Acasa | Cariera | Locul in care calitatea vietii nu se masoara in bani, ci in fericire

Locul in care calitatea vietii nu se masoara in bani, ci in fericire

 SHARE  

Adaugat in 30 noiembrie 2011

Locul in care calitatea vietii nu se masoara in bani, ci in fericire

Regele si regina Bhutanului / Foto: Reuters

Ne intrebam ce este fericirea de mai bine de doua mii de ani, cautam diferite raspunsuri care in esenta nu ne satisfac pe deplin si intotdeauna ne dorim mai mult si mai mult pentru dobandirea unui grad si mai inalt de fericire, daca ea ar putea fi cuantificata intr-o unitate de masura.

Dar se poate. Undeva in tinutul fabulos al Himalayei, intre India, China, Nepal si Bangladesh se ascunde "Tara Dragonului", Bhutan, unde PIB-ul s-a transformat in FNB: Fericirea Nationala Bruta. Acest conceptul de indice al fericirii a aparut in Bhutan intr-o zi, cand regele Bhutanului, raspunzand la o intrebare a unor experti straini referitor la dezvoltarea economica a regatului, a remarcat ca PIB-ul nu reflecta situatia reala a poporului sau, tara sa fiind mai preocupata de nivelul sau de fericire.

Indicatorii Fericirii Nationale Brute sunt sanatatea, educatia, bunastarea subiectiva, cultura, mediul inconjurator, economia, spiritualitatea si calitatea vietii. Conform statisticilor difuzate in 2010, pana la 19% din populatia Bhutanului traieste sub pragul saraciei, dar majoritatea oamenilor se declara fericiti. Astfel, numai 4% au declarat ca nu sunt fericiti, in timp ce restul de 96% sunt fericiti sau foarte fericiti, arata studiul. Economia Bhutanului este nesemnificativa la nivel mondial, insa cu toate acestea continua sa se dezvolte de la an la an. Economia se bazeaza pe agricultura, industrie forestiera, turism si vanzarea de energie electrica catre India.

Din 1972 cand a trebuit sa urce pe tron in urma decesului tatalui sau, Regele Jigme Singye Wangchuck a avut un rol semnificativ in dezvoltarea tarii cu o populatie sub un milion de locuitori. Considerat un adevarat vizionar iubitor de popor, prin reformele sale a reusit sa creasca speranta de viata cu 20 de ani, in prezent ajungand la 66 ani.

Monarhie absolutista pana in 2008, Buthanul este in prezent o monarhie parlamentara, cadoul ultimului rege pentru poporul sau. Incoronat in 2008, la varsta de 28 de ani, "regele dragon" Jigme Khesar Aamgyel Wamgchuck l-a urmat la tron pe tatal sau, care s-a hotarat, in decembrie 2005, sa abdice in favoarea fiului, anuntand in acelasi timp instaurarea din 2008 a unei monarhii parlamentare. Fostul rege a devenit si el suveran la 17 ani, la moartea tatalui sau, si dorea ca fiul lui sa nu treaca prin aceleasi etape: "De ce sa fie incoronat un mostenitor doar cand natiunea este in doliu dupa ultimul rege?", spunea el.

Criza economica mondiala din ultimii trei ani, conflictele armate inca neincheiate si catastrofele naturale din ultima perioada au condus la nivel international la o noua rezolutie bazata pe fericire. In iulie 2011, in cadrul Adunarii Generale a ONU, s-a adoptat aceasta rezolutie, care insa nu are caracter juridic obligatoriu, conform careia fericirea ar urma sa devina indice al "dezvoltarii tarii". Rezolutia a fost adoptata la initiativa Bhutanului, care a propus ONU instituirea "indicelui fericirii" pentru masurarea calitatii vietii in toate tarile pe de glob. Ambasadorul Bhutanului la Natiunile Unite, Lhatu Wangchuk, a spus ca urmatorul pas al tarii sale va fi sa-i ajute pe reprezentanţii tarilor membre ONU sa inteleaga esenta acestui concept.

Ideea are la baza modelul adoptat in Bhutan al "Fericirii Nationale Brute", care presupune masurarea calitatii vietii in echilibrarea dintre material si spiritual. Rezolutia cere si altor tari sa-si dezvolte propriile metode de masurare a fericirii, pe care sa le aduca in dezbaterea ONU.

"Ideea noastra initiala a fost de a induce conceptul de fericire in constiinta statelor membre ale ONU, pentru ca stim ca indicatorii PIB nu satisfac nevoile populatiei", a spus ambasadorul Bhutanului la ONU, care a recunoscut ca in prima faza cand a expus acest concept la sediul Organizatiei din New York, multi l-au privit cu scepticism. Ulterior insa, initiativa Bhutanului privind "indicele fericirii" a intrunit sprijinul a 66 de state, intre care si Marea Britanie, care au aderat la aceasta idee.

Un stat unde majoritatea covarsitoare a populatiei intelege armonia dintre sanatate, educatie, cultura, valori materiale si credinta ca fericire, transmisa mai departe ca valoare economica si unde conducatorii pun bunastarea cetatenilor mai presus de propriile interese este un stat a carui exemplu trebuie urmat de intreaga planeta, poate ca o noua forma de globalizare.Autor: Oana Vasiliu
 


 SHARE :  Trimite pe mail

17727 citiri

24 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.