Acasa | Familie | Când copilul scoate fiara din tine

Când copilul scoate fiara din tine

 SHARE  

Adaugat in 30 martie 2017

Când copilul scoate fiara din tine

Mama. foto: pixabay.com

În ultima vreme, am vorbit cu mai multe prietene care au copii de aceeași vârstă minunată de doi ani și care nu mai rezistau crizelor de plâns.

Culmea, pe mine mă nimeriseră într-o perioadă zen (da, să știți că există și așa ceva) și mă simțeam ciudat că al meu copil nu mai plânge încontinuu și brusc, aparent fără motiv întemeiat și vizibil. Asta nu înseamnă că nu știu cum e, doar că momentul ACELA de furie majoră îl simți doar atunci, când te dezlănțui, nu când îți povește cineva.

Murphy nu stă degeaba

Așa că, exact în ziua ultimei discuții cu o prietenă, în care eu o sfătuiam să nu se mai învinovățească pentru că a ridicat tonul la copil, ce să vezi? Am explodat eu. Nu mi-e ușor să recunosc, că prima reacție a creierului meu a fost să mă înfurii pe copil. Și m-am lăsat pradă nervilor. Am atins apogeul acela periculos, momentul în care ar trebui să tragi aer în piept și să numeri până la trei de câteva ori, ca să te calmezi și să poți răspunde situației cu calm, și nu sub impulsul momentului. Dar eu nu și nu… am cedat și am țipat. Evident, nervii copilului au fost și mai mari pentru că nu înțelegea ce se întâmplă cu mine.

De ce am răbufnit?

Vă povesteam într-un alt articol, despre cartea Laurei Markham, ”Părinți linștiți, copii fericiți” și despre importanța momentelor noastre în calitate de adulți în care să fim noi înșine și să ne încărcăm bateriile  Laura Markham folosește sintagma: ”să avem ceașca plină” (n.red, de energie). Ei bine, este extrem de important ca și copilul să aibă această ceașcă plină. Al meu era însă extrem de obosit, la capătul unei zile lungi, în care nici nu dormise deloc. Eu eram epuizată după o zi tot la fel de lungă – ceașca mea era și ea goală și…  Creierul meu a acumulat cât a putut până când a zis ”STOP!” și am țipat.

Nervii sunt la întinși la maxim de ambele părți și cu greu poate fi evitat un moment de criză al copilului și, din păcate, și al părintelui.

Am țipat la copil, și într-o fracțiune de secundă m-am simțit eliberată, dar în același timp foarte vinovată. M-am bucurat că m-am eliberat, dar după eliberare a urmat tristețea și vinovăția…

Da, suntem oameni, știu! Dar suntem și adulți și trebuie să ne dozăm cum trebuie energia noastră și cumva, să reușim să ne eliberăm nervii altfel. Seara, după ce apele s-au liniștit, am luat din nou cartea Laurei Markham în brațe…

Știți? De când sunt mamă, mi-a plăcut mereu să descopăr cum copilul scoate părțile bune din mine. Ei bine, acum am descoperit că le scoate și pe cele urâte, pe care nu vreau să le mai văd vreodată.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4480 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.