Camila Vallejo / Foto: Reuters
In ultimele 6 luni, de fiecare data cand ies in strada studentii condusi de Camila Vallejo pentru a cere reforma in educatie, politia intervine imprastiind multimile cu tunuri de apa si gaze lacrimogene. De fiecare data, protestatarii sunt tot mai numerosi. Huffington Post scrie despre tanara ca "se descurca la microfon de parca s-ar fi nascut cu el" si "vorbeste timp indelungat fara notite, in fata a zeci de mii de oameni".
The Guardian o descrie ca o oratoare pasionata: "Cand vorbeste, mainile i se misca precum pasarile care prind o prada invizibila. Limbajul ei este taios si clar dar, amestecat cu umor constant si auto-ironie, isi pastreaza publicul zambind". Un lucru este clar: ea este noua imagine a revolutionarului in America Latina.
Tanara, studenta la geografie, este presedinta Federatiei Studentilor Universitatii din Chile, face parte din aripa tanara a Partidului Comunist si a mobilizat cea mai mare miscare populista de la marsurile de opozitie de pe vremea generalului Augusto Pinochet. Politia deja a inceput sa actioneze violent inca dinainte de a incepe demonstratiile. Pe 5 octombrie, fortele de ordine au prins-o intr-o ambuscada pe Vallejo, alaturi de alti studenti, in momentul in care ieseau de la o conferinta de presa.
Cu alta ocazie, tanara a suferit o reactie alergica severa si a paralizat temporar in urma gazelor folosite de carabinieri. Fortele de ordine au reactionat brutal in cazul tuturor: jurnalistii au fost batuti, la fel si trecatorii, o ambulanta a fost atacata, sute de tineri au fost arestati iar restul protestatarilor au fost imprastiati cu tunuri de apa cu o forta capabila sa rupa oase. Guvernul a dat vina pe Vallejo pentru ca a mobilizat multimea.
Elocventa, carismatica, frumoasa, hotarata si tanara, Vallejo a fost "primita" cu admiratie de catre presa internationala de stanga, din SUA si pana in batrana Europa. Discursul sau este unul socialist, anticonsumerist si nu se ascunde dupa deget, obisnuind sa dea interviuri pentru ziare occidentale din biroul sau decorat cu o mare fotografie a lui Marx. In tara este aproape venerata iar popularitatea ei este in crestere. Numai in ultimele cateva luni pagina sa de Twitter a obtinut peste 300.000 de "followers".
In revolta din ultimele 6 luni, studentii si elevii chilieni au iesit in strada in Santiago si celelalte orase importante ale tarii, cerand o restructurare masiva a sistemului superior de invatamant considerat de ei a fi axat pe profit. In prezent, taxele foarte mari nu asigura accesul liber sau pe baza de merit in universitati, facultatile cerand si 1.000 de euro pe luna de la studenti.
Presedintele chilian, Sebastian Pinera, si-a spus scurt parerea despre dorintele tinerilor: "Nimic nu este gratis in viata". Peste 70% din populatia tarii sustine cererile protestatarilor in conditiile in care bugetul alocat Invatamantului in Chile este de 0,85% din PIB. In acest context Camila Vallejo s-a facut auzita si a fost recunoscuta ca un lider al studentilor. Momentan negocierile si protestele continua.