Acasa | Articolul tau | Borcanul cu rele. Cand unul dintre noi incepe o cearta pune 100 de lei in el

Borcanul cu rele. Cand unul dintre noi incepe o cearta pune 100 de lei in el

 SHARE  

Adaugat in 10 noiembrie 2015

Borcanul cu rele. Cand unul dintre noi incepe o cearta pune 100 de lei in el

Borcanul cu rele. Foto: morguefile.com

Eu şi iubitul meu avem un borcan, al nostru, împreună, începând de săptămâna asta. E un borcan cu rele care vor sta la murat şi se vor face bune. “Două pietre tari” zice el. E o vorbă din popor, cică. Noi suntem.

În borcan pune fiecare dintre noi câte o bancnotă de 100 de RON atunci când e responsabil pentru faptul că a ridicat tonul şi-a început o ceartă. Fiindcă nu ne certăm niciodată pentru ceva ce ne-aducem aminte exact a doua zi ca fiind o problemă, iar de cele mai multe ori râdem împreună după maxim o oră; şi fiindcă avem o regulă conform căreia nu ne culcăm supăraţi unul pe celălalt sau fără să ne fi cerut scuze, ne-am gândit ca dincolo de faptul că încercăm să înţelegem că toate astea sunt rezultatul firilor noastre şi-a stresului de toată ziua (care nu e mărunt în niciuna dintre părţi), să mai facem ceva productiv cu ele. Aşa s-a născut “borcanul”.

În borcan strângem bani astfel “câştigaţi” (e un câştig în cele din urmă, fiindcă noi credem că creştem mai mari ca şi cuplu cu fiecare ceartă) pentru călătorii. Dacă e vreun lucru care ne place, e să călătorim. Dacă am avea bani mulţi, i-am... călători :) Dacă sunt doi oameni care merg în acelaşi ritm, apoi noi suntem ăia. Astfel, avem un borcan unde ce e mai rău din noi e materializat în ceva util pentru ceea ce ne place cel mai mult nouă, împreună.

Poate că Freud ar avea ceva de zis despre cum vrem să ne auto-pedepsim sau să ne cumpărăm greşelile din relaţie cu bani sau… Eu n-am nimic cu Freud, dar treaba e clară: ne cunoaştem bine defectele şi vrem să ni le dregem împreună fără să punem o nuanţă complet negativă asupra efectelor lor asupra relaţiei noastre.

Avem şi reguli: cine a pus ultima bancnotă în borcan, trebuie să îl dea celuilalt; acesta din urmă îl pastrează până când va fi cazul să îl înapoieze; banii rămân în borcan până la următoarea călătorie împreună şi pot fi utilizaţi strict pentru transport şi cazare înspre destinaţiile pe care ne dorim să le bifăm pe harta noastră. Eu am pus bani în borcan aseară. Tocmai am făcut pauză cam un minut să îmi aduc aminte de ce am pus banii în borcan. De-atunci ne-am mai zis de trei ori “te iubesc” şi noi nu zicem asta cu uşurinţă. Da, ne mai şi certăm (nu e chiar dragoste cu năbădăi), eu nu cred în relaţii în care nu există contradicţii şi contraziceri. Din ele iese cunoaştere de sine şi de celălalt, părerea mea. Iar atunci când ştii şi înţelegi de unde vine cearta, sincer fiind cu tine însuţi, ştii şi dacă e de călătorit în continuare împreună sau nu.

Mie-mi place ideea borcanului nostru, cred că ne va educa puţin firile (până la urmă 100 de RON nu e puţin, cel puţin nu în cazul nostru) şi cred că ne va arăta că din orice încercare sau hop putem să creştem un lucru bun, o experienţă faină, împreună. Sunt curioasă dacă banii care au început să fie strânşi în borcan vor fi cheltuiţi în Sicilia în martie sau aprilie la anul, dar sunt şi mai curioasă câţi vom strânge până atunci? :)

Cât vom construi… sau distruge?

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Andra Stan
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8209 citiri

22 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.