Acasa | Articolul tau | Când diagnosticul devine cert, faza de negare este înlocuită cu faza de frică

Când diagnosticul devine cert, faza de negare este înlocuită cu faza de frică

 SHARE  

Adaugat in 14 decembrie 2011

Când diagnosticul devine cert, faza de negare este înlocuită cu faza de frică

Diagnosticul de cancer marcheaza psihologic pe oricine / Foto: Photoxpress

Cancerul, prin câteva din caracteristicile sale, rămâne unul dintre diagnosticele cu puternică rezonanță afectivă asupra noastra. Dacă  aruncăm o scurtă privire asupra statisticilor de specialitate, nu putem fi lipsiți de acea tresărie de emoție, pe care o avem, în general, în fața unui pericol.

Informații de genul: "4 din 10 persoane se îmbolnăvesc de cancer"; "prognosticul privind tratarea cancerului rămâne rezervat"; "rata mortalității persoanelor diagnosticate cu cancer rămâne ridicată", sunt suficiente pentru a asocia acest termen – cancer – cu reprezentări negative sau cu stări de angoasă, chiar și atunci când doar se face referire la o persoană din cercul de apropiați, cu atât mai mult, când este vorba despre propria persoană.

Se spune ca pentru veștile rele nu suntem niciodată pregătiți. La fel se întâmplă și cu diagnosticul de cancer (sub variatele sale forme) care surprinde sau chiar șochează pacienții pentru că vine, adesea, în urma unui control medical, fie de rutină, fie cauzat de un simptom ce nu genera o durere fizică foarte mare. Astfel că, de la atitudinea oarecum detașată a pacientului, de genul "Să văd totuși ce am", la vestea atât de profundă "Aveți o tumoră malignă" sau "Este o modificare neregulată de țesut cu… celule canceroase", este o distanță atât de mare încât, cei mai multi, în primă fază, tind să respingă diagnosticul.

Unii aleg să facă mai multe investigații la specialiști și clinici diferite, sperând într-o infirmare a diagnosticului inițial; alții sunt frământați de gânduri și speranțe în modificări miraculoase. Aceasta este etapa de negare, care, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, se poate întinde pe o durată de la câteva zile, până la câteva săptămâni. Este de fapt timpul necesar pacientului pentru a înțelege că parcurge o situație limită.

Când diagnosticul de cancer devine cert, faza de negare este înlocuită cu faza de frică. Este etapa cu multe întrebări (gen "Dacă nu răspund la tratament? Dacă va fi mai rău? Dacă e mai bun alt medicament? Dacă …?") și stări de angoasă ce domină bolnavul în legătură cu diagnosticul și cu prognosticul tratamentului. În această etapă pacientul caută prin cărți, prin ziare, pe Internet, diagnostice similare și reacții ale altor pacienți, fără să realizeze că, prin aceste căutări își adâncește frica, temerile la nivel mental întărindu-se, pentru că vede realitatea (imaginea) bolii sub multiple forme de manifestare.

Imaginea medicală a bolii ajunge să fie însoțită de sentimentul de neliniște legat de pericolul ce amenință sănătatea și chiar viața pacientului. Intervine astfel, pe lângă boala somatică, o a doua suferință – psihică, provocată de trăirea, la nivel mental, a propriei boli. În această fază pot apărea: stări de anxietate, atacuri de panică, depresie. Acestea devin manifestări de tip reactiv la boala pe care pacienții o percep ca invalidantă sau incurabilă.

Înaintând în timp și acumulând informații, pacientul trece la faza de tocmeală, când caută să afle, și chiar încearcă, diferite forme de rezolvare colaterale soluțiilor prezentate de medicul curant. În această fază sunt căutate, mai mult sau mai puțin conștient, mecanisme de apărare a Eu-lui. Sunt pacienți care, spre exemplu, caută soluții în medicina naturistă, sau care se agață de planul spiritual / religios într-o manieră total schimbată față de perioada dinaintea aflării diagnosticului.

După parcurgerea tuturor mecanismelor de apărare, pacientul trece în faza de depresie, când intervine epuizarea și descurajarea, urmată de faza de acceptare, când pacientul dezarmează acceptând evoluția bolii ca pe un destin căruia nu i te poți împotrivi.  

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.Autor: Cimpu Aura-Cristina (colaborator al Asociației Române de Oncologie "Sf. Ana")
 


 SHARE :  Trimite pe mail

10762 citiri

12 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.