fiind deplin conștientă că mi-am împins și eu copilul în ring de câteva ori. N-am ratat în clasa I – întâi! – nici un concurs școlar. L-am târât la preselecție la teatru. L-am dus la înot, la baschet, la taekwando. La matematică și la engleză. Nu la toate deodată. Pe rând. Dintre toate, a ales două: mate și înot. Asumate, făcute cu plăcere. (Partea cu matematica n-o înțeleg nici picată cu ceară, însă se pare că o învățătoare cu fler chiar poate sădi în sufletul copiilor dragostea pentru matematică atunci când o prezintă sub forma unor povești.) Anul trecut, când copilul a luat notă mică la un concurs, am reacționat urât. M-am supărat, mi l-am imaginat cioban, mi-am dat peste degete și m-am întrebat unde naiba greșesc. Privindu-l cum stă și se joacă liniștit în parc, mi-am dat seama că nu greșesc nicăieri. Doar că-l trimit la lupte și asta, din câte știu, e ilegal.

Diferența între luptă și competiție

Copiilor le place competiția și se nasc cu spiritul ei. Mă îndoiesc că este nevoie să îi asmuțim și mai tare unul asupra celuilalt. Cred, mai degrabă, că îi putem ghida spre competiția sănătoasă, frumoasă, fair-play. Nu spre cea care ne aduce medalii nouă, părinților. Nu am nevoie să-mi fac copii xerox după calificativele copilului ca să știu că e minunat. Și faptul că scrie niște compuneri oribile, pline de umor (involuntar) nu îl face mai puțin minunat, deși genetic ar fi trebuit să aibă oarecare aplecare spre litere. Nu trebuie să întreb un profesor dacă Tudor e OK. Știu asta și singură. Din afară, îmi sunt de folos sfaturi pentru cum pot să îl ajut acolo unde are nevoie. Însă dacă nu te ții departe de tentația de a-l arunca în “ring”, așa cum am făcut eu anul trecut, te poți trezi foarte ușor că stai pe margine și urli din toți rărunchii, mai rău decât un proprietar de câini de luptă. Îmi amintesc o emisiune despre concursurile de frumusețe pentru fetițele din America. Am văzut cu ochii mei mame obeze care înfulecau pe ascuns ciocolată și apoi își muștruluiau fiicele că tânjesc după o acadea. Cum să mănânce acadele când urmează să urce pe scenă și s-ar putea îngrășa?! Toate speranțele și aspirațiile personale proiectate pe umerii copilului te fac să te simți mai ușor. Nu mai e treaba ta să fii în față, acum ești antrenor, stai la adăpost. Faptul că îmi împing și susțin copilul să-mi ducă bătăliile mă face lașă. În schimb, mă face bun părinte să îl susțin în propriile vise. Care este posibil să nu aibă nici în clin, nici în mânecă cu ale mele.

Presiunea din jur

Sunt convinsă că nici un părinte care monitorizează cu nesaț notele copilului, laudele primite, diplomele câștigate nu o face cu rea-voință. Nici măcar derapajele dintre părinții care ajung să se urască reciproc și să se umple de obidă când alt copil se dovedește mai bun decât al lor nu sunt mai mult decât dovezi ale iubirii. Dar o iubire atât de greșit direcționată încât te ia cu fiori reci. Pentru că se întoarce asupra copilului ca o ghiulea de metal. Orice insucces apasă cu greutate dublă asupra minții și sufletului său: propria înfrângere plus reverberația înfrângerilor din trecutul adultului. Am auzit de-atâtea ori părinți povestind cu mândrie și extenuare câte ore petrece copilul la teme sau cum are doar FB-uri în carnet și de atât de puține ori despre cât de fericit, liber sau mulțumit de el însuși e copilul! Avem datoria să nu intrăm în competiție cu ceilalți părinți, prin intermediul copiilor noștri. E la îndemână, e simplu, dar nu e cinstit!

Text de Ruxandra Rusan

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5751 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.